Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del Bilag 379
Offentligt
Att. Sundhedsordfører Liselott Blixt (DF)
22. juni 2012
Ulighed for behandling for kroniske smertepatienterMedicinaltilskudsnævnets [MTN] seneste anbefaling1begrænser adgangen til innovativebehandlingsmuligheder for kroniske smertepatienter og risikerer at medføre underbehandling tilpatienter med en svær kronisk smertediagnose, hvis den gennemføres.
Kronisk smerte mere kompleks end hvad det gøres tilPå dialogmødet den 6. juni 2012 diskuteredes MTNs revurderingsprocedurer og anbefalinger. Herunderdiskuteredes også tilskud til lægemidler til kroniske smertepatienter. Der blev under mødet konkretdebatteret, hvordan behandlingen af kroniske smerter er en mere kompleks problemstilling, end hvadMTN gør den til. Hertil blev nævnt, at kronisk smerte ikke kun er endimensionalt, men at kronisk smertebåde rummer nociceptive (skader og sygdomme i væv) og neuropatiske (skader på nervesystemet)dimensioner2. Professor i Klinisk Farmakologi fra København Universitet Lona Christrup forklarer:”Det er vigtigt at forstå, at 1) der er afgørende forskel på nociceptive smerte og neuropatisk smerte, og 2) atkroniske smertepatienter lider af begge typer smerter – på én gang. De nuancer er afgørende for at kunnebehandle kroniske smerter tilstrækkelig, men det forstår Medicintilskudsnævnet tilsyneladende ikke”.
MTNs anbefaling tager ikke højde for ovenstående, og derfor efterlader MTN mindst 20.000 kroniskesmertepatienter uden tilskud til den smertedækning, de har behov for. MTN har med anbefalingen afgenerelt tilskud til Oxycodon hjulpet mange smertepatienter, men sagen er desværre den, at opioidersom morfin og Oxycodon primært virker på nociceptive smerter. Da patienter med svære kroniskesmerter ofte har en smerte med både nociceptive og neuropatiske dimensioner kan disse patienterhave gavn af nyere innovative smertestillende lægemidler som har en virkning på begge dissedimensioner. Konklusionen må være, at gennemføres anbefalingen i Sundhedsstyrelsen vil det medførebegrænset adgang til innovative smertebehandlingspræparater til de kroniske smertepatienter, somikke selv har råd til at betale. Det fordrer spørgsmålet:Bør der ikke være tilskud til de lægemidler, der både virker på nociceptive og neuropatiske smerter?
Risiko for underbehandling ved enkelttilskudMTN vil hævde, at de har taget højde for denne problemstilling ved at tildele disse innovativelægemidler enkelttilskud. Det er sandt, at 90 % af de ansøgninger, der indsendes på tværs afdiagnoserne, bliver godkendt. Men faktum er desværre, at enkelttilskud risikerer at medføre, kroniskesmertepatienter tabes af systemet. Overlæge Torsten Jonsson fra Køge Sygehus’ smerteklinik udtaler:”I den perfekte verden får kroniske smertepatienter den behandling, som de har behov for. Desværre forholderdet sig ikke sådan i virkeligheden, fordi der er læger, som synes, at enkelttilskudssystemet er så bøvlet, at desimpelthen vælger præparatet med generelt tilskud – også selv om det reelt ikke dækker behovet..Altså, risikerer man underbehandling af kroniske smertepatienter. Og det er ikke godt nok”.
Konklusionen må være, at enkelttilskudssystemet giver store udfordringer for patienterne og lægerne,hvilket kan skabe en helt uretfærdig og helt unødig risiko for underbehandling blandt kroniskesmertepatienter samt en risiko for ulige muligheder for behandling. Og spørgsmålet er så:Kan Sundhedsudvalget og Sundhedsministeren leve med disse risici?
1
Medicintilskudsnævnets supplerende indstilling til tilskudsstatus for stærke smertestillende lægemidler (opioider)
Baastrup (2010)Smerte – hvad er det?,Netdoktor.dk[http://www.netdoktor.dk/sygdomme/kroniskesmerter/hvad_er_smerter.htm]
2
[http://laegemiddelstyrelsen.dk/~/media/1F96A2E3DE1E48299BC16D4882828081.ashx]