Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del Bilag 62
Offentligt
1037769_0001.png
1037769_0002.png
1037769_0003.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wwww.sum.dk
Til de på høringslisten anførte myndigheder m.v.
Dato: 3. november 2011Enhed: SygehuspolitikSagsbeh.: SUMTKSags nr.: 1005923Dok. nr.: 573718
Høring vedrørende forslag til lov om krav til kvalitet og sik-kerhed ved håndtering af menneskelige organer til trans-plantation../.Vedlagt fremsendes forslag til lov om krav til kvalitet og sikkerhed ved håndte-ring af menneskelige organer til transplantation i høring, idet man skal anmodeom at modtage høringssvarsenest den 17. november 2011.Lovforslaget har til formål at gennemføreEuropa-Parlamentets og Rådets di-rektiv 2010/45/EU af 7. juli 2010 om kvalitets- og sikkerhedsstandarder formenneskelige organer til transplantation(i det efterfølgende: organdirektivet) idansk ret.Lovforslaget har endvidere til formål at etablere hjemmel for en administrativimplementering af de gennemførelsesdirektiver og delegerede retsakter, somforventes udstedt af Kommissionen i medfør af organdirektivet.Organdirektivet sigter mod at forbedre kvaliteten og sikkerheden i forbindelsemed anvendelse af menneskelige organer til transplantation ved at indføre fæl-les kvalitets- og sikkerhedsstandarder for udtagning, transport og anvendelseaf organer på EU-plan, herunder navnlig med henblik på at minimere risikoenfor overførsel af infektionssygdomme. Sådanne fælles kvalitets- og sikker-hedsstandarder vil lette udveksling af organer til gavn for patienter i Europamed behov for denne type behandling.Implementering af organdirektivet og de tilhørende gennemførelsesdirektiver idansk ret forudsætter, at der vedtages ny lovgivning, der gør det muligt atfastsætte krav til kvalitet og sikkerhed i forbindelse med anvendelse af menne-skelige organer til transplantation.Implementeringen af organdirektivet forudsætter ligeledes, at der bliver mulig-hed for at ændre, tilbagekalde m.v. tilladelser til udtagning af organer, som gi-ves i medfør at sundhedsloven.I forslaget bemyndiges Sundhedsstyrelsen til at fastsætte regler om krav til or-ganers kvalitet og sikkerhed. Disse krav vil omfatte kriterier for udvælgelse aforgandonorer, herunder om krav til testning og evaluering samt krav vedrø-rende donation fra levende donorer. Kravene vil ligeledes omfatte udtagnings-steders procedurer for udtagning af organer, herunder for indhentning af sam-tykke, donoridentifikation og -karakterisering, organkarakterisering samt trans-plantationscentrenes procedurer forud for transplantationen, herunder om be-
Side 2
hørig karakterisering af donor og organ m.v. Krav til sikring af kvalitet og sik-kerhed vil også omfatte krav til sundhedspersonalets faglige kvalifikationer.Sundhedsstyrelsen bemyndiges herudover til at fastsætte krav til anonymise-ring af oplysninger, der er indsamlet i henhold til loven, og som tredjemand vilkunne få adgang til. Transplantationscentre og udtagningsorganisationer på-lægges herunder at anvende et donoridentifikationssystem på samme mådesom på vævsområdet. Formålet hermed er bl.a. at sikre sporbarhed ved alvor-lige utilsigtede hændelser og bivirkninger.Der etableres et indberetningssystem for utilsigtede hændelser og bivirkninger,samt for foranstaltninger til håndtering af sådanne alvorlige utilsigtede hæn-delser og bivirkninger.Det bliver muligt at tage et organ i anvendelse uanset, at ikke alle de i medføraf loven fastsatte minimumoplysninger foreligger i tilfælde, hvor risiciene her-ved vurderes at være mindre end fordelene for recipienten.Der fastsættes bestemmelser om udveksling af organer. Der bliver i den for-bindelse mulighed for fortsat at lade Scandiatransplant varetage de opgaver,som de hidtil har varetaget i forbindelse med organudveksling.Der fastsættes bestemmelser om kontrol i forhold til udtagningsorganisationer,transplantationscentre m.v., som håndterer organer til transplantation. Dennekontrol omfatter samtlige aktiviteter forbundet med donation, testning, karakte-risering, udtagning, præservering, transport og transplantation af organer.Kontrollen omfatter ligeledes transplantationscentres og udtagningsorganisati-oners registrering, behandling og indberetning af oplysninger om alvorligeuønskede hændelser og bivirkninger. Kontrol omfatter også udveksling af or-ganer.Der skal føres register over transplantationscentre og udtagningsorganisatio-ner med angivelse af, hvilke aktiviteter de enkelte må varetage. Dette registerskal være offentligt tilgængeligt. Der føres ligeledes register over aktivitet påområdet.Europa-Kommissionen eller en medlemsstat skal efter anmodning have mulig-hed for at få fremlagt oplysninger om regler for udstedelse af tilladelse ellergodkendelse til henholdsvis udtagelse af organer og til transplantation af orga-ner. Europa-Kommissionen og kompetente myndigheder i andre lande skal li-geledes have adgang til oplysninger om alvorlige uønskede hændelser og bi-virkninger.Sundhedsstyrelsen udpeges til at varetage opgaver vedr. administration ogkontrol i medfør af bestemmelser fastsat i loven og dermed fungere som kom-petent myndighed i forhold til EU.For at efterleve direktivet fastsættes der en bestemmelse om forbud mod an-noncering efter organer med henblik på at tilbyde betaling eller andre økono-miske fordele.
Side 3
Til slut er der i lovforslaget optaget en bestemmelse om ændring af sundheds-loven, der medfører at en tilladelse til udtagning af organer i medfør af sund-hedslovens § 52 kan ændres, tilbagekaldes m.v.For at efterleve direktivets krav om ikrafttræden foreslås loven at træde i kraftden 1. juli 2012.
Med venlig hilsen
Tove Kjeldsen