Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del Bilag 475
Offentligt
1158227_0001.png
1158227_0002.png
Næstved, den 18. september 2012
Vedrørende dokumentation for smertebehandling med akupunktur
Kære medlem af Sundheds- og ForebyggelsesudvalgetDanske akupunktører var til foretræde for udvalget d. 4/9, hvor vi foreslog genindførelse af lægeligsupervision for ikke RAB registrerede akupunktører…I forlængelse af forslaget, som vi spændt venter svar på, vil vi gerne orientere udvalget om de seneste nyeforskningsresultater af akupunkturens smertestillende effekt.En amerikansk forskergruppe har fundet bevis på, at akupunktur hjælper mod kroniske smerter. Forskernehar lavet en stor metaanalyse af 29 undersøgelser med næsten 18.000 personer. Resultaterne viser, atakupunkturbehandling virker bedre end konventionel smertebehandling af kroniske smertepatienter.Det er forskere fra Memorial Sloan-Kettering Cancer Center i New York, som har lavet denne solidemetaanalyse. Patienter med ryg- og nakkesmerter, slidgigt og kronisk hovedpine, der fik akupunktur havdelavere smerteværdier end ved placebo-akupunktur. I forhold til de behandlingsformer sundhedsvæsnettraditionelt behandler med, var akupunktur endnu mere effektiv. Akupunktur har samtidig ikke debivirkninger, som den traditionelle medicin.I Danmark har vi verdensrekord i indtagelse af smertestillende medicin, da omkring 20 procent af allevoksne danskere lider af kroniske smerter, og forbruget stiger stadig år efter år. Både samfundsøkonomiskog menneskeligt er det uholdbart i længden.Kroniske smertepatienter er ofte blevet fanget i en ond cirkel, hvor smertestillende medicin er dendirekte årsag til fastholdelse af de kroniske smerter. Danmarks Apotekerforening har, for syv år siden,indrykket helsides annoncer i Morgenavisen Jyllands-Posten, hvor de direkte advarer mod smertestillendemedicin. De skriver "Vores forbrug af smertestillende medicin er stort - og det kan i sig selv være en årsagtil mange hovedpiner. En bivirkning ved overforbrug af smertestillende medicin imod hovedpine er nemlig -hovedpine. Så hvis du for eksempel får hovedpine af din arbejdsstilling, tager piller for det, og fårhovedpine af pillerne, bliver det sværere og sværere at finde årsagen til hovedpinen. Og det vil vi megetgerne advare imod." (Annonce vedhæftet)
Hvis man vil indføre tilskud til smertebehandling med akupunktur, så er der måske endda penge at spare ilængden, da akupunktur er en billig lavteknologisk behandlingsmetode. Sundhedsstyrelsens ordning medRAB-behandlere (Registreret Alternativ Behandler) kan bruges til at inkludere fagligt egnede akupunktører ien sådan ordning. AlleDanske akupunktørers A-medlemmer er RAB-registreret,og vi står gerne til rådighedhvis der er politisk vilje til at få et mere effektivt sundhedsvæsen.De sundhedspolitiske ordførere har venligt svaret på spørgsmål i dette års udgave af voresmagasin/årsskrift.Besvarelserne kan ses på side 24-25. Mange efterlyste videnskabelig evidens forakupunkturens virkning, som vi så har nu. Hvis du har en mening om akupunktur som smerteterapi, såhører vi også gerne direkte fra dig. I så fald vil vi gerne skrive om det i kommende magasin. Deadline er 20.oktober.
Med venlig hilsen
Henrik Jørgensen, formand - Danske Akupunktører
Kilder:Videnskab.dkBt.dkDr.dkOriginalartikel
Danske AkupunktørerFormand Henrik JørgensenNordre Farimagsvej 1 B4700 NæstvedTlf. 55 72 14 00[email protected]www.danske-akupunktoerer.dk