Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del Bilag 428
Offentligt
1149851_0001.png
1149851_0002.png
1149851_0003.png
Odense, den 9. februar 2012
TilDirektør for Sundhedsstyrelsen Else SmithSundhedsstyrelsenIslands Brygge 672300 København S.
Alene fremsendt på mail [email protected], [email protected] og [email protected].CC: Kontorchef Søren Brostrøm
Kære Else Smith.Tak for brev af 14. september j. nr./7-205-02-4/1.Vi er i Dansk HøreCenter meget interesseret i at sikre kvaliteten i den danske høreomsorg, både i offentligog privat regi. En holdning som vi deler med alle i branchen.Kvaliteten i dansk høreomsorg er høj, men der er forhold, som bør reguleres og forbedres, og det er derforvigtigt at ”Vejledning om høreapparatsbehandling” er ensartet gældende for såvel offentlige somgodkendte private leverandører af høreapparater. Dels for at bevare kvaliteten, men også for at undgåkonkurrenceforvridning.Vi stiller os gerne til rådighed for arbejdet med en revision af vejledningen.
Kommentarer til VejledningenVedlagt fremsendes en kommenteret gennemgang af Sundhedsstyrelsens Vejledning nr. 9096 "Vejledningom høreapparatbehandling."Vore kommentarer (de er anført med rød farve) kunne med fordel inddrages i det videre arbejde. Vi kunnekomme med flere ændringsforslag, men dem vil vi komme tilbage med på et senere tidspunkt, når vi hargennemført en række nærmere undersøgelser.
Revision nu, da der fejladministreresDa det tværministerielle kulegravningsarbejde på høreapparatområdet endnu ikke er afsluttet, skal viopfordre Sundhedsstyrelsen til at gå i gang med en revision af vejledningen med det samme, dakulegravningsarbejdet øjensynligt er ganske vanskeligt at bringe til ende.Det haster meget med en ny udgave, da der er solid dokumentation for, at der har været administreret imodstrid med loven. Tag f. eks. Københavns Kommune, hvor vi gennem aktindsigt har konstateret, at der ermange omgørelser i Det Sociale Nævn, fordi kommunens audiologiske konsulent, professor emeritus Dr.Med. Agnete Parving har valgt at følge Vejledning og se helt bort fra lovgivningen.Det hedder f. eks. således i brev af 7. december 2009 fra Lotte Hammer i Social- og Omsorgsforvaltningentil en 92 årig borger:”Din ansøgning er vurderet af Københavns Kommunes audiologiske konsulent, professor emeritus Dr. med.Agnete Parving. Hun har vurderet, at dit høretab er større end 40 dB ved 1, 2 og 4 kHz.Ifølge Sundhedsstyrelsens vejledning for høreapparatbehandling af 3. marts 2009, bør personer med såkraftigt høretab, kun blive behandlet i klinikker, der kan stille reserveapparater til rådighed vedreparationer. Derfor henvises der til behandling på en audiologisk afdeling, hvor det også kan vurderes, omandre høretekniske hjælpemidler kan være en bedre løsning.Der gives afslag på tilskud til høreapparatbehandling hos privat leverandør”….For fuldstændigheden skyld skal det oplyses, at dette forhold vedrører en borger og en kollega i branchen.Denne afgørelse er som så mange andre efterfølgende omgjort i Det Social Nævn. Det forekommer DanskHøreCenter uhensigtsmæssigt, at ældre borgere skal vente ekstraordinært længe, fordi Vejledning leder tilforkerte administrative afgørelser i modstrid med gældende lovgivning. Det er dels til stor gene for denpågældende borger, dels meget dyrt for skatteborgerne.Dansk HøreCenter er imidlertid hver uge udsat for at ørelæger benytter Vejledningen på tilsvarende vis.Senest f. eks. en ældre borger i Helsingør, som har været behandlet af Dansk HøreCenter i en årrække.Ørelæge Morten Bisgaard vil ikke henvise til Dansk HøreCenter, og skælder borgerne voldsomt ud, hvis deforsøger at få en henvisning, som kan benyttes i Dansk HøreCenter. Nogle ørelæger er således meget
optaget af at borgerne benytter deres egne klinikker, klinikker de ejer i fællesskab med andre eller deoffentlige klinikker.
Hvad skal vi gøre ved overtrædelserne af lovgivningen?Vi har helt oplagt et problem med ørelæger, som ikke vil henvise til privat behandling. Ofte henviser de tilen gal tolkning af Vejledningen, idet de ikke tager hensyn til den bagvedliggende lovgivning.Hvad ønsker Sundhedsstyrelsen, at vi skal foretage os i forhold til dem?Vi er opmærksomme på det nedsatte udvalg, der skal se på lægernes dobbeltroller, men der går eftertidsplanen mindst et år inden der forligger et resultat, som så efterfølgende skal igennem en politiskbehandling. Vi kan ikke vente så længe med at se ændring af praksis.
Med venlig hilsen
Niels Jørgen LangkildeKommunikationsdirektørDansk HøreCenterNørregade 715000 Odense C.
Tlf. direkte 20 96 70 00