Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del Bilag 335
Offentligt
1136456_0001.png
1136456_0002.png

Hovedpunkter ift. kommissoriet for etablering af 3 regionale centre

for voksne med senfølger

Foretræde for Socialudvalget 14 06 2012

LMSO hilser oprettelsen af tre regionale centre meget velkomment, fordi den sociale og behand-lingsmæssige indsats over for voksne med senfølger af seksuelle overgreb i barndommen i vidtomfang hidtil har været forankret i frivilligt regi.I kommissoriet1for oprettelse af 3 regionale centre er der imidlertid lagt nogle begrænsninger forde regionale centre, som ikke er hensigtsmæssige. Der nedlægges nogle veletablerede centre, ogrammerne for de tre nye regionale centre er så snævre, at de eksisterende tilbud ikke bliver førtvidere. Det vil medføre en forringelse af indsatsen.

De væsentligste begrænsninger oplistes nedenfor:

1) I kommissoriet fremgår det, at centrene skal tilbyde individuel behandling varetaget af klini-ske psykologer.LMSOs holdning er, at behandlingsdelen bør varetages af de fagfolk, som er allerbedstkvalificerede og som har erfaring inden for området. LMSO vil derfor opfordre til, at behand-lingsdelen varetages af både kliniske psykologer med specialviden samt af psykoterapeu-ter, som er uddannede fra en kvalitetssikret psykoterapeutisk uddannelse, eller som ermedlem af Psykoterapeutforeningen, som ligeledes har specialviden.De erfarne medarbejdere i de nuværende centre har en værdifuld viden, der ikke må gåtabt, derfor er det vigtigt, at de ansættes i de nye centre, også i behandlingsdelen.2) Målgruppen for behandling er voksne (mænd og kvinder over 18 år) med senfølger. Det erudenfor diskussion rigtig godt. Men når målgruppen begrænses udelukkende til de voksnemed senfølger har det den konsekvens, at eksisterende behandlingstilbud nedlægges. Detdrejer sig om familieterapi (for voksne fra familier med incest – både ofre og ikke-krænkende familiemedlemmer), parterapi og gruppeforløb målrettet pårørende.Voksne med senfølger har ofte skader i deres tilknytningsevne, hvorfor det er meget vigtigt,at de pårørende kan inddrages. I modsat fald kan det vanskeliggøre den helbredelses- ogforandringsproces, som den ramtes familie jo er en vigtig del af.3) De frivillige centre, som nedlægges, varetager i dag en meget vigtig rådgivning af fagfolk,som i deres arbejde kommer i berøring med voksne med senfølger. Det drejer sig fx omsocialrådgivere, jordemødre, socialpædagoger, læger mm. Det er ikke en opgave ifølgekommissoriet.LMSO opfordrer til, at det ændres, således at centrene forpligtes til vidensudvikling og for-midling ved at etablere rådgivning og undervisning for fagpersoner, der i deres arbejde harbetydning for mennesker med senfølger.4) LMSO mener, at der mangler en diskussion af spørgsmålet om brugerbetaling. I kommisso-riet står der, at”behandling og rådgivning i centrene som udgangspunkt skal være gratis.Der kan evt. være tale om en mindre brugerbetaling til behandling, da nogle nævner dettesom en motivationsfaktor hos brugerne, der styrker behandlingsforløbet.”Mange voksne med senfølger står udenfor arbejdsmarkedet og har en meget anstrengtøkonomi. Kun 47 procent af de mænd og kvinder, der i 2011 har fået behandling på et afde frivillige centre, oplyser, at de er i arbejde, mod 66 procent i den samlede befolk-ning. Selv en lille brugerbetaling vil reelt fratage nogle mennesker mulighed for behandling.
1
Kommissorium for oprettelse af tre regionale centre for voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommenog psykologordningen jf. satspuljen 2012, Socialstyrelsen 13. juni 2012. Kommissoriet er revideret fra en tidligere udga-ve fra marts, men det er ikke blevet forbedret på nogle af de områder, LMSO finder væsentlige.
1
5) Det er gjort valgfrit, om centrene vil tilbyde gruppeterapi, hvilket LMSO er uforstående over-for. Hvis man ønsker at opretholde og styrke tilbuddene, bør gruppeterapi være et fast til-bud, da det i lighed med individuel terapi udgør en vigtig del af behandlingen og den socia-le rehabilitering.En svækkelse af det gruppeterapeutiske behandlingstilbud vil være en markant forringelseaf de behandlingsmuligheder, der er til rådighed i dag.6) Værestedsfunktionen er endelig lagt ud til hvert af de tre regionale centre uden nogen for-udgående diskussion.Aktivitets- og samværstilbud til socialt udsatte voksne er faktisk skrevet ind i Serviceloven.Der findes i dag to væresteder, ét i Aarhus og ét i Odense. Erfaringerne viser, at væreste-derne er et fristed, hvor brugerne kan få hjælp og støtte, mens de fx står på venteliste til etmålrettet behandlingstilbud. Samvær med ligestillede under de rette professionelle rammerhar en meget gavnlig effekt, som støtter behandlingen for voksne med senfølger. LMSOmener derfor, at alle tre regionale centre skal have en værestedsfunktion.

Kommissoriet bør derfor rettes med følgende tilføjelser:

1. Behandlingsdelen skal varetages af fagfolk med specialviden, som kan være såvel uddan-nede kliniske psykologer som psykoterapeuter fra en kvalitetssikret uddannelse eller med-lem af Dansk Psykoterapeutforening.2. Behandling bør omfatte såvel voksne med senfølger som pårørende3. Rådgivning bør også omfatte fagfolk, som kommer i berøring med voksne med senfølger4. Gruppeterapi skal være et fast behandlingstilbud5. Der skal være et aktivitets- og samværstilbud til brugerne
Landsorganisationen efterlyser desuden en garanti for videreførelse af de regionale centre, da desom udgangspunkt er defineret som et treårigt forsøg. Hvis staten i 2016 trækker sin støtte vækigen, har man gjort mere skade end gavn.LMSO mener endvidere, at den eneste vej på sigt er at inddrage kommunerne i løsningsmodellerfor behandling, rådgivning og støtte tæt på borgerne.LMSO bakker voldsomt op om denne mulighed for at styrke området og håber på, at ministeriettager brugerne med på råd og lader ambitionerne vokse sig store og flotte!
Venlig hilsenCarsten Borup, formand i LMSOHelle Borrowman og Brigitta V. Rick – alle medlemmer af LMSOs2bestyrelse.
2
LMSO = Landsorganisationen mod seksuelle overgreb. Landsorganisationen mod seksuelle overgreb – LMSO er enparaplyorganisation for centre og foreninger, som arbejder med forskellige aspekter af seksuelle krænkelser. LMSO har17 medlemsorganisationer. Landsorganisationen blev stiftet i 2009 bl.a. med henblik på at forbedre indsatsen for voksnemed senfølger i hele landet.
2