Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del Bilag 164
Offentligt
1069258_0001.png
1069258_0002.png
Til Folketingets Sundhedsudvalg
Gentofte, den 19. januar 2012

Anmodning om foretræde for Sundhedsudvalget vedr.

Kick-start af offentlig stamcellebank i Danmark

Undertegnede, der repræsenterer BioBank Danmark A/S, anmoder hermed om foretræde forSundhedsudvalget med henblik på fremlæggelse af et konkret forslag til hurtig etablering af en offentligdansk stamcellebank til opbevaring af navlesnorsstamceller som skitseret nedenfor samt i vedlagte bilag.

Gode erfaringer fra udlandet

Rigshospitalet har ad flere omgange ansøgt om midler til etablering af en offentlig stamcellebank tilopsamling og opbevaring af 3.500 navlesnorsstamcelleprøver. Erfaringer fra udlandet viser imidlertid, at demest succesfulde offentlige banker er dem, der har etableret samarbejde med allerede etablerede privatespillere. Det skyldes blandt andet, at de private er etableret før de offentlige og dermed har oparbejdetekspertisen i at drive en stamcellebank, den økonomiske gevinst ved sparede etablerings ogdriftsomkostninger og ikke mindst muligheden for at tilrettelægge præcis den model der er behov for setmed nationens øjne.Det væsentligste lige nu er behovet for en bred dialog med alle implicerede parter om netop den løsning,Danmark har brug for. En løsning der rækker langt udover de 20 patienter, som Rigshospitalet anslår, kanhave gavn af den nye standardbehandling med navlesnorsstamceller til leukæmipatienter. Helt overordnethandler dette emne om ’tilgængelighed’. Konkret i form af tilgængelighed af stamceller til øget forskning ogtilgængelighed af stamceller til afprøvning af nye og fremtidige behandlingsmetoder. Derfor bør der tagesstilling til, om projektet er nationalt eller alene et HS-projekt, hvilke formål og delmål samt hvilke andresamarbejdspartnere, det eventuelt kan være relevant at inddrage, fx Kræftens Bekæmpelse, Danstemm.m..Fx i Sverige - hvor man har haft en offentlig navlesnorsstamcellebank siden 2005 - har man netop udvidetbanken. Formålet med udvidelsen er at kunne give flere mennesker af udenlandsk oprindelse adgang tilstamceller fra navlesnorsblod, da det for nogle nationaliteter samt for mennesker med forældre fraforskellige lande kan være meget svært at finde egnede stamceller til brug for behandling.En ting er dog sikkert – hver dag spildes mange værdifulde stamcelleportioner fordi Danmark ikke har tagetstilling til, hvordan vi vil bidrage som nation.

Danmark har allerede en professionel platform og 10 års rutine med stamcelleopbevaring

BioBank Danmark har kapacitet til at varetage opbevaringen på vegne af det offentlige. BioBank DanmarkA/S varetager i forvejen den fysiske opbevaring af navlesnorsstamceller for StemCare A/S, der siden 2002har tilbudt opsamling og opbevaring af navlesnorsstamceller til private. Godt 8.000
navlesnorsstamcelleprøver er i dag opbevaret i BioBank Danmark, der er et uafhængigt datterselskab afStemCare A/S.Et samarbejde mellem BioBank Danmark og det offentlige har ikke alene den fordel, at det kan realiseresmed umiddelbart varsel. Det vil desuden spare statskassen for millioner til etablering og drift samt sikre, aten offentlig stamcellebank håndteres af personel med mangeårig ekspertise inden for dette felt. Lignendesamarbejder kendes fra andre lande, vi normalt sammenligner os med, fx Tyskland. Der kan være tale omen permanent ordning, eller en ordning, der opretholdes, indtil en offentlig stamcellebank er fysisketableret.

Konkret løsningsforslag udarbejdet

Hurtig, effektiv etablering af en dansk offentlig navlesnorsstamcellebank ved hjælp af et eksisterende setuphos en samarbejdspartner med snart 10 års erfaring inden for området kan bidrage til, at Danmarkindhenter det tabte. Vi har tidligere forelagt dette forslag såvel til medlemmer af Sundhedsudvalget underden nuværende som foregående regering og kan fornemme politisk interesse for at se på andre løsninger.Forslaget blev desuden forelagt og diskuteret med daværende sundhedsminister Bertel Haarder.I dag hentes navlesnorsstamceller til brug for behandling som bekendt i udenlandske stamcelleregistre. Deter dyrt og tidskrævende og indebærer samtidig, at Danmark hverken bidrager internationalt på detteområde eller har navlesnorsstamceller til rådighed til forskningsbrug. Herudover har danskere, der skalbehandles, relativt mindre chance for at finde vævsforenelige donorer i udenlandske stamcelleregistre,fordi der er større sandsynlighed for ’genetisk match’ med mennesker, der har rødder i eget land.Jeg vedhæfter dette forslag som kun er et af mange mulige set up og ser frem til i forbindelse med etforetræde for Sundhedsudvalget at uddybe dette og stille mig til rådighed for spørgsmål.Med venlig hilsenBilag: Projektbeskrivelse .Biobank Danmark A/S er et uafhængigt datterselskab af StemCare AS/.Biobank Danmark A/S og StemCare A/S er akkrediteret af Lægemiddelstyrelsen og underlagt af Vævsloven fra 2006, som vedrører allevirksomheder, institutioner eller organisationer, som håndterer humane væv og celler til brug for behandling af mennesker.StemCare er medlem af Cord Blood Europe, som er en europæisk non-profit sammenslutning af private stamcellebanker.I 2011 modtog StemCare A/S sammen med forskningsinstituttet Bioneer A/S og hollandske Vabrema 5,2 millioner kroner fra EUROSTARS tilfærdigudvikling af teknikker til opformering af blodstamceller fra navlesnorsblod. StemCare og Bioneer modtog i 2010 og 2011 desuden 600.000kroner fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen til fælles gennemførelse af konkrete forsøg, der skal påvise, at mesenkymale stamceller franedfrosset navlesnorsblod kan opformeres rutinemæssigt.