Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SUU Alm.del Bilag 11
Offentligt
1030334_0001.png
1030334_0002.png
Minister for sundhed og forebyggelseAstrid Krag KristensenSundheds- og ForebyggelsesministerietSlotsholmsgade 10-12,1216 København K
7. oktober 2011Kære Astrid Krag Kristensen,Gigtforeningen ønsker dig varmt tillykke med din udnævnelse til minister forsundhed og forebyggelse. Jeg ser frem til at komme i dialog med dig omvilkårene for de rigtig mange mennesker i Danmark, der lever et liv medgigtsygdom.Jeg glæder mig virkelig over regeringsgrundlaget, hvor jeg særligt delertankerne om, at stærkere forebyggelse, tidligere opsporing og mere effektiveudredningsforløb er en forudsætning ikke blot for fremtidens sundhedstilstandmen også et bæredygtigt ressourceforbrug i sundhedsvæsenet.Vi går spændende tider i møde, når der bliver tænkt nyt på sundhedsområdet,men der er naturligvis også dele af grundlaget, vi er usikre på. Du ved, at vihar fremført at behandlingsgarantien har sikret en række mennesker medalvorlig slidgigt i bl.a. ryg, knæ og hofter langt kortere ventelister. Dette harikke blot udmøntet sig i stærkt forbedret livskvalitet for de pågældende, menogså i reduktion af de samfundsmæssige og offentlige udgifter i forbindelsemed produktionstab, sygedagpenge og pleje. Vi er derfor bekymret for, hvadresultatet af vurderingen af, hvad der er ”alvorlig sygdom” vil betyde på vortområde.Jeg vil gerne slå til lyd for, at der tages et opgør med den entydigesammenhæng mellem risiko for dødelig udgang af en diagnose ogalvorsgraden af en sygdom. Muligheden for at forebygge et liv i kronisksmerte, invaliditet og udstødelse fra et aktivt socialt liv må spille ind medtilsvarende vægt. De glædelige og betydeligt fremskridt i den medicinskebehandling af bl.a. leddegigt har givet et ganske anderledes perspektiv påhurtig og effektiv behandlingsindsats før varige invaliderende ledskaderindtræder. Det er blevet helt afgørende med hurtig diagnose og behandling.Dette kræver at gigtsygdomme må indgå i de procedurer, der foreslåsiværksat for diagnose af patienter med uspecifikke symptomer.Jeg kvitterer imidlertid for, at din kollega, SF’s sundhedsordfører, Jonas Dahlså klart har slået fast, at leddegigt tilhører kategorien ”alvorlig sygdom”. Deter sagligt velbegrundet. Nyere forskning dokumenterer, at følgesygdommesom hjerte-karlidelser som følge af leddegigt, bringer mennesker medleddegigts dødelighed op på det samme eller højere niveau som vi ser formennesker med diabetes. Vi vil herudover gøre opmærksom på at ogsåspondylartrit hører til denne alvorlige gruppe.
GigtforeningenGentoftegade 1182820 Gentoftetlf. 39 77 80 00fax 39 65 11 96[email protected]www.gigtforeningen.dk
Gigtforeningen er enprivat og uafhængigorganisation, som støttergigtforskning og arbejderfor bedre behandlingog større livskvalitet forde 700.000 menneskeri Danmark, der levermed en led-, ryg- ellermuskelsygdom.
Under protektion afHendes MajestætDronning Margrethe
Jeg anerkender, at ressourcerne i sundhedsvæsenet ikke er uendelige ogogså, at omstilling tager tid. Vi har imidlertid påpeget i en række analyser ogforslag, at bedre koordineret indsats for vor patientgruppe kan tilvejebringebetydelige besparelser på pensioner og dagpenge. Gigtområdet er det mestomkostningsfulde område i relation til sygedagpenge og det næstmestomkostningsfulde i relation til førtidspensioner.For at opnå disse resultater kræves imidlertid et stærkt regeringsinitiativ påtværs af sundhedssektoren, beskæftigelsessektoren og det sociale område.Jeg vedlægger derfor kopi af det brev jeg har sendt til din ministerkollega ibeskæftigelsesministeriet. Vi har været igennem en lang dialog med dentidligere regering om dette uden at opnå væsentlige ændringer – og ingen afde nødvendige strukturelle forudsætninger er blevet bragt på plads.Jeg vil meget gerne fremlægge Gigtforeningens analyser og konkrete forslagtil løsninger på dette felt.Endvidere vil jeg fremhæve, at den foregående regering som bekendt afsatteover en halv milliard kroner til forsøg med forløbsprogrammer m.v. i regionerog kommuner. Muskel- og skeletområdet fik en meget lille del af den såkaldtekronikerpulje. Men blandt de projekter, der er igangsat på området,beskæftiger flere sig netop med ovenstående sektoroverskridendekoordination mellem sektorer. Jeg vil derfor også gerne drøfte, hvorledes detsikres, at resultaterne af disse samles op, vurderes og det bedsteimplementeres på nationalt plan. Det bør også overvejes hvorledes detundgås, at disse projekter indstilles, når bevillingerne udløber i 2012.Jeg ved, at du modtager rigtig mange forslag til møder i disse dage, men jeghåber alligevel at du meget snart kan afse tid til et møde, hvor vi kunneuddybe ovenstående bemærkninger, samt præsentere Gigtforeningens formålog arbejde i øvrigt for dig. Jeg vil tillade mig at kontakte ditministersekretariat herom.
GigtforeningenGentoftegade 1182820 Gentoftetlf. 39 77 80 00fax 39 65 11 96[email protected]www.gigtforeningen.dk
Gigtforeningen er enprivat og uafhængigorganisation, som støttergigtforskning og arbejderfor bedre behandlingog større livskvalitet forde 700.000 menneskeri Danmark, der levermed en led-, ryg- eller
Med venlig hilsen
Lene WitteDirektørTlf. 39 77 80 36[email protected]
muskelsygdom.
Under protektion af
Cc. Folketingets Sundhedsudvalg
Hendes MajestætDronning Margrethe