Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del Bilag 37
Offentligt
1036434_0001.png
1036434_0002.png
1036434_0003.png
1036434_0004.png
1036434_0005.png
1036434_0006.png
MERE FOKUS på SOcialtUdSattE bøRnEFaMiliEREn opvækst i fattigdom forringer børns opvækst og livschancer – meddårligere sundhed, ringere sociale relationer og lavere uddannelse.Derfor pegerRøde Korspå behovet for flere tværgående indsatser forudsatte børnefamilier og for en officiel fattigdomsgrænse.
September 2011RødeKors.dk
Foto: Tomas Bertelsen
MERE FOKUS på SOcialtUdSattE bøRnEFaMiliEREt stigende antal familierhavner i så svære situationer, at de har brug for hjælp for at klarehverdagen. Røde Kors hjælper i øjenhøjde og med nærhed. Men denne hjælp kan ikke ståalene. Der er behov for øget støtte til samfundets mest udsatte familier.
Vi oplever et øget behov for hjælp
Røde Kors griber og støtter mennesker, der befinder sigi vanskelige livssituationer – og som risikerer at faldeigennem samfundets sikkerhedsnet. I Danmark gør vi detgennem 20.000 frivillige, der hver eneste uge arbejderfor en bedre integration, støtte til ensomme ældre ogudsatte børnefamilier.Vi oplever, at mennesker, som aldrig tidligere har bedtom hjælp, henvender sig til Røde Kors for at få hver-dagen til at fungere. Det er hovedsageligt økonomiskdårligt stillede enlige forsørgere, men også socialt
udsatte familier med to voksne – både med en dansk ogetnisk minoritets baggrund.Social udsathed kan have flere ansigter. Marginaliserin-gen væk fra samfundets fællesskaber er kendetegnetved en ofte massiv ulighed i livschancer og forskel i per-sonlige ressourcer. Røde Kors oplever hele familier, dersidder fastlåst i kombinationer af forskellige problemer,eksempelvis fysiske eller psykiske sundhedsproblemer,lavt uddannelsesniveau, dårlige boligforhold mm.
Det gør Røde KorsRøde Kors tager altid udgangspunkt i behov og ønsker hos de familier, som vi hjælper.Frivillige giver praktisk hjælp og følelsesmæssig støtte. Vi viser veje til selvhjælp og gør detlettere at klare hverdagen. Det gør vi ved at styrke familiernes netværk og ved at arbejdemed én til én-familievenskab, vejledning, mentorordninger og kompetenceudvikling.Vores aktiviteter dækker:Familiegrupper og -netværkFamilielejreUddeling af f.eks. julehjælp, beklædningshjælp samt støtte til børns fritidsaktiviteterBisidder og talerørsfunktionSamtalegrupper for børn af indsatte og deres forældre/værgerKompetenceudvikling gennem lektiehjælp, førstehjælp, information om familierelateredeemner mm.Succeskriteriet for Røde Kors indsatser er, at familierne ikke længere har brug for voreshjælp.
Røde Kors
2
1.SÆt En GRÆnSE FOR FattiGdOMlangt de fleste børnog unge i Danmark vokser op i gode og trygge rammer. Det erdog ikke alle børn, der er så heldige. Et stigende antal børn bliver grundet fattigdom ogmarginalisering allerede tidligt i livet sat tilbage i forhold til deres jævnaldrende. Børneneudsættes for langt flere risikofaktorer i form af dårligere sundhed, forringede uddannelses-muligheder og skrøbelige sociale netværk.
Et redskab til at vende den udvikling er ganske enkeltat sætte en grænse for, hvad vi som samfund anser forrimeligt. En fattigdomsgrænse synliggør udsatheden oggiver et fælles overblik.Røde Kors anbefaler derfor en centralt defineret nationalfattigdomsgrænse for, hvad vi som samfund anser somrimeligt at leve for. Her kan man blive inspireret af densmertegrænse, som Justitsministeriet og Forbrugerrådethar sat for rådighedsbeløb, når det gælder gældssane-ring og skattegæld, samt EU’s fattigdomsgrænse.Røde Kors anbefaler, at en fattigdomsgrænse må gældefor alle mennesker, der retmæssigt er borgere i Danmark.Familier, der fx er flygtet og i forvejen har sværeindividuelle, kulturelle og sproglige udfordringer, børikke stilles ringere end danske familier ved særlovgivningom nedsatte sociale ydelser (som fx starthjælp ogintroduktionsydelse).
Fattige børn i DanmarkFattigdom er ikke en fast størrelse – ogkan måles og opgøres forskelligt. Men fat-tigdommens konsekvenser er virkelige – ogskræmmende. En barndom i fattigdom for-ringer børns opvækst og livschancer – meddårligere sundhed, ringere sociale relationerog lavere uddannelse.Kilde: SFI, ”Børn og unge i Danmark”, 2010.
Mere end 14.600 børn og unge vurderes atvære fastholdt i langvarig fattigdom. Detvil sige længere end tre år – tallet er udenstuderende forældre. Erfaringer viser, at deter svært at bryde ud af fattigdommen eftertre år. Opgøres det inden for et enkelt år ertallet 65.000 fattige børn og unge”.Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, 2011.
2.SaMMEnHÆnGEndE OG HURtiG StøttEtil UdSattE FaMiliERVi har i danmarket socialt sikkerhedsnet, der holder hånden under de mennesker, der harmindst. Men nettets huller er for nogle mennesker så store, at de falder igennem. Derforpeger Røde Kors på en mere sammenhængende støtte for socialt udsatte familier – medafskaffelse af loft over generelle ydelser.Herhjemme har vi både en række specialiserede oggenerelle sociale ydelser og støtteordninger til børnefa-milier. Det er på mange måder en unik kombination, visom samfund kan være stolte af. Alligevel oplever RødeRøde Kors
Kors, at en række udsatte familier falder igennem – etfald, der ofte medfører store menneskelige omkostninger– særligt for børnene.
3
Ifølge den sociale lovgivning er det i dag muligt forkommunerne at give en række enkeltydelser til udsattefamilier, når eksempelvis vaskemaskinen bryder sammen.Det er ydelser, der bevilges efter en såkaldt trangsbereg-ning.Røde Kors oplever, at den praksis forvaltes megetforskelligt fra kommune til kommune. Og vi oplever, attildelingen af enkeltydelser er langsommelig og uigen-nemskuelig. Det er hverken en langsigtet, værdig ellerforebyggende hjælp til familier i en udsat livssituation. En
del af løsningen er at sikre, at de generelle ydelser er pået niveau, så en hverdag for en børnefamilie kan hængesammen.Røde Kors er derfor også kritiske over for det loft på35.000 kroner årligt for børnefamilieydelsen, som Folke-tinget vedtog i 2010. Ændringerne rammer børnefamiliermed tre eller flere børn, og de rammer socialt skævt.Røde Kors vurderer, at de nye regler, når de er fuldtindfaset i 2013, også vil ramme flere af de udsatte børne-familier, som vi i dag møder gennem vores aktiviteter.
Øget fattigdom i DanmarkIfølge opgørelser foretaget af bl.a. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (2011) er den relativefattigdom steget markant. Det billede kan Røde Kors nikke genkendende til. Hvert år spørgesorganisationens 220 formænd for lokalafdelingerne om deres møde med udsatte gruppersbehov. I september måned 2011 svarede 59 procent af formændene, at de oplever en stigendefattigdom i deres kommune og et stigende behov for hjælp blandt udsatte grupper. Det erhovedsageligt økonomisk dårligt stillede familier, enlige forsørgere samt flygtninge og indvan-drere, der i stigende grad henvender sig for at få hjælp(Det sociale barometer, Røde Kors, september 2011).
3.MERE StøttE til bøRn aF indSattEbørn skal ikke straffesfor deres forældres forbrydelser. Børn af indsatte har et stort behovfor støtte og opmærksomhed i dagligheden. Derfor efterlyser vi fælles retningslinjer, bedrevejledninger til fagfolk og en udvidelse af forsøgsordningen med børneansvarlige til allelandets fængsler.En ofte overset udsat gruppe er de børn og unge, dervokser op med en far eller mor i fængsel.Kommunerne har efter lovgivningen både en klarforpligtelse til at føre tilsyn med de forhold, som børn ogunge lever under, og de har en indsatsforpligtelse til atyde støtte til børn og unge med særlige behov.Røde Kors mener, at børn af indsatte i langt højere gradbør anerkendes som en udsat målgruppe. Kommunerneskal derfor skrive børn af indsatte ind i de obligatoriskesammenhængende børnepolitikker, som kommunerne erforpligtede til efter serviceloven.Røde Kors mener desuden, at der bør udarbejdeslandsdækkende retningslinjer og vejledning til fagfolk,der i deres arbejde møder børn af indsatte. Herunderat offentlige ansatte, der formidler tilbud om frivilligak-tiviteter og netværk. I forhold til Kriminalforsorgen børforsøgsordningen med børneansvarlige udvides til atomfatte alle institutioner med indsatte.Derudover er vi opmærksomme på vigtigheden afbørnevenlige regler og faciliteter i danske fængsler ogarresthuse. Vi anerkender, at der de senere år er sketvæsentlige forbedringer inden for kriminalforsorgensområde i forhold til besøgsfaciliteter og uddannelse afpersonale, men vi følger fortsat området tæt i samar-bejde med relevante organisationer og foreninger.
Røde Kors
4
Børn af indsatte – en overset risikogruppeCa. 4.000 børn og unge vokser op med en far eller mor i fængsel. Det er veldokumenteret, atfængslingen af en forælder kan have store konsekvenser for et barn på grund af savn, oplevelseaf skyld og skam, koncentrationsbesvær i skolen, mobning, selvisolation, eksklusion eller stig-matisering.Røde Kors tilbyder samtalegrupper til børn af indsatte samt deres ikke-indsatte forældre. Detgør vi gennem frivillige, der alle har en professionel børne- og/eller familiefaglig baggrund. Isamarbejde med Ungdommens Røde Kors arrangerer vi også ferielejre for børn af indsatte.
4.inGEn FaMiliER på GadEnFlere og flere børnefamilierbliver sat på gaden, fordi huslejen ikke kan betales. Udsæt-telser medfører ofte, at problemer vokser sig større for familierne – især for børnene. Der erderfor behov for konkrete tiltag, der støtter familierne og forebygger udsættelser.
Røde Kors kender til ulykkelige situationer for børnefami-lier som følge af udsættelser, og vi bemærker med storbekymring det stigende antal af udsættelser i Danmark– herunder den formodede større andel af børnefamilier,der udsættes af deres bolig pga. restancer.Vi ser med stor bekymring på, at Domsstolsstyrelsensstatistik viser en stigning i antallet af udsatte familier.Men vi er også bekymrede for, hvorvidt statistikken viserdet fulde billede – nogle familier flytter inden fogedenkommer. Problemet kan altså være meget større, endstatistikken viser.Konkret forslår Røde Kors, at børnefamilier, der har sværtved at betale huslejen, sikres flyttehjælp til en billigerebolig inden en udsættelsessag går i gang, eller at udsæt-telsen på anden vis forebygges. Røde Kors anbefalertillige at reglerne om varsling fremadrettet også skalgælde for private udlejninger.Hvis skaden er sket, og en familie er sat på gaden, skalkommunalbestyrelsen ifølge Serviceloven anvise midler-tidigt husly mod betaling. Men kommunen er ikke forplig-tiget til at stille en varig bolig til rådighed umiddelbartefter udsættelsen. Derfor risikerer børnefamilierne at levei en periode med flere midlertidige boliger, hvor familienf.eks. bor midlertidigt hos venner og bekendte. Det eren situation, hvor skolegang og tilknytning til socialeRøde Kors
netværk belastes eller umuliggøres.Røde Kors anbefaler derfor at kommunen fremover skalstille en ny varig bolig til rådighed for børnefamilier, der ervarslet udsættelse eller allerede er sat ud af deres bolig.Boligen skal så vidt mulig stå klar, inden børne-familien bliver sat ud af boligen, så børn ikke skalgennemleve en udsættelse ved fogedens medvirken.Det skal tilstræbes, at børnene med den ny boligkan gå i samme skole og beholde deres kammerater.Boligens husleje skal have et niveau, der gør, atbudgettet fremadrettet hænger sammen for fami-lien. Den nye bolig skal som udgangspunkt have enlavere husleje end den gamle, så budgettet hængersammen for familien fremover. Såfremt det ikke ermuligt at stille boligen til rådighed inden udsættel-sen, skal boligen tilbydes senest en måned efter deneffektuerede udsættelse.
Socialministeriets pulje til forebyggelse af udsættelseraf lejere i boligsociale områder er et godt initiativ.Gældsrådgivning kan dog ikke stå alene – og slet ikkemed puljemidler som ophører om få år. De socioøkonomi-ske og komplekse problemstillinger som mange familierstår overfor, kræver længerevarende sammenhængendeindsatser, som altid må tage udgangspunkt i den enkeltefamilies vilkår.
5
Røde Kors er verdens største humanitære hjælpeorganisation. I 150 år har vi hjulpet nødlidendeuden at skele til religion, etnicitet eller politisk overbevisning. I dag er vi over 20.000 frivillige alenei Danmark og har over 100 millioner støtter i hele verden. Vi sikrer, at hjælpen kommer ud der, hvorden gør allermest gavn. I dagligdagen, i krige og under katastrofer. Røde Kors. En verden til forskel.Læs mere om Røde Kors’ arbejde påRødeKors.dkeller kontakt os på [email protected]