Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del Bilag 189
Offentligt
1074425_0001.png
Hvor skal man lige ringehen, med en akut skade?Kære sundhedsudvalgVi har alle et ønske om et effektivt sygehusvæsen.Senest kommer der nu akut-telefonnumre i regionerne, for atundgå at borgere dukker op på skadestuen, hvis de har fået et blåtmærke. Egentlig en fin ide synes jeg, selvom jeg savner mulighedenfor at kunne køre direkte til skadestuen.Disse nye akuttelefonnumre har imidlertid udviklet sig til etfuldstændigt kaos for mig som borger.Hver region har sine regler – og sit akuttelefonnummer. Og hverregion har sit nummer til lægevagten.Nu skal jeg som borger i akut nød, først finde ud af, hvilken regionjeg befinder mig i. Så skal jeg finde ud af, om jeg skal ringe førsteller må køre til skadestuen og så skal jeg finde ud af, hvilketnummer jeg skal ringe på. Og vi taler ikke lægevagten med enforstuvet finger, men en akut skade.Eller er det lægevagten? Hvor går grænserne efterhånden?Og hvad så, når jeg som borger i Region Sjælland har brug for hjælp– men opholder mig i Region Hovedstaden, skal jeg så først (akut)finde kontaktoplysninger til Region Sjælland eller RegionHovedstaden?Det synes jeg bare SLET ikke holder.Jeg vil nok vælge bare at køre direkte på skadestuen – og stakkels dem, hvis de ikke vil tage imod mig.Folketinget må levere én samlet læsning, i stil med:
112.113.
Ring 112 hvis du er ved at dø. Sygeplejesker tager imod opkald og sorterer de blå mærker fra.Sender ambulance eller henviser til 113 (eller tilsvarende nummer)Ring 113 hvis du har brug for lægehjælp og ikke kan benytte din egen læge. Sygeplejesker tagerimod. Henviser til lokal skadestue, henviser til lægevagt, henviser til egen læge eller til at tage enPanodil.
Det er utrolig enkelt, alle borgere kan lære det og der må være store besparelser i dette.Den nuværende løsning, med et utal af forskellige telefonnumre, afhængig af skadens omfang og afhængigaf hvilken region man opholder sig i (eller bor i?) er dømt til undergang. Effektiv bliver den i hvert fald ikke.Venlig hilsenPeter ErkmannSønderhegnet 614600 Køge[email protected]