Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del Bilag 223
Offentligt
1085181_0001.png
1085181_0002.png
Til Sundhedsudvalget

24.02.2012

Ref.: 11-0882PharmadanmarkRygårds Alle 12900 HellerupTelefon 3946 3600Direkte 619Fax 3946 3639[email protected]pharmadanmark.dk

Til Sundhedsudvalget

Pharmadanmark retter henvendelse til Sundhedsudvalget, da flere af foreningensmedlemmer er frustrerede over Lægemiddelstyrelsens håndtering af tildelingenaf adgang til den Personlige Elektroniske Medicinprofil (PEM) og derfor mener, atSundhedsudvalget skylder foreningens medlemmer et svar.
Det har længe været kendt, at det er et problem, at sygehusansatte farmaceuterikke har adgang til PEM på lige fod med det øvrige sundhedspersonale. Enkeltesteder har man løst problemet ved, at en læge tildeler farmaceuten adgang somsin hjælper, men denne løsning er langt fra optimal. I modsætning til lægen erfarmaceuten ofte tilknyttet flere afdelinger, og det kræver derfor flere lægersaccept, før farmaceuten kan opnå den fornødne adgang til PEM for sinepatienter.
Folketinget vedtog derfor i foråret 2010, at sygehusansatte farmaceuter skullehave adgang til PEM på lige fod med det øvrige sundhedspersonale (jf.Sundhedsloven §157, stk.4.). Det er med andre ord snart to år siden loven blevvedtaget, men alligevel er det endnu ikke muligt for sygehusansatte farmaceuterat få tildelt den fornødne adgang til PEM, som loven foreskriver det.
På baggrund af flere henvendelser fra foreningens medlemmer togPharmadanmark i august 2011 kontakt til Lægemiddelstyrelsen for drøfteproblemet.
Lægemiddelstyrelsen anerkendte i en telefonisk samtale overfor Pharmadanmark,at der var et problem med hensyn til tildeling af adgang til PEM tilsygehusansatte farmaceuter, og forklarede, at problemet skyldes, atsygehusansatte farmaceuter ikke har et autorisationsnummer og således ikkekan skelnes fra farmaceuter, der ikke arbejder i sygehusvæsenet. Problemet blevmed andre ord henført til IT-systemet. Lægemiddelstyrelsen kunne desværreikke give et svar på, hvornår problemet ville blive løst (!).
De sygehusansatte farmaceuter står derfor i en situation, hvor de tildeles
arbejdsopgaver, som de ikke kan udføre alene fordi Lægemiddelstyrelsens it-system ikke tillader dem adgang til PEM - en adgang de burde have haft pånuværende tidspunkt.
Folketingets ændring af loven er en anerkendelse af, at gennemgangen afmedicinprofiler bør suppleres ved en sygehusansat farmaceut, så det sikres, atden enkelte patient altid får korrekt medicinering; et tiltag der uden tvivl er tilgavn for det danske sundhedsvæsen og i særdeleshed den enkelte patient. Detkan derfor undre Pharmadanmark, at det så er Lægemiddelstyrelsens it-systemerder skal afgøre, om Folketingets beslutninger kan føres ud i virkeligheden.
Inden for den nærmeste fremtid skal farmaceuter ligeledes have adgang til DetFælles Medicinkort (FMK), hvor problemet formentlig igen vil opstå.Lovændringen fra 2010 sidestiller indirekte de sygehusansatte farmaceuter meddet øvrige sundhedspersonale, og giver man ikke faggruppen adgang til bådePEM og FMK afskærer man den fra muligheden for at deltage i de forskelligeprojekter og arbejdsopgaver, der alle er bidragende til et bedre sundhedsvæsen.
Pharmadanmark appellerer derfor til, at Sundhedsudvalget tager denneproblemstilling op og pålægger Lægemiddelstyrelsen at finde en løsning.
Pharmadanmark ser frem til Sundhedsudvalgets svar, og vil naturligvis gernesvare på spørgsmål og uddybe synspunkter vedrørende ovenståendeproblemstilling.
På vegne af Pharmadanmarks medlemmer, der er ansat inden for klinisk farmaci.Med venlig hilsenMarie FogLægemiddelfaglig konsulent