Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del Bilag 416
Offentligt
Projektforslag til satspuljenaugust 2012
STYRKET INDSATS FOR MENNESKER MED OSTEOPOROSE
Osteoporose eller knogleskørhed er en af Danmarks folkesygdomme,1og DanskKnoglemedicinsk Selskab skønner, at 500.000-600.000 danskere er ramt.2Defleste af os kender derfor også nogen, som har fået osteoporose. Mange af demhar fået forringet deres livskvalitet drastisk, fordi sygdommen har medført et ellerflere brud på ryg, håndled eller hofte.Fordi osteoporose kan være invaliderende, har sygdommen store konsekvenser fordet enkelte menneske, der rammes, såvel som samfundet som helhed. Alligevel ersygdommen markant underdiagnosticeret og underbehandlet,3selvom udviklingenaf sygdommen kan forebygges eller bremses.4Det skønnes, at kun ca. 20 pct. erdiagnosticeret. Det skyldes bl.a., at der ikke er tilstrækkeligt med fokus påsygdommen hos den enkelte og hos de praktiserende læger.Et nyt studie viser, at osteoporose koster samfundet over 4,5 mia. kr. om året.5Størstedelen af udgifterne falder i kommunerne, der må give omfattende hjælp tilde ramte. Der er dermed også et stort samfundsøkonomisk potentiale i at sikre deramte den hjælp, som de behøver, før sygdommen udvikler sig.Set i lyset heraf er det oplagt at tage initiativ til, at dem der er ramt af osteoporosebliver opsporet tidligt, så det kan forebygges, at sygdommen udvikler sig ogmedfører brud på fx ryg, håndled eller hofte og dermed giver behov foromfattende behandling i sundhedsvæsenet og hjælp i den sociale sektor.På den baggrund foreslås et projekt, som skal bidrage til at sikre, at der skabesmere opmærksomhed på osteoporose, og så færre ældre skal opleve dereslivsvilkår forringet voldsomt af en sygdom, der kunne være bremset.
Regeringen (2002): "Sund hele livet".Dansk Knoglemedicinsk Selskab (2009): "Vejledning til behandling og udredning afOsteoporose". Skønnet svarer i overensstemmelse med Forebyggelseskommissionen (2009): "Vikan leve længere og sundere".3Vestergaard, P.; Rejnmark, Lars; Mosekilde, Lars (2005): "Osteoporosis is markedlyunderdiagnosed: a nationwide study from Denmark", Osteoporosis International, vol. 16, no. 2, pp.134-141.4Sundhedsstyrelsen (2005): "Knogleskørhed – fakta og forebyggelse".5Mathiesen, Anne Sofie; Hansen, Louise (2012): "The Economic Burden of Osteoporis inDenmark – a Cost of Illness Analysis", Master Thesis, Aalborg University.2
1
Projektet består af to dele, der komplementerer hinanden:1. Oplysningskampagne målrettet kvinder og mænd over 50 år.
Dansk Knoglemedicinsk Selskab peger på, at en generel og løbendeoplysningskampagne over for befolkningen er nødvendig6. Enoplysningskampagne kan fokusere på, hvilke symptomer og risikofaktorerden enkelte skal være opmærksom på. Testen "Er du knogleskør?" kanhjælpe den enkelte til at vurdere, om man er i farezonen. Kampagnen kanmålrettes svage og udsatte ældre, som er i særlig risiko for ikke at blivediagnosticeret i tide.2. Kurser til de praktiserende læger.
Opsporing hos de praktiserende læger er helt afgørende for forebyggelseaf sygdommen. Den markante underdiagnosticering vidner om, at det ikkealtid sker i tilstrækkeligt omfang. Der kan derfor laves kurser til depraktiserende læger, som kan hjælpe lægerne med at identificere ogrisikostratificere dem, der er i størst risiko. Kurserne kan medrisikostratificeringen også bidrage til, at de praktiserende læger ogsygehusafdelingerne bruger deres tid bedst muligt. Kurserne kanyderligere have fokus på samarbejdet mellem de praktiserende læger og deendokrinologiske og ortopædkirurgiske afdelinger.Begge dele af projektet kan fx varetages af Sundhedsstyrelsen under inddragelseaf Osteoporoseforeningen, Dansk Knoglemedicinsk Selskab og Dansk Selskab forAlmen Medicin. Det skønnes, at projektet vil kunne gennemføres for i alt 8-10mio. kr. over to år. Udgifterne vil afhænge af projektets nærmere afgrænsning.Satspuljens formål er bl.a. forebyggende foranstaltninger for svage grupper mv.7Projektet falder således inden for puljens formål og vil særligt være til gavn for desvage og udsatte ældre, som er i størst risiko for at blive overset.
Dansk Knoglemedicinsk Selskab (2009): "Vejledning til behandling og udredning afOsteoporose".7Lov om en satsreguleringsprocent (2003).
6