Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del Bilag 247
Offentligt
1093068_0001.png
1093068_0002.png
1093068_0003.png
Udsendt tirsdag 13. marts 2012 kl. 06.00Røg i dagplejen kan gøre børn sygeOp mod 7.000 små børn frygtes at være udsat for tobaksforurenet luft i danske dagplejehjem. Detviser nye beregninger lavet af Statens Institut for Folkesundhed (SIF) for Hjerteforeningen,Kræftens Bekæmpe se og Danmarks Lungeforening. Ikke i orden, at små børn, som er særligtsårbare over for tobaksforurenet luft, udsættes for røgens skadelige stoffer i et offentligtpasningstilbud, mener Danmarks Lungeforening.
Ifølge lovgivningen er rygning ikke tilladt indendørs i dagplejehjemmet, når der passes børn. Men en delbørn bliver alligevel udsat for tobaksforurening, fordi de passes i dagplejehjem, hvor der ryges uden foråbningstiden. De farlige stoffer fra tobakken vil nemlig sætte sig pålegetøj, tæpper, gulve, møbler m.m. ogsåselvomder kun ryges i dagplejehjemmet uden for åbningstid.I Danmarks Lungeforening, der til daglig arbejder for alles ret til sunde lunger hele livet, har man derfor ogsåfokus på en skærpelse af loven om røgfri miljøer, og her er man bekymret for dagplejebørnene i rygerhjem.
- Små børn tilbringer mange timer indendørs, leger på gulvet og undersøger ting ved at putte dem imunden. Dermed kommer de i meget tæt kontakt med de skadelige partikler, som sidder på fx overfladerog i støv. Det kan skade deres lungers udvikling og gøre dem syge senere, siger direktør Anne Brandt.Beskyt dit barn mod skadelige stoffer i luftenPeter Lange er professor i lungesygdomme ved Københavns Universitet og overlæge ved Hvidovre Hospital.Han er ikke i tvivl om, at børn skal skånes for tobaksforurenet luft i dagplejehjemmene.- Børn udsat for tobaksforurenet luft har øget risiko for nedsat lungefunktion samt udvikling ellerforværring af astma og luftvejsinfektioner. Små børns luftveje, lunger og andre organer er ikkefærdigudviklede. Derfor er deres forsvarssystem mod kemiske stoffer anderledes følsomt end hos voksne,siger professor Peter Lange.Børn i kommunal dagpleje bør dækkes af lovgivningenIfølge regeringens udspil til en revideret lov om røgfri miljøer, vil stadig være muligt for kommunerne attillade rygning i dagplejehjem uden for åbningstiden. I dag er det op til den enkelte kommune at beslutteom man ønsker at fastsætte skærpede krav til 100 % røgfri dagplejehjem. I januar 2012 havde kun 4kommuner ud af 33 adspurgte (svarende til 12 %) en rygepolitik, som kunne tolkes som et totalt forbudmod rygning i dagplejen eller en udvikling i den retning, viser en undersøgelse fra KommunernesLandsforening. Én kommune, Bornholm, giver forældre ret til at ønske pasning i et ikke-ryger dagplejehjem.- Det er ærgerligt og uforståeligt, at kun 4 kommuner i undersøgelsen har valgt proaktivt at indføre enpolitik mod rygning i dagplejehjem. Derfor er politikerne nødt til at lovgive for at beskytte dagplejebørnene,understreger direktør Anne Brandt fra Danmarks Lungeforening.

Danmarks Lungeforening

Strandboulevarden 47B

::

DK-2100 København Ø

::

T+45 38 74 55 44

::

[email protected]

::

www.lunge.dk
I Danmarks Lungeforening ved man godt, at et rygeforbud i dagplejen døgnet rundt, året rundt, ikke kan ståalene.- Dagplejeren og dennes familie skal naturligvis tilbydes hjælp til rygestop. Heldigvis viser de senesteundersøgelser af danskernes rygevaner, at ca. 50 % af alle rygere har et ønske om at stoppe, så vi tror, at enlovgivning på området, sammen med en udstrakt hånd om hjælp til rygestop fra arbejdsgiveren, kan givedet sidste skub i den rigtige retning, afslutter Anne Brandt.
For yderligere oplysninger kontakt:Direktør i Danmarks Lungeforening, Anne BrandtMobil: 22 56 30 92E-mail:[email protected]Professor i lungesygdomme v. Københavns Universitet, Peter LangeMobil: 26 87 90 20E-mail:[email protected]Forskningsleder, seniorforsker, Statens Institut for Folkesundhed, Knud JuelMobil: 24 77 77 13E-mail:[email protected]
FAKTA - Lov om røgfri miljøer § 15§ 15.I den kommunale dagpleje og i puljeordninger, jf. §§ 24 og 25 i lov om social service, er det ikke tilladtat ryge i dagplejehjemmet og i andre lokaler til brug for dagpleje, når der passes børn.Stk. 2. Lokaler, der primært er indrettet som børnenes lege- og opholdsrum, skal være røgfri hele døgnet.Danmarks Lungeforenings forslag til ny § 15 i lov om røgfri miljøer§ 15. I den kommunale dagpleje og i puljeordninger, jf. §§ 24 og 25 i lov om social service, er det ikke tilladtat ryge i dagplejehjemmet og i andre lokaler til brug for dagpleje.Bemærkninger:Forslaget indebærer, at der ikke længere må ryges indenfor i dagplejehjemmet uanset tidspunktet. Børnder udsættes for tobaksforurening er oftere syge end andre børn. Mindre børn er særligt sårbare overfortobaksrøg, fordi deres luftvejsorganer endnu ikke er færdigudviklede og fordi giftstofferne i røgen kanhæmme barnets normale udvikling. Tobaksforurening er desuden en medvirkende årsag til udvikling afastma hos børn og kan øge risikoen for udvikling af infektioner i de øvre luftveje. Astma er den hyppigsteårsag til indlæggelser af børn, og luftvejsinfektioner er den hyppigste årsag til sygdom hos små børn. Densamme mængde tobaksrøg gør større skade på børn end voksne, fordi:Børn er mere aktive

Danmarks Lungeforening

Strandboulevarden 47B

::

DK-2100 København Ø

::

T+45 38 74 55 44

::

[email protected]

::

www.lunge.dk
Børn ofte roder rundt på gulvet og i møblerneBørn trækker vejret flere gange i minuttet end voksne gørBørn har en mindre krop end voksne
Nogle af de børn, der bliver passet i hjem hvor der bliver røget, har samtidig rygende forældre, og dissebørn risikerer derfor at blive udsat for tobaksforurening 24 timer i døgnet året rundt.
Tre foreninger ønsker bedre beskyttelse mod tobaksforurenet luftStatens Institut for Folkesundhed har beregnet konsekvensen af at indføre forbud mod al rygningindendørs i den kommunale dagpleje for Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og DanmarksLungeforening.De tre foreninger står sammen om at opfordre politikerne til at stramme lov om røgfri miljøer, såden beskytter mod tobaksforurenet luft.

Danmarks Lungeforening

Strandboulevarden 47B

::

DK-2100 København Ø

::

T+45 38 74 55 44

::

[email protected]

::

www.lunge.dk