Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del Bilag 329
Offentligt
1124873_0001.png
1124873_0002.png
1124873_0003.png
Behandling af tvangsoverspisningFedmebehandling uden kirurgi
Adipositasforeningen og Adipositas Center Limfjorden ApS har gennem de seneste år udviklet etnyt behandlingskoncept til svært overvægtige med tvangsoverspisning.Udviklingen er sket gennem et 3 årigt forskningsprojekt, støttet af Sygekassernes Helsefond.Udviklingsforløbet har indeholdt kortlægning af internationale publikationer og erfaringer iemnekredsen: fedmebehandling, tvangsoverspisning, BED.Der er gennemført flere pilotprojekter og et antal mindre forløb, - alle med særdeles lovenderesultater.

Baggrund.

Fedmebehandlingen henvender sig til mennesker med svær overvægt og dysfunktionel spiseadfærdog integrerer fysiske og psykoterapeutiske metoder.Behandlingen skal give deltagerne redskaber og øgede personlige og kognitive kompetencer til atopnå og fastholde vægttab, og en generel forbedring af livskvalitet.Fedmebehandlingen tager afsæt i den seneste diætetiske viden og kombinerer denne med den formfor kognitiv adfærdsterapi, der er udviklet på den selvejende institution Ringgården til behandling afalkoholafhængige klienter.Behandlingen hviler på en teori om nær lighed mellem tvangsoverspisning og afhængighed, somder ligger forskningsmæssigt belæg for. Meget peger på, at man kan være afhængig af flereforskellige emner (alkohol, rusmidler, medicin m.v.) , og at der er tale om et særligt syndrom. Detkan forklare den impulsstyring eller det tvangspræg, der kan konstateres hos mange overspisere.Hovedparten af de kendte indsatser i kampen mod overvægt bygger på enten fysiske indgreb(operation) eller information om sundhed og risiko (oplysnings-kampagner, kurser). Hvis det erkorrekt, at der er en særlig psykologisk faktor, der vanskeliggør adfærdsændring, er denneundervurderet og underbehandlet i de nuværende indsatser. Med udgangspunkt i kendte metoder frabehandling af afhængighed arbejder vi her med metoder og fremgangsmåder, der er effektiveoverfor tvangsoverspisning.

Kognitiv adfærdsterapi og misbrugsbehandling

Ud over de roller en psykologisk og terapeutisk tilgang generelt kan have for adfærdsændring, harAdipositas Center Limfjorden en gennemarbejdet metode til behandling af tvangs-overspisning,populært kaldet ”madmisbrug”. Metoden bygger – som tidligere nævnt - på erfaring fra alkohol- ogludomaniområdet og er udviklet i samarbejde med fagchef cand.psych. ph.d Per Nielsen fraalkoholbehandlingscentret Ringgaarden i Middelfart.Tvangs-overspisning og madmisbrug ytrer sig ved at den madafhængige får såkaldte ædeflip og haren så stærk trang til visse madvarer (sukker, fedt, mælk) at han på trods af bedre viden indtagerstore mængder.Der er 3 kendte diagnoser for spiseforstyrrelser: anoreksi, bulimi og BED (binge eating disorder,karakteriseret ved ædeflip og kontroltab). Tvangsoverspiseren lider af den sidstnævnte diagnose i eneller anden grad. Der findes i det danske sundhedssystem flere anderkendte behandlingstilbud for deto førstnævnte diagnoser. Der findes på nuværende tidspunkt kun omkring 14 behandlings-pladser iDanmark til dem, der lider af BED.Det er ambitionen at Adipositas Center Limfjorden kan tilbyde behandling til sidstnævntemålgruppe. Ringgårdens fagchef, cand.psych., ph.d. Per Nielsen fungerer som supervisor forAdipositas Center Limfjorden omkring den terapeutiske behandling.

Behandlingsplan

Fedmebehandlingen varer i alt 1 år og består af 40 behandlerdøgn plus løbende internetkontakt tiladipositascentret.Forløbet indledes med et intensivt forløb på 30 døgns indlæggelse på adipositascentret. Herefterkommer deltageren tilbage til centret 2 døgn hver anden måned i alt 5 gange. I hjemmeperioderne erder ugentlig internetkontakt til behandlerne. Programmet rummer også et weekendkursus, hvorægtefælle/ samlever inviteres med.Den samlede pris er 76.000 dkr.SEhttp://www.adipositascenter.dk

Forskning

Adipositas Center Limfjorden ApS anerkender kravet om at bygge metoderne på evidens. Selvomdet ikke er muligt at teste på samme måde som medicinske eller dobbeltblindforsøg, søger vi atinddrage forskning i aktiviteterne.
Medarbejdernes professionalisme betyder, at de kender og forstår forskning og den systematisketilgang til resultatvurdering, som indgår i tilrettelæggelsen af behandlings-forløbene. Medinddragelse af kompetencer indenfor forsknings-sektoren bl.a. Center for forskning i Samfund ogEksistens Københavns Universitet, vil erfaringer kunne høstes i form af stringente undersøgelser.Adipositas Center Limfjorden arbejder hårdt for videnskabeligt at kunne dokumentere effekten affedmebehandlingen, for derigennem at kunne søge godkendelse af de offentlige sundheds-myndigheder, som en anderkendt behandling af BED (og grader heraf) og som et alternativ til etkirurgisk indgreb.

Målgruppen

Målgruppen for behandlingen er svært overvægtige med BMI>40, eller BMI>36 vedfølgesygdomme som f.eks. diabetes og hjerte-karlidelser.Det er en forudsætning at deltageren ikke lider af væsentlige diagnoser, såvel psykisk som somatisk.Der er ingen geografiske hensyn, deltagerne kan komme fra hele landet.Deltagerne vil blive henvist fra egen læge og derefter indskrevet til behandling via envisitationssamtale med adipositascentrets ledende psykolog.

Succeskriterier

Succeskriterierne for fedmebehandlingen er, at den svært overvægtige opnår et betydeligt vægttab:50% af overvægten over et år i behandling, fortsætte vægttabet yderligere 1 år og derefter fastholdevægttabet over tid.
Maj 2012, Birgitte Hansen, landsformand for Adipositasforeningen.