Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del Bilag 300
Offentligt
1110229_0001.png
1110229_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk

Ministeren for sundhed og forebyggelse

Dansk Psykolog ForeningAtt. Roal Ulrichsen og Eva Secher MathiasenStockholmsgade 272100 Købenavn ØKopi: Sundhed og Forebyggelsesudvalget, Danske RegionerDato: 26. april 2012Enhed: Primær SundhedSags nr.: 0902586Dok. nr.: 896620
Kære Roal Ulrichsen og Eva Secher MathiasenDansk Psykolog Forening har skrevet til Folketingets Sundheds- og Forebyg-gelsesudvalg den 21. marts 2012 og oplyst, at foreningen på det nuværendeforhandlingsgrundlag ikke vil kunne indgå en aftale med Regionernes Løn-nings- og Takstnævn (RTLN) om at implementere satspuljeaftalen for 2012 ompsykologhjælp til patienter med angst eller depression. Dansk Psykolog For-ening beder udvalget om en uddybning af hensigten bag de afsatte midler.Det vil jeg gerne uddybe.Det er hensigten med satspuljeaftalen at styrke tilbuddet til mennesker meddepression og angst gennem udvidelse af psykologordningen. Det er et initia-tiv, som jeg er glad for, vi i satspuljekredsen har prioriteret, da jeg mener, atpsykologhjælp er et godt tilbud til mennesker med angst eller depression. Mitindtryk på mødet den 30. november 2011 med Psykologforeningen var også,at foreningen var meget positiv over for initiativet og ville være med til at løfteopgaven.Derfor synes jeg, at det er beklageligt at konstatere, at parterne endnu ikke ernået til enighed om en aftale for den udvidelse af ordningen, som skulle kom-me patienterne til gavn, og som der er bred politisk enighed om.Jeg kan forstå på henvendelsen, at det bl.a. er økonomien i forhandlingerne,som parterne ikke kan opnå enighed om. Jeg kan hertil oplyse, at satspulje-partierne med udgangspunkt i ministeriets beregninger har vurderet, at psyko-logordningen for depression og angst kan udvides inden for en samlet økono-misk ramme på 125 mio. kr. årligt, under forudsætning af, at der rettes op pådet indikationsskred, der er set i ordningen. Dette beløb svarer til forhand-lingsoplægget fra Regionernes Lønnings – og Takstnævn.Beregningsforudsætningerne herfor er den omtalte evaluering af depressions-ordningen fra juni 2011, der viser, at 33 pct. af de henviste til ordningen fordepression tilhører målgruppen af personer med let til moderat depression. 39pct. havde ingen depression og 28 pct. havde en svær depression. Ministeriethar på den baggrund vurderet, at personer med let til moderat depression fra18 år og opefter kan behandles inden for en samlet økonomisk ramme på 90mio. kr. årligt. Ministeriet har beregnet, at angstordningen kan udvides med 10årgange inden for en samlet ramme på 35 mio. kr. årligt. Regionerne er fratidligere politiske aftaler blevet kompenseret med 40 mio. kr. årligt til depressi-on og 25 mio. kr. årligt til angst. Det er årsagen til, at der i satspuljeaftalen erafsat 50 mio. kr. årligt i 2012-2015 til ophævelse af den øvre aldersgrænse fordepression og 10 mio. kr. årligt i 2012-2015 til at udvide angstordningen medca. 10 årgange.
Side 2
Danske Psykolog Forening rejser i henvendelsen kritik af den evaluering, somlå til grund for ministeriets beregningsforudsætninger. Jeg er overrasket overforeningens kritik.Jeg anerkender selvfølgelig, at der altid vil være usikkerhed forbundet med re-sultaterne af en undersøgelse, men det er mit klare indtryk, at der er tale omen evaluering, der er velfunderet gennem analyse af et større datagrundlag.Evalueringen indeholder bl.a. en omfattende registeranalyse og en omfattendespørgeskemaundersøgelse, hvor man har inkluderet 8,5 pct. af alle henvistepatienter til psykologbehandling for depression og med en svarprocent på 89,8pct. Efter min opfattelse, er der her tale om en meget stor stikprøve, der kansikre høj repræsentativt, og jeg har forstået, at den måling af depressionsgra-den, man har foretaget, er en almindelig fagligt anerkendt metode. Hvad angårudgifterne pr. patient er evalueringen baseret på udtræk fra sygesikringsregi-steret som normalt anses som en pålidelig datakilde, og som i øvrigt ogsåstemmer meget godt med de tal, ministeriet har modtaget fra Danske Regionerfor udgiften pr. patient i 2011.Jeg synes derfor, at de beregningsforudsætninger som ligger til grund for deafsatte satspuljemidler er baseret på det bedst tilgængelige vidensgrundlag.Der vil selvfølgelig altid være usikkerhed forbundet med beregninger om detfremtidige aktivitetsniveau og udgiftsniveau ved indførelse af nye aldersgræn-ser. Derfor har satspuljepartierne også reserveret 1 mio. kr. til at evaluere denye aldersgrænser med henblik på at kunne drøfte, om ordningen skal perma-nentgøres og/eller justeres. Derudover vil ministeriet sammen med DanskeRegioner nøje følge implementeringen af Sundhedsstyrelsens faglige retnings-linjer for visitation til psykologbehandling, som skal sikre, at det er de rigtigepatienter i forhold til henvisningskriterierne, som opnår tilskud til psykologbe-handling. Jeg forventer, at de praktiserende læger og psykologerne tager ret-ningslinjerne til sig, så vi får behandlet de patienter, ordningen er tiltænkt. Herforventer jeg, at Dansk Psykolog Forening som en vigtig aktør i sundhedsvæ-senet vil være med til at understøtte implementeringen.Jeg håber, at min uddybning af hensigten med de afsatte midler i satspuljeaf-talen giver anledning til, at parterne genoptager forhandlingerne med detsamme og når frem til en løsning, som er til gavn for patienterne. Jeg ser helst,at satspuljeaftalen bliver implementeret gennem en ny overenskomstaftalemellem RTLN og Dansk Psykolog Forening, men jeg må også tilkendegive, atder er grænser for, hvor længe regeringen, de øvrige satspuljepartier og ikkemindst patienterne kan vente på at få den lovede adgang til psykologbehand-ling.
Med venlig hilsen
Astrid Krag