Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del Bilag 462
Offentligt
1155716_0001.png
DatoSide
11. september 20121 af 1
Til Skatte-, Fødevare- og Sundhedsudvalget,Den seneste tid har der været en række historier i pressen om, at fedtafgiften har haft vist sig athave sundhedsmæssig effekt, idet forbruget af smør, blandingsprodukter, kiks, kager mv. er fal-det, siden afgiften blev indført.Landbrug & Fødevarer er stærkt uenig i denne udlægning, da faldet i forbruget af fødevarer er enlængerevarende tendens, uden sammenhæng med indførelsen af fedtafgiften.En opgørelse over detailhandelsomsætningen for fødevarer i mængder viser med al tydelighed, atfødevareforbruget er faldet siden juni 2007. Der er således ikke noget, der tyder på et accelereren-de fald efter fedtafgiftens indførelse.Samtidigt viser tal, at grænsehandlen er steget kraftigt efter indførelsen af fedtafgiften. Danskernebliver ikke sundere af at gøre deres indkøb over grænsen. Hertil kommer, at der frivilligt er fjernetstore mængder mættet fedt fra mejeriprodukterne. Denne udvikling kan heller ikke tilbageføres tilindførelsen af fedtafgiften.I øjeblikket befinder fødevareerhvervet sig i en yderst usikker position, idet lovprocessen for dennye sukkerafgift og revisionen af fedtafgiften er stærkt forsinket. For at undgå unødvendigt bureau-krati og forvirring om afgifterne vil vi gerne opfordre til, at politikerne så hurtigt som muligt bliverenige om finansieringen, så afgifterne kan fjernes.Desuden ser vi med stor bekymring på, at Europa-Kommissionen har rettet henvendelse til dendanske stat om, at fedtafgiften er i strid med EU-statsstøtteregler.Vedlagte notat uddyber de ovenstående forhold.Jeg håber, at det kan nuancere de seneste dages meldinger, og medvirke til at bringe debatten omfedtafgiften tilbage på saglig grund.Hvis I har spørgsmål eller behov for yderligere oplysninger, står vi naturligvis til rådighed.
Med venlig hilsen
Lone SaabyDirektør, Generel erhvervspolitik