Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del Bilag 51
Offentligt
1035808_0001.png
1035808_0002.png
Fakta om energidrikkeEnergidrikke er læskedrikke, der indeholder koffein samt evt. vitaminer, mineraler og andre stoffer. Somnavnet ’energidrikke’ lægger op til, kan læskedrikkene virke opkvikkende og give mere energi.Men langt de fleste af dem indeholder også store mængder sukker og har en høj surhedsgrad – selvomde smager sødt.
Tandlægeforeningens undersøgelse af energidrikke

Produkt

pH-værdi

Koffeinindhold pr. 250 ml Sukkerindhold pr. 250 ml

Burn Day2,9680 mg14 sukkerknalderBurn Intense Energy2,7280 mg17 sukkerknalderBurn Mocha Energy6,6680 mg10 sukkerknalderX Ray Energy Drink2,8437,5 mg15 sukkerknalderHustler Energizer2,8437,5 mg15 sukkerknalderCult Cola2,6437,5 mg *14 sukkerknalder *Cult Energy Activator4,0237,5 mg *13,5 sukkerknalder *Red Bull3,6080 mg14 sukkerknalderRed Bull, sugarfree3,5680 mg-Coca Cola**2,56Mængde ikke oplyst13 sukkerknalder* Den angivne mængde er pr. 250 ml, men CULT fås kun i 500 ml-dåser.** Coca-Cola hører ikke til i kategorien ‘energidrikke’. Den er med i undersøgelsen for at kunnesammenligne, idet Coca-Cola normalt anses af Tandlægeforeningen for at være den værste synder iforhold til både syreskader (pH-værdi) og huller i tænderne (sukkerindhold).Kilde: Tandlægeforeningen i samarbejde med overtandlæge Ulla Pallesen(Tandlægeskolen vedKøbenhavns Universitet) og professor Berit Heitmann (Institut for Sygdomsforebyggelse).

Hvad betyder pH-værdien?

PH-værdien fortæller noget om et produkts surhedsgrad, dvs. hvor stor en syrekoncentration, et produkthar.Man kan ikke altid smage, om et produkt har en høj syrekoncentration. Det kan sagtens have en sødsmag, selvom det er meget surt.Surhedsgraden (pH-værdien) går på en skala fra 0 til 14, hvor 0 er meget sur, 7 er neutral, og 14 ermeget basisk. Jo lavere pH-værdien i et produkt kommer ned i det sure område, jo mere surt ogskadeligt for tænderne er det.Når en drik eller en fødevare har en pH-værdi på mindre end 4,5, begynder den at opløse tandemaljen.Bortset fra Burn Mocha Energy har alle de nævnte produkter en meget høj syrekoncentration og kanderfor ætse tænderne og give syreskader.SyreskaderSyreskader er et udbredt (og voksende) problem blandt især børn og unge. Det er svært for andre endtandlægen at se syreskader, før de bliver meget alvorlige. Når emaljen først er ætset, kommer den aldrigigen. Og bliver det rigtig slemt, kan den eneste løsning være omfattende (og kostbar) behandling med fxnye, kunstige tandkroner.

Hvor meget koffein må man få?

Koffein har en opkvikkende effekt, der påvirker mennesker i forskellig grad.Børn frarådes helt at indtage koffeinholdige drikke. For både børn og unge kan indtagelse afkoffeinholdige læskedrikke give forbigående adfærdsforandringer, såsom forøget uro, irritabilitet,nervøsitet og angst. Koffein kan desuden være vanedannende.
Voksne bør højst indtage 400 mg. koffein pr. dag. Nogle vil dog kunne opleve symptomer som kvalme,hjertebanken, hovedpine, søvnløshed, muskelrystelser og rastløshed, når de har indtaget koffein.Gravide og kvinder, der planlægger at blive gravide, bør generelt holde igen med at indtage koffein, idetstørre mængder koffein kan påvirke graviditet og foster.Et højt koffeinindtag i en længere periode kan give helbredsmæssige problemer, fx hjertekar-lidelser,knogleskørhed og påvirkning af centralnervesystemet.Tilladt mængde koffein i energidrikke ifølge lovgivningenIndtil november 2009 var det kun tilladt at have et koffeinindhold på 37,5 mg pr. 250 ml. Derefter blevgrænsen hævet, så det i dag er lovligt at markedsføre salgsenheder på 250 ml med et koffeinindhold på80 mg.(Kilde: Fødevarestyrelsen)Et koffeinindhold på 80 mg. pr. 250 ml svarer nogenlunde til en almindelig kop kaffe.