Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del Bilag 411
Offentligt
1155306_0001.png
1155306_0002.png
Social- og integrationsministerietAtt.: Social- og integrationsminister Karen Hække-rupHolmens Kanal 221060 København KKopi sendes til medlemmerne af Folketingets social-udvalgden 7. september 2012

Bekymring om fælleskommunalt tilsyn i reformen af socialområdet

Kære Karen HækkerupVi vil gerne rose dig for, at du som minister har taget initiativ til en tiltrængt kvalitetsreform på det so-ciale område, og at du har iværksat en god åben dialogproces. Dansk Erhverv og LOS har som repræ-sentanter for de ikke-offentlige aktører på området bakket op omkring og bidraget aktivt til dette.Socialreformen skal styrke kvaliteten og den positive udvikling af det socialpædagogiske arbejde iDanmark. Det er tanken bag initiativet til reformen, og den tanke har vi alle støttet i det indledende re-formarbejde i en række dialogmøder.Vi havde forventninger om, at reformen ville sikre et mere ensartet og statsligt tilsyn og dermed løsenogle af kerneproblemerne på det sociale område: En meget varierende kvalitet af tilsynet fra kommu-ne til kommune; alt for mange forskellige kommunale kasketter (sagsbehandler, tilsynsførende oggodkendende myndighed, kunde og leverandør), manglende overblik over sammenhæng mellem kvali-tet og pris samt begrænsede muligheder for geografisk spredning af velfungerende tilbud.Vi ser derfor med stor bekymring på forlydender om, at der tilsyneladende lægges op til, at kommuna-le fællesskaber/klynger fremover skal varetage tilsynet med det socialpædagogiske område. Det vil ef-ter vores mening fastholde den eksisterende tilstand frem for at understøtte udviklingen af området. Vimener, at kvalitet og udvikling bør være fokus, og at det kun kan ske ved at man lægger tilsynet indunder en samlet statslig enhed.Følgende centrale problemer vil underminere den oprindelige intention om fokus på kvalitet:Hvis man etablerer kommunale fællesskaber, hvem har så det politiske ansvar for tilsynet ogdets kvalitet?Kommunale fællesskaber vil ikke sikre ønsket om et ensartet tilsyn på tværs af kommune-grænserne eller sikre, at man kan sammenligne tilsynsrapporter fra forskellige tilbud.
En reform skal sikre et ensartet og uvildigt tilsyn af såvel offentlige som ikke-offentlige tilbud.Det sker ikke ved kommunale fællesskaber, hvor den kommunale repræsentation er betydelig.Vi efterlyser et styrket tilsyn, hvor kommunerne ikke fortsat fører tilsyn med sig selv eller hin-anden. Et tilsyn uafhængig af både den kommunale sagsbehandling og lokalpolitisk pres.Etablering af kommunale fællesskaber vil fastholde en opdeling og fortsat forhindre, at social-pædagogiske tilbud kan godkendes på nationalt plan – således at de kan etablere afdelingerrundt om i Danmark. Det hindrer udvikling og geografisk spredning af veldrevne tilbud.Med etableringen af kommunale fællesskaber vil der blive skabt en ny offentlig enhed, der ikkeallerede har en faglig fundering, men skal bygges op fra bunden af. Et tilsyn under staten kanbygges på en eksisterende statslig enhed. I modsætning til kommunale fællesskaber vil et til-syn under f.eks. Socialstyrelsen give mulighed for systematisk at arbejde med en samlet kvali-tets- og metodeudvikling på området.Sidst med ikke mindst er det i dag et stort problem, at mange kommuner ikke er bekendt medden faktiske pris på egne tilbud. Et statsligt funderet tilsyn kunne sætte fokus på den samledeøkonomi på området, herunder mangelfuld beregning af priser – også i kommunale tilbud.
Vi håber, at ministeren, støttet af folketingets partier, vil holde fast i det oprindelige ønske om at gen-nemføre en reform, der skal højne kvaliteten og udviklingen i socialpædagogikken. Frem for at vælgeen tilsynsmodel, der 1) ikke løser nogle problemer, 2) ikke aktivt understøtter kvaliteten og udviklin-gen af tilsynet og 3) i realiteten blot fører til opfindelsen af endnu en offentlig enhed.Vi håber fortsat, at I vil være med til at skabe logisk sammenhæng og styrke tilsynsprocessen ved atplacere det under en samlet statslig myndighed.Med venlig hilsenGeert JørgensenDirektør i LOS - Landsforeningen af opholdssteder, botilbud og skolebehandlingstilbudMette FeiferMarkedsdirektør i Dansk ErhvervMichael BrostrømFormand for Selveje Danmark
LOS er en interesseorganisation for landets private opholdssteder, botilbud, interne skoler og dagbehand-lingstilbud.Dansk Erhverv samler og repræsenterer store dele af social- og velfærdsområdet i Danmark.Selveje Danmark, er en nyetableret brancheforening under Dansk Erhverv, der samler de selvejende non-profit institutioner og tilbud på social-, sundheds- og velfærdsområdet.
Side 2/2