Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del Bilag 305
Offentligt
1113091_0001.png
1113091_0002.png
1113091_0003.png
1113091_0004.png
1113091_0005.png
Den 6. marts 2012Forretningsudvalget den 28. februar 2012, sag nr. 10
REGIONSRÅDET

SAG NR. 6

UDTALELSE TIL MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE

HØRING I FORBINDELSE MED STATSREVISORERNES BERETNING

3/2011 OM SYGEHUSBYGGERIER

ADMINISTRATIONENS INDSTILLING

1. at

Statsrevisorernes beretning om sygehusbyggerierne tages til efterretning,og

2. at

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse svares i overensstemmelse meddet i sagsfremstillingen fremførte.

RESUME

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har anmodet regionsrådet om udtalelseom Statsrevisorernes beretning 3/2011 om sygehusbyggerier.Beretningen er afgivet af RigsrevisionenStatsrevisorerne til Folketinget og ministeriet.ogfremsendesherefteraf
Rigsrevisionen har udarbejdet en beretning til Statsrevisorerne omsygehusbyggerier. Af Statsrevisorernes bemærkninger til beretningen fremgår, atStatsrevisorerne udtrykker kritik af forberedelsen af byggerierne overfor bådeSundhedsministeriet og regionerne.Beretningen omhandler dels regionernes forberedelser generelt og dels en konkretgennemgang af projekter, der har modtaget endeligt tilsagn i perioden juni 2007-juni 2011. Region Hovedstaden er således ikke inddraget i den konkretegennemgang.Helt overordnet konkluderes, at sundhedsministeriet og regionerne ikke i alle deberørte projekter har forberedt byggerierne fuldt ud tilfredsstillende. Det gældersærligt det største af byggerierne – Det Nye Universitetshospital i Aarhus (DNU).Rigsrevisionen bemærker derudover, at det er afgørende, at Sundhedsministeriet
konkretiserer og udfylder rollerne som tilskudsgiver og tilsynsfører, hvisbyggerierne skal realiseres inden for den samlede ramme og at regionerne gennemhele byggeprocessen bør have fokus på risikostyring og sikring af robuste ogbeslutningsdygtige byggeorganisationer med henblik på at leve op til formåletmed byggerierne inden for de afsatte tilsagnsrammer.Regionsrådet har i april 2011 godkendt paradigme for styring afkvalitetsfondsprojekter i Region Hovedstaden. Formålet er at fastlægge deretningslinjer, der danner grundlag for styring af byggeriet, herunder politiskinddragelse, projektorganisering, styring af økonomi, tid og risiko, rapporteringog opfølgning.Derudover har regionsrådet i maj 2011 godkendt det samlede politiske grundlagfor kvalitetsfondsbyggerierne. Heri fastlægges det fælles grundlag, ligesomstandarder, indretningskrav, funktionsbeskrivelser, bæredygtighed mv. er en del afdet politiske grundlag.Administrationen arbejder løbende med at sikre udmøntning og forbedring afdisse retningslinjer med henblik på at sikre fremdrift, styring og koordinering afkvalitetsfondsprojekterne i Region Hovedstaden.Det indstilles, at beretningen tages til efterretning, og at gennemgangen isagsfremstillingen danner grundlag for regionsrådets udtalelse omStatsrevisorernes beretning.

SAGSFREMSTILLING

Rigsrevisionen igangsatte i marts 2011 en undersøgelse af regionernessygehusbyggerier med finansiering fra Statens Kvalitetsfond. Rigsrevisionen harpå den baggrund afgivet beretning til Statsrevisorerne.Statsrevisorerne offentliggjorde den 14. december 2011 beretning nr. 3/2011 omsygehusbyggerier. I henhold til lov om revision af statens regnskaber m.m., skalministeren afgive en redegørelse til Statsrevisorerne for de foranstaltninger ogovervejelser, som beretningen har givet anledning til. Det fremgår endvidere afloven, at ministeren indhenter udtalelse fra regionsrådene. Ministerenskommentarer til regionsrådenes udtalelser indgår som en del af den endeligeministerredegørelse til Statsrevisorerne. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelsehar på den baggrund anmodet om regionsrådets udtalelse til beretningen.
Beretningens overordnede formål er at undersøge, om Ministeriet for Sundhed ogForebyggelse og regionerne forbereder sygehusbyggerier med finansiering fraKvalitetsfonden tilfredsstillende.Formålet er undersøgt ved at gennemgå om Ministeriet for Sundhed ogForebyggelse har gennemført processen for tilsagn om tilskud til og tilrettelagttilsynet med sygehusbyggerierne tilfredsstillende og om regionerne har planlagtsygehusbyggerierne og tilrettelagt styringen af projekterne tilfredsstillende.Undersøgelsen er afgrænset til at omfatte de projekter, der har fået endelig tilsagni perioden juni 2007 – juni 2011. Det drejer sig om fire projekter, herunderetableringen af Det Nye Universitetshospital i Aarhus (DNU), om- ogudbygningen af Regionshospitalet Viborg, om- og udbygningen af KoldingSygehus samt etableringen af en fælles akutmodtagelse på Slagelse Sygehus.Der er således ikke foretaget en gennemgang af projekter i Region Hovedstadenog Region Nordjylland.Det understreges, at Sundhedsministeriet har ansvaret for at give tilsagn omtilskud til og føre tilsyn med byggerierne. Regionerne er bygherrer og haransvaret for at planlægge og styre byggerierne, så de gennemføres inden fortilsagnsrammerne.Beretningen indeholder en række hovedkonklusioner om Sundhedsministeriets ogregionernes håndtering af forberedelserne af kvalitetsfondsbyggerierne.Helt overordnet konkluderes, at sundhedsministeriet og regionerne ikke i deberørte projekter har forberedt byggerierne fuldt ud tilfredsstillende. Det gældersærligt det største af byggerierne – Det Nye Universitetshospital i Aarhus (DNU).Sundhedsministeriet gav endeligt tilsagn til DNU uden at grundlæggendeforudsætninger for byggeriet var afklaret.Rigsrevisionen bemærker, at der er en række risici forbundet med så store ogkomplekse byggerier. Det er derfor afgørende, at Sundhedsministerietkonkretiserer og udfylder rollerne som tilskudsgiver og tilsynsfører, hvisbyggerierne skal realiseres inden for den samlede ramme. Regionerne bør gennemhele byggeprocessen have fokus på risikostyring og sikring af robuste ogbeslutningsdygtige byggeorganisationer med henblik på at leve op til formåletmed byggerierne inden for de afsatte tilsagnsrammer.
Vurderingen af regionernes overordnede forberedelse omfatter alle regioner, dadisse forberedelser knytter sig til tværgående emner med relevans for alleprojekter. Her fremhæves, at regionerne har vedtaget frem hovedprincipper forstyring af byggerierne, som er gode pejlemærker for styring af projekterne.Regionsrådet har i april 2011 godkendt paradigme for styring afkvalitetsfondsprojekter i Region Hovedstaden, som bygger på de femhovedprincipper. For hvert af projekterne skal således udarbejdes enstyringsmanual. Formålet er at fastlægge de retningslinjer, der danner grundlagfor styring af byggeriet, herunder politisk inddragelse, projektorganisering,styring af økonomi, tid og risici, rapportering og opfølgning.Derudover har regionsrådet i maj 2011 godkendt det samlede politiske grundlagfor kvalitetsfondsbyggerierne. Heri fastlægges det fælles grundlag for deinvesteringer, der giver forbedringer på hospitalerne – både de somatiske og depsykiatriske, ligesom standarder, indretningskrav, funktionsbeskrivelser,bæredygtighed mv. er en del af det politiske grundlag.Administrationen arbejder løbende med at sikre udmøntning og forbedring afdisse retningslinjer med henblik på at sikre fremdrift, styring og koordinering afkvalitetsfondsprojekterne i Region Hovedstaden med henblik på at leve op tilformålet med byggerierne inden for de afsatte tilsagnsrammer.Region Hovedstaden kan på denne baggrund tage beretningen til efterretning, ogdet indstilles at gennemgangen i sagsfremstillingen danner grundlag somregionsrådets udtalelse om Statsrevisorernes beretning.

ØKONOMISKE KONSEKVENSER

En tiltrædelse af indstillingen indebærer ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

SAGEN AFGØRES AF

Regionsrådet.

FORRETNINGSUDVALGETS BESLUTNING

Anbefales.Vibeke Storm Rasmussen (A) og Lise Müller (F) deltog ikke i sagens behandling.

REGIONSRÅDETS BESLUTNING

Tiltrådt.Flemming Pless (A), Karin Dubin (A), Karsten Skawbo-Jensen (C), Lise Müller (F) ogDanni Olsen (O) deltog ikke i sagens behandling.
Bilagsfortegnelse:1.Statsrevisorernes Beretning nr. 3/2011 om sygehusbyggerier (FU)11003264
Sagsnr: