Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del Bilag 38
Offentligt
1034244_0001.png
1034244_0002.png
København, den 8.10.2008.Hermed ansøgning om foretræde for folketingets rette vedkommende udvalg..(Ved travlhed, kan fed tekst læses først)
Hvem er vi?Behandlingscentret, Den Lille Prins i København udbyder som de første og eneste i Danmark, psykiatriskudredning via telepsykiatri, dvs. avanceret TV skærm, kamera og lyd.www.denlilleprins.orgLeder, Davor Music,speciallæge i psykiatri, har den største kliniske erfaring med telepsykiatri ieuropa.Davor er skaber af- og formand for Telemental Health Section i EPA (European PsychiatricAssociation)http://www.europsy.net/what-we-do/sections/telemental-health,medlem af nyligtnedsat rådgivende udvalg for telemedicin,medlem af: WACP (World Association of Cultural Psychiatry).“Reviewer" på Journal of Telemedicine and Telecare,Projektkoordinator, autoriseret psykolog, Helen Buemannhar arbejdet som terapeut ogaktiveringsleder med arbejdsløse, der har problemer ud over arbejdsløshed I 9 år hos Dansk Råstof. Hersamarbejder man med kommuner, jobcentre og uddannelsesinstitutioner og praktiserende læger.
http://www.danskraastof.dk/Hvad kan vi?:Telepsykiatri har eksisteret i Australien siden 1959 og er indenfor de sidste ti år blevet afprøvet i Sverige,Finland, Spanien, Frankrig og England.Siden 1.august 1996 har man i Norge indført statslige takster for anvendelse af diverse telemedicinsketjenester herunder telepsykiatri.I Danmark har Sundhedsstyrelsen udstedt Vejledning om ansvarsforholdene mv. ved lægers brug aftelemedicin (nov. 2005).http://denlilleprins.org/docs/sundhedsstyrelsens.pdfDer findes dog ingen officielle takster i Danmark for telepsykiatriske ydelser.Forskning viser, at patienttilfredsheden er ligeså høj, og behandlingen er mindst ligeså effektiv,når det foregår via telepsykiatrien som via direkte kontakt.Behandlingscentret, Den Lille Prins har en fast aftale med Psykiatrisk Center i Rønne. Vi hararbejdet sammen med Reva Aktiv i Odense, og Sygehus Fyn Svendborg. Endvidere har vi mangeideer til hvad man ellers kunne gøre i forhold til f.eks svingdørspatienter, Grønland, flygtninge ogindvandrere, arbejdsløse osv.Vi har, med projektmidler fra hhv. Sundhedsministeriet og Integrationsministeriet, 2 projekter igang, med en konsultationsgaranti på max 2 uger.Vi vil gerne generelt udvides til et større netværk afbehandlere for at nedbringe de lange ventetider på at komme til psykiater og negative langtidseffekter afventetiden hos klienterne. Hermed støtter vi arbejdsmarkedsintegrationen og –fastholdelsen, ognedbringer samfundsmæssige og personlige omkostninger ved lang ventetid på psykiatrisk udredning.Læs artikel om lange ventetiders effekt:
http://www.kl.dk/Momentum/Artikler/78837/2011/01/momen2011-1-1/Vores ene aktuelle projekt involverer Telepsykiatristationer (TPS)hospraktiserende lægeri landetsyderkanter. Her er installeret TPS i Brande og Nakskov, hvor ventetiden på psykiatrisk udredning ogbehandling i 2011 ellers kan komme op på 10 måneder.Vores andet aktuelle projekt involverer Reva-, Kompetencecentre og Jobcentrei Slagelse, Vejle ogAabenraa, hvor flygtninge og indvandrere tilbydes konsultationer på deres eget sprog. Der konsulteres viaet tildelt rum på centret, så borgerne kan blive hurtigt udredt i kendte rammer uden at skulle vente mereend 2 uger.Med denne model sparer man tid på transport og penge på tolk samtidig med, at diagnosticerings-/behandlingstiden mindskes væsentligt, i og med at tolkning udelades. Disse faktorer medvirker endvideretil øget behandlingsmotivation hos patienten og sandsynligvis kortere behandlingsforløb.
Ifølge vores udregninger har man efter 111 psykiatriske konsultationer på egetflygtninge/indvandrer sprog uden tolkebistand sparet/optjent det beløb, som en TPS koster.Se nærmere udregning I rapport over telepsykiatri pilotprojekt 2004-2007. Under punktet, økonomiskanalyse.
http://web88801.ta29.talkactive.net/upload/Rapport_over_telepsykiatri_%20projektet_2004_-_2007.pdfHvem gavner telepsykiatri?Telepsykiatri er anvendt og forskningsmæssigt dokumenteret indenfor voksen psykiatriensdiagnosticering og behandling af bredt diagnose-spektrum af både indlagte og ambulantepatienter. f.ex. indenfor: akut psykiatri, skizofreni, depression og skizoaffektiv lidelse, OCD(Tvangstanker), Veteran population (eks soldater), PTSD (post traumatisk stress).Telepsykiatri er besparende for:1) Samfundet, som ved kortere ventetid, og hurtigere udredning skal betale kortere sygedagpengeperioder og som får glæde af det deltagende individ, der er tidligere tilbage på arbejdet.I tilfælde med konsultation på flygtninge og indvandreres eget sprog, spares tolke mellem ledet ogbehandlingsmotivationen øges.2) Voksne, der ikke skal gå sygemeldt så længe og dermed klarer sig bedre på arbejdsmarkedet.3) Børn, der får en negativ social arv, hvis deres forældre ikke støttes og følges op af omsorgsfuldrettidig udredning og behandling
”Store perspektiver i telepsykiatri:Formanden for Foreningen Det Sociale Netværk, PoulNyrup Rasmussen, roser pilotprojektet, som også kan komme etniske danskere iyderkantsområder til gode” frahttp://www.psykisksaarbar.dk/ps/altnewspage638.aspxHvad ønsker vi?Vi har indtil videre oplevet positiv respons hos både samarbejdspartnere og klienter, efter de haroplevet telepsykiatri, men der er stadig udfordringer i forhold til at skulle skabe en niche iDanmark for telepsykiatrien. Vi er dog overbeviste om at vi med den rette opbakning ville kunneblive førende og rådgivende i både Danmark og Europa.Vi ønsker at opbygge et netværk af behandlere, som yder en standardiseret, kvalificeret indsats,der, med sin korte ventetid på konsultation, kan medvirke til at nedbringe ventelister og negativeeffekter af lang ventetid, sygdomsforløb, førtidspension og de personlige og samfundsmæssigeomkostninger der følger med.Da vi ikke er udstyret med ydernumre, er vi oppe imod hele det etablerede system med ydernumreog ventelister, og vi leder med lys og lygte efter finansiering til vores samfundsstøttendearbejdsindsats.Vi ansøger hermed om at komme i foretræde for folketinget for at gøre opmærksom på at vi siddermed en ekspertise, der kan virke besparende for samfundet, de psykisk ramte og deres børn.For uddybning af kilder og baggrund kan rapport fra ”Telpsykiatri Pilotprojekt 2004-2007” ometablering af telepsykiatri i Danmark med fordel læses:
http://web88801.ta29.talkactive.net/upload/Rapport_over_telepsykiatri_%20projektet_2004_-_2007.pdf
Med venlig hilsenCand psych aut., Helen Buemann, tlf. 31601540 www.denlilleprins.org