Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12, Socialudvalget 2011-12
SUU Alm.del Bilag 72, SOU Alm.del Bilag 63
Offentligt
1040247_0001.png
1040247_0002.png
Den 11.11.2011
TilSocial- & Sundhedsordføreresamt medlemmer af Folketingets Social- & Sundhedsudvalg
Ludomani – det handler om tilstrækkelige midler til behandling og forebyggelseKære folketingsmedlemCenter for Ludomani og Frederiksberg Centeret har aktivt deltaget i debatten omkring den nyespillelovgivning, der bliver implementeret med virkning fra januar 2012, og vi følger nu med en selvsagt storog naturlig interesse de igangværende finanslov- og satspuljeforhandlinger med særligt henblik påudmøntning af driftsmidler til behandling og forebyggelse af ludomani.Den nye spillelov indbefatter en delvis liberalisering af det danske spillemarked, således at det gældendemonopol på området nu er brudt og udenlandske spilleselskaber kan søge licens til at operere på danskgrund. Aktuelt har i alt 43 udenlandske operatører søgt om licens, hvilket blandt flere forhold angiveligt vilmedføre en endnu større synlighed af spil i Danmark i såvel den fysiske som i den virtuelle verden forudenen øget og en skærpet konkurrence om markedsandele må forventes.Den nye spillelov indbefatter med særlig tanke på behandling, forebyggelse og forskning i ludomani et afsatbeløb fra 2013 på i alt 32 mio. kroner over Finansloven. 2012 er et såkaldt ”overgangsår”, hvor derfastholdes det beløb, der var afsat i 2011. Et beløb, der langtfra modsvarede, hvad der kunnedokumenteres at være brug for, og for de her underskrivende to behandlingscentre betød opsigelse afmedarbejdere, forringelser af behandlingstilbud og lange ventelister.Det er vort håb, at behandlingsområdet kan løftes, således at der via satspulje kan bibringes midler, der ersammenligneligt med de vilkår, der vil gøre sig gældende fra 2013. Dette vil indbefatte, såfremt dennuværende fordelingsnøgle fastholdes, at der vil kunne afsættes godt 20 mio. kroner til behandling mod de13.4 mio. kroner, der har været afsat i 2011 – og som der lægges op til fortsat skal gøre sig gældende i2012.Med nærværende skrivelse håber vi således meget på, at kunne medvirke til, at der gennem puljemidlerafsættes de helt nødvendige midler til en forøgelse af behandlingsindsatsen.

En forøgelse af beløbet til

behandling på knap 7 mio. kroner.

Hele spilproblematikken er et felt, der påkalder sig en stadig voksende interesse – og bekymring. Dettegælder såvel for spillemarkedets eksplosive vækst i udbud, tilgængelighed og omsætning samt det forhold,at jo flere pengespil, der er, desto flere mennesker vil spille på dem. Og i kølvandet herpå er der en risikofor, at et stigende antal mennesker vil udvikle et excessivt spillemønster.
Der eksisterer et massivt behov for at øge indsatsen på det behandlings – og forebyggelsesmæssigeområde, og dette set i relation til en betydelig bedre og finansielt mere sikret virkelighed fra 2013, da virkerdet påfaldende, at vi fra 2012 kan risikere, at måtte se yderligere amputerede behandlingstiltag i øjnene.Sådan ser det i det mindste ud lige nu.Vi håber meget, at dette vil kunne ændres!Vi står begge gerne til rådighed for uddybning af nærværende skrivelse, og kan kontaktes på følgendetelefonnumre, Michael Bay Jørsel 2016 7006 og Morten Dalsgaard 2671 3303.Med venlige hilsner
Michael Bay JørselCenter for Ludomani
Morten DalsgaardFrederiksberg Centeret