Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del Bilag 155
Offentligt
Minister for sundhed og forebyggelseAstrid KragIndenrigs-og sundhedsministerietSlotsholmsgade 10-121216 København K.
Brædstrup, den 28.11.2011
Veterinærområdets placering i den fremtidige organisationsstruktur ved Københavns Universitet.
En række dyrlæger med stor national og international erfaring (EU, FAO og OIE,) indenforveterinær administration, uddannelse, forskning, levnedsmiddelhygiejne /-kontrol og almen praksis,ser med stor bekymring på den igangværende udvikling inden for det veterinære område og retterhermed en direkte henvendelse til ministeren.Det er formålet med denne skrivelse at henlede ministerens opmærksomhed på, at der iforberedelsesfasen til igangværende strukturreformer på universitetsområdet sikres et tilstrækkeligtveterinærfagligt bidrag til imødegåelse af fejltagelser, samt at der sikres en optimering af påtænktog forventet synergieffekt af de kommende strukturændringer, således at man opnår højst muligveterinærfaglig kvalitet og størst mulig udnyttelse af tilgængelige ressourcer.De dybtgående reformer af universiteternes organisationsstruktur, gennemført i det sidste årti ,medførte på veterinærområdet i flere tilfælde en fragmentering og dermed udtynding af deveterinære kompetencer samt en bureaukratisering af velfungerende , internationalt respekteredeuddannelses-og forskningsmiljøer. Følgevirkningen blev en betydelig risiko for nedsat fagligkvalitet og indsigt. Specielt på administrations- og ledelsesniveau har den tiltagende centralebureaukratisering medført en alvorlig forringelse af den faglige kvalitets indflydelse samt ensvækkelse af den veterinærfaglige rådgivning af ministeren, når vigtige beslutninger med såvelnationale som internationale konsekvenser for sygdomsbekæmpelse m.v. skal træffes.Et vigtigt forhold, der giver undertegnede dyrlæger anledning til særlig bekymring, er den situation,at det veterinære område i sin nuværende form er opdelt under forskellige universiteter.Ved nedlæggelsen af sektorforskningsinstitutionerne blev veterinærområdet delt på 2 universiteter:Københavns Universitet (KU) og Danmarks Tekniske Højskole (DTU). Det var en fatal fejl atsammenlægge et biologisk fagområde - det tidligere Statens Veterinære Serumlaboratorium – medet teknisk fagområde som det, der findes ved DTU. Resultatet er en uhensigtsmæssig spredning afet i forvejen lille fagområde på to universiteter, en svækkelse af det vigtige veterinære beredskabsamt en nedsat mulighed for effektiv ressourceudnyttelse og dermed nedsat mulighed forsamfundsmæssige besparelser.For at opretholde et effektivt og velfungerende veterinært beredskab (lovmæssig angivetbekæmpelse af ondartede smitsomme sygdomme, zoonoser etc.) er det af afgørende betydning, athele veterinærområdet holdes samlet som én hierarkisk organiseret enhed med en klar veterinærledelse under et og samme universitet. Den nuværende struktur kan i påkommende tilfælde antagesat få katastrofale følger.
Side 1 af 3
Dyrlægeuddannelsen, der var blandt de bedste i Europa, blev i den nuværende struktur placeret i etheterogent fakultet (LIFE, KU) med begrænset veterinærfaglig topledelse og har dermed overordnetværet administreret med begrænset veterinærfaglig kompetence.For at rette op på ovenstående uheldige forhold er det nødvendigt, at dyrlægeuddannelsen og DTU-Veterinærinstituttet - det tidligere Statens Veterinære Serumlaboratorium (SVS) - med tilhørendevirusforskning samt DTU-Fødevareinstituttet samles i én funktionel enhed under KU med en klarveterinærfaglig ledelse. En tæt tilknytning til human ernæring og det humanmedicinske områdesamt en samling af al human ernæringsforskning og den dertil knyttede myndighedsrådgivning eressentiel af såvel faglige som administrative grunde.En tæt tilknytning af Animal Science under LIFE, KU er nødvendig af forsknings- oguddannelsesmæssige grunde.Idet man samler veterinærområdet under et og samme universitet KU, vil man kunne opnå fagligsynergi på såvel veterinær- som fødevareområdet med andre af KU´s grundvidenskabelige ogbiomedicinske fagområder. Det er særdeles vigtigt, blandt andet af hensyn til fødevaresikkerheden,at veterinær- og fødevareområdet holdes samlet som ét område. Ligesom der er en naturligsammenhæng mellem det raske dyr og det syge dyr - sygdomserkendelse (patologi), er der også ennaturlig sammenhæng mellem det raske dyr og det døde dyr - sygdomspåvisning (patologi) oglevnedsmiddelhygiejne / - kontrol..En optimal organisationsstruktur, der kan tilgodese ovenstående strukturændringer, vil væreetableringen af et Faculty of Veterinary Science under KU. I mangel af denne mulighed vil etCollege of Veterinary Medicin med klar veterinærfaglig ledelse ved Sundhedsfakultet, KU være enløsning.Med ovenstående struktur vil der i øvrigt ikke længere være nogen organisatorisk hindring for enakkreditering af American Veterinary Medical Association.
Det veterinære område er særdeles vigtigt for både dansk eksport af landbrugsprodukter og danskfødevarekvalitet under såvel konventionelle som økologiske produktionsforhold.Zoonosebekæmpelse samt forskning og undersøgelse vedrørende antibiotikaresistens tillige meddansk veterinærfaglig medvirken og indflydelse på internationale såvel som globale animalskeproblemstillinger bør være af væsentlig interesse for Danmark.Hidtil har vi på kvalificeret vis kunnet imødekomme krav, henvendelser og udfordringer på disseområder, og vi har hidtil med rette kunnet rose os af det ”Høje danske Veterinære Stade”. Med denuværende strukturforhold kan dette næppe opretholdes. Påtænkte strukturændringer bør tagehensyn hertil.Fremme af ovenanførte synspunkter vil føre til en faglig hensigtsmæssig samling af den veterinæreundervisning og uddannelse, forskning og diagnostik til gavn for den samlede veterinære indsats forsamfundet som helhed og for uddannelse, forskning, kødkontrol, levnedsmiddelhygiejne, kliniskpraksis og veterinæradministration i særdeleshed.Ved en samling af det veterinære område inden for det kommende Sundhedsfakultet, KU, vil mansikre samarbejdsmuligheder med relevante områder inden for især farmaceutiske oghumanmedicinske områder samt i mindre udstrækning på tandlægeområdet.
Side 2 af 3
Ved det veterinære områdes fysiske placering på Frederiksberg Campus vil man kunne sikre etfortsat samarbejde på husdyrbrugsområdet (Animal Science), som er meget væsentligt for denveterinære forskning og uddannelse og for samarbejdet om forebyggelse og behandling afhusdyrsygdomme.Med denne henvendelse er det vort håb, at ministeren vil overveje de fremførte synspunkter og gøresin indflydelse gældende til gavn for et bedre, et mere effektivt og mere velfungerendeveterinærvæsen i Danmark.Ønsker man at ændre de nuværende forhold, kræves der et hastigt indgreb.
Med venlig hilsen,
Tage Agerholm,Dyrlæge,Skovbrynet 14,8740-Brædstrup.
…………………………………………
Underskrift.
Nærværende skrivelse indsendes til ministeren på vegne af dyrlæger, der har taget inititiativ til-ogstøtter denne henvendelse, jvf. bilag 2.
Som bilag vedlægges en oversigt over:
1.
VeterinærområdetA. Før reformernes indførelse i begyndelsen af forrige årti.B. Efter de gennemførte reformer.C. Fremtidige krav og forventninger på det veterinære område.
2.
Dyrlæger der har taget initiativ til og støtter denne henvendelse.
Samme henvendelse er sendt til: Ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelse,Morten Østergaard samt til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri, Mette Gjerskov.Kopi er tilsendt Den Danske Dyrlægeforening..
Side 3 af 3