Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del Bilag 139
Offentligt
1062778_0001.png
1062778_0002.png
1062778_0003.png
1062778_0004.png
NOTAT
18-10-2011Sag nr. 05/2269Dokumentnr. 49658/11
Regionenes opfølgning på ambulancebemandingPå baggrund af spørgsmål nr. 983 og 984, som Folketingets sundhedsud-valg stillede den daværende indenrigs- og sundhedsminister den 24. august2011, anmodede Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse regionerne omen redegørelse for, hvordan regionerne følger op på, at krav til bemandingfastsat i bekendtgørelse nr. 977 af 26. september 2006 om planlægning afsundhedsberedskabet og det præhospitale beredskab samt uddannelse afambulancepersonale m.v. opfyldes.Danske Regioner har indhentet følgende redegørelser fra regionerne:Region Hovedstaden”Region Hovedstaden har enslydende kontrakter med de tre leverandører afambulancer (Falck Danmark A/S, Københavns Brandvæsen og Frederiks-berg Brandvæsen). Kontrakterne er baseret på leverance af driftstid og regi-streringen af denne hviler på data registreret af regionen. I henhold til dissekontrakter gælder nedenstående:1.1 Myndighedskrav, kollektive overenskomster med videreLeverandøren garanterer, at leverandørens ydelser opfylder alle relevantemyndighedskrav, standarder og lovkrav, således som disse foreligger vedidriftsættelse og senere, jf. bilag 1.Ordregiver ønsker i medfør af ILO-konvention nr. 94 om arbejdsklausuler ioffentlige kontrakter at sikre, at leverandøren og eventuelle underleveran-dører tilsikrer arbejdere løn, herunder særlige ydelser, arbejdstid og andrearbejdsvilkår, som ikke er mindre gunstige end dem, der, i henhold til enkollektiv overenskomst, voldgiftskendelse, nationale love eller administrati-ve forskrifter, gælder for arbejde af samme art inden for vedkommende fageller industri på den egn, hvor arbejdet udføres.
Martin Grønberg JohansenTel. 35 29 38 76E-mail: [email protected]
Der skal anvendes en kollektiv overenskomst, der er repræsentativ for, hvadder i øvrigt gælder i Danmark i den pågældende sektor.Leverandøren forpligter sig til at sikre medarbejdere beskæftiget i Danmarkmed opgavens udførelse løn- og ansættelsesvilkår som nævnt ovenfor og erforpligtet til at orientere de ansatte om de gældende arbejdsvilkår.Overholder leverandøren ikke ovennævnte krav, og medfører dette et beret-tiget krav på yderligere løn fra de ansatte, kan ordregiver tilbageholde ve-derlag til leverandøren med henblik på at sikre de ansatte de nævnte ansæt-telsesvilkår.Ordregiver kan til enhver tid i kontraktens løbetid forlange dokumentation,herunder eksempelvis via lønsedler og lignende, for, at ovennævnte kravoverholdes.”Region Sjælland”Region Sjælland har i april 2009 udsendt udbudsmateriale, hvor det klartfremgår, hvilke krav der stilles til byder omkring ambulancepersonalets ud-dannelse og kompetence.Udbuddet3.2 Krav til personale3.2.1 Ambulancepersonalets uddannelse og kompetenceAmbulancerne skal som minimum bemandes med en behandler og en assi-stent, der opfylder bekendtgørelsen nr. 977 af 26. september 2006 opstilledeuddannelseskrav. Se eksempelvis www.retsinfomation.dk for nærmere op-lysning om bekendtgørelse 977 af 26/09/2006.Opfølgning på kontraktenPræhospitalt Center har mulighed for indgående indsigt i, om kompetence-spørgsmålet overholdes i kontrakten. Dette foregår typisk på ambulance-driftsmøder, hvor operatørerne fremlægger bemandingsplaner, samt oplyserantallet af kompetencer på alle niveauer. I forbindelse med samarbejdetomkring AMK-vagtcentralen er det muligt at efterprøve om ambulancerneer bemandet efter gældende praksis, hvor regionen føler det nødvendigt.
Side 2
GenereltRegion Sjælland har indtryk af, at Falck og Roskilde Brandvæsen i fuld ud-strækning opfylder og efterlever gældende arbejdsmiljøregler og på ingenmåde går på kompromis med dette.”Region Syddanmark”Kravet til bemanding på ambulancerne reguleres via kontrakten, hvori derstilles krav til at leverandøren (hos Region Syddanmark er det Falck, derleverer ambulancedriften) lever op til bekendtgørelsen, herunder at ambu-lancer, babyambulancer, adipositasambulancer samt sengeambulancer be-mandes med én ambulanceassistent og én ambulancebehandler.Der er endvidere stillet krav om, at Falck gør rede for, hvilken aktuel mand-skabsstyrke, der er til rådighed samt den uddannelsesmæssige fordeling.Falck har det fulde ansvar for sit personale, herunder at personalet har denødvendige kompetencer, og at disse kompetencer løbende vedligeholdesog udvikles (ambulancepersonalets uddannelsesniveau skal leve op til dentil enhver tid gældende danske lovgivning). Falck har fremsendt plan herfori forbindelse med kontraktindgåelse.Region Syddanmark forventer, at Falck lever op til den kontrakt, der er ind-gået, og har ikke fundet nogen anledning til at betvivle, at det ikke sker.”Region Midtjylland”Det indgår i Region Midtjylland ambulancekontrakter, at leverandørerneer forpligtede på at overholde bekendtgørelse 977 af 26. september 2006,herunder, at ambulancerne bemandes med mindst to personer, hvoraf enperson skal have gennemgået uddannelsen til ambulancebehandler.Som opfølgning på, at dette overholdes, har Region Midtjylland gennemgå-et mandskabslister fra regionens tre operatører. Af listerne fremgår mand-skabets uddannelsesniveau (ambulanceassistent, ambulancebehandler ellerparamediciner).Af Region Midtjyllands ambulancekontrakter fremgår det endvidere, at sik-ring af overenskomstmæssige pauser og arbejdsmiljømæssige forhold forambulancepersonalet påhviler leverandørerne. Leverandørerne er forpligte-de på at tilsikre medarbejderne løn (herunder særlige ydelser), arbejdstid ogandre arbejdsvilkår, som ikke er mindre gunstige end dem, der i henhold tilkollektiv overenskomst, voldgiftskendelse, nationale love eller administra-
Side 3
tive forskrifter gælder for arbejde af samme art inden for vedkommende fageller industri i Danmark.”Region Nordjylland”Det fremgår af kontrakt indgået mellem Region Nordjylland og FalckDanmark A/S om varetagelse af ambulancetjenesten i Region Nordjylland,at:2.4Leverandøren skal efterleve den til enhver tid gældende lovgivningved opfyldelse af kontrakten og tilsvarende opfylde alle myndig-hedskrav.Leverandøren skal drive sin virksomhed, herunder med hensyn tilarbejdsmiljø og miljø, således at Leverandøren såvel i forhold tilregionen som i forhold til omverdenen fremstår som en troværdigsamarbejdspartner. Leverandøren er herunder forpligtet til at tagehensyn til de forpligtelser, der gælder i henhold til bestemmelser-ne om beskyttelse på arbejdspladsen og om arbejdsforhold i øvrigtpå det sted, hvor ydelsen skal præsteres.Leverandøren (og dennes underleverandører) er endvidere forplig-tet at tilsikre medarbejderne løn (herunder særlige ydelser), ar-bejdstid og andre arbejdsvilkår, som ikke er mindre gunstige enddem, der i henhold til kollektiv overenskomst, voldgiftskendelse,nationale love eller administrative forskrifter gælder for arbejde afsamme art indenfor vedkommende fag eller industri i Danmark.Regionen er til ethvert tidspunkt berettiget til at kræve dokumen-tation for, at leverandøren overholder denne forpligtelse. Relevantdokumentation kan f.eks. være lønsedler, lønregnskab, ansættel-seskontrakter eller ansættelsesbeviser. Overholder Leverandørenikke forpligtelsen, og medfører dette et berettiget krav fra de an-satte, kan Regionen tilbageholde vederlag til Leverandøren medhenblik på at tilgodese dette krav. Manglende overholdelse kan ef-ter omstændighederne også udgøre væsentlig misligholdelse.
Side 4
3.1
I Region Nordjylland er der implementeret en responstidsmodel, der med-fører, at det er Falck Danmark A/S’ ansvar at overholde det af Regionsrå-dets fastlagte serviceniveau for ambulancetjenesten, herunder dimensionereberedskabet både hvad angår antallet af beredskaber (døgn, dagberedskabermv.) samt den geografiske placering heraf i Region Nordjylland. Dimensi-onering af ambulanceberedskabet skal som anført i kontrakten ske i over-ensstemmelse med gældende lovgivning.”