Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del Bilag 361
Offentligt
1136771_0001.png
1136771_0002.png
1136771_0003.png
1Danske AkupunktørerFormand - Henrik JørgensenNordre Farimagsvej 1 B4700 Næstvedtlf. 5572 1400[email protected]
Næstved, den 18. juni 2012
Kære Sundhedsudvalg
Danske Akupunktører søger foretræde for Sundheds- og forebyggelsesudvalget, med henvisning til deseneste lovovertrædelser og manglende patientsikkerhed i akupunkturbranchen.Akupunktører der annoncerer ulovligtAkupunktører der kalder sig læge og doktor uden at være detAkupunktører der uddeler ulovligt importeret naturmedicinAkupunktører der uddeler receptpligtig medicinAkupunktører der ikke taler hverken dansk eller engelsk.Akupunktører der ikke har myndighedernes tilladelser – datatilsyn- levnedsmiddeltilsyn- skat-Akupunktører der ikke har noget fagligt tilsynAkupunktører der ikke har nogen patientforsikring
Ekstra Bladet har senest med skjult kamera afsløret Dr. Xu Yaogen. Det er Danske akupunktørersopfattelse, at det desværre er et udbredt fænomen, og derfor ikke enkeltstående tilfælde.

For patienterne

giver det mangel på patientinformation og sikkerhed. Og man kan jo også spørge sig selvom kvaliteten af behandlingerne lever op til den standard patienten kan forvente.

For branchen

er det frustrerende, undergravende og konkurrenceforvridende at være i et marked medmange akupunktører, der måske ikke betaler skat og tilsidesætter patienternes krav om sikkerhed oginformation.Danske Akupunktører har lavet et oplæg til en lovændring, som efter vores opfattelse vil løse problemernemed ”de grå akupunktører”, uden at det koster staten penge.
Nedenstående er tidligere fremsendt til udvalgets medlemmer:
Vi har igen set en afsløring af en akupunktør, den seneste hvor akupunktøren udleverede ulovlignaturmedicin til sine patienter. Det viste sig oven i købet at indeholde receptpligtig medicin i form afbinyrebarkhormon, som er kendt for sine utallige bivirkninger, og kun må udskrives af læger med særligkompetence.
2Danske AkupunktørerFormand - Henrik JørgensenNordre Farimagsvej 1 B4700 Næstvedtlf. 5572 1400[email protected]
Den nuværende lovgivning stopper ikke de personer, som bl.a. udgiver sig for at være læge. De vil uhindretkunne forsætte med at praktisere uden nogen form for tilsyn eller kontrol.

Kan det virkelig passe at en akupunktør kan starte en klinik helt uden nogen form for godkendelse?

”Ja, det er faktisk sådan at det ikke kræver nogen form for godkendelse, kontrol eller kendskab til dansklovgivning og sprog at starte en akupunkturklinik i Danmark”.I 2008 fjernede man det lægelige tilsyn med akupunktører uden at indføre nogen kriterier for at praktisereakupunktur overhovedet.Før 2008 skulle akupunktører have lægeligt tilsyn, og denne ordning ønsker Danske Akupunktører delvistgenindført. Lægeligt tilsyn bør genindføres for alle som markedsfører og/eller udfører akupunktur, og somikke er RAB registreret akupunktør eller har autorisation som sundhedsperson.
Med venlig hilsenDanske Akupunktører - Formand Henrik Jørgensen

Nu har RAB ordningen eksisteret i 8 år, og må betegnes som en succes. Det har desværre ikke

fjernet et gråt marked hos akupunktørerne, blot minimeret det. Og der er ikke noget som indikerer at

det grå marked forsvinder.

Derfor vil Danske Akupunktører gerne foreslå at alle politiske partier tager stilling til nedenstående

forslag:

Flere partier har ønsket mere sikkerhed på området, for at sikre patienterne. Det gøres ganske nemt ved atdet i Danmark kun bliver lovligt at udføre og/eller markedsføre nåleakupunktur efter nedenstående regler.

I lov autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed står der:

§ 73 - Stk. 3. Nåleakupunkturbehandling er ikke omfattet af bestemmelsen i stk. 2.Det betyder at akupunktur må udføres af alle, som selv mener de er i stand til at gøre det forsvarligt.

Vi ønsker at loven kommer til at hedde:

§73 – stk. 3. Nåleakupunkturbehandling er ikke omfattet af bestemmelsen i stk. 2.Dog må nåleakupunktur kun udføres, uden lægelig supervision af RAB registreredeakupunktører, samt sundhedspersoner med autorisation.

Samt at der i bekendtgørelsen indføres at:

Alle som udfører og/eller markedsfører nåleakupunktur uden RAB registrering som akupunktør eller erautoriseret som sundhedsperson, kun må udføre og/eller markedsføre nåleakupunktur med lægelig
3Danske AkupunktørerFormand - Henrik JørgensenNordre Farimagsvej 1 B4700 Næstvedtlf. 5572 1400[email protected]
supervision og tilsyn.Såfremt man udfører og/eller markedsfører nåleakupunktur uden RAB registrering som akupunktør eller harautorisation på sundhedsområdet, skal vedkommende klart og tydeligt, i klinikken, på skriftligt materiale oghjemmeside mv., skilte med hvilken læge, som har tilsynet med klinikken/behandleren.Alle med en autorisation på sundhedsområdet må udføre og markedsføre nåleakupunktur såfremt de kandokumentere at de kan udføre nåleakupunkturbehandlingen forsvarligt.Fordele:Forslaget er omkostningsneutralt for staten.Såfremt en akupunktør uden RAB / sundhedsautorisation igen overtræder lovgivningen, kan SSTskride ind med anmeldelse af den læge, som har tilsynet.Lovændringen begrænser ikke autoriseret sundhedspersonale som fx fysioterapeuter ogkiropraktikere i at udføre nåleakupunktur.Lovændringen begrænser ikke klinikassistenters muligheder for at udføre akupunktur itandlægeklinikker, hvor tandlægen i dag også er supervisor.RAB loven har været en så stor succes, og alle som arbejder seriøst med nåleakupunktur er RABregistrerede som akupunktører, og lovændringen vil kun ramme de ganske få som arbejder på etgråt område.De tilfælde som vi har set tidl. i forbindelse med uddeling af ulovligt importeret medicin, frauorganiserede akupunktører, vil stoppe.
Ulemper:Det løser ikke umiddelbart problemet med at være aktiv donor, med mindre man i forbindelse medEU lovgivningen sidestiller RAB registrerede akupunktører med autoriseret sundhedspersonale idonor spørgsmål. Det giver jo inden mening at begrænse donor adgangen for patienter, som har fåetnåleakupunktur hos en RAB registreret akupunktør, som umiddelbart er de bedst uddannede påområdet.Donorproblemet kan løses, såfremt man vedtager ovennævnte, og gør som i Holland hvor man haren lign. ordning med at organiserede akupunktører sidestilles med autoriseret sundhedspersonale,så det kan ikke umiddelbart være EU lovgivning som står i vejen for at indføre en lign. ordning iDanmark.http://bloddonor.dk/donor-info/karantaeneregler/karantaeneregler
Links:www.RAB.dkhttps://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=138178http://www.sst.dk/Tilsyn%20og%20patientsikkerhed/Alternativ%20behandling/Registreringsordning.aspxhttp://ekstrabladet.dk/kup/sundhed/article1762035.ecehttp://ekstrabladet.dk/kup/sundhed/article1763335.ecehttp://ekstrabladet.dk/kup/sundhed/article1762453.ecehttp://ekstrabladet.dk/kup/sundhed/article1764808.ece