Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del Bilag 306
Offentligt
1126076_0001.png
1126076_0002.png
1126076_0003.png
1126076_0004.png
NOTATTitelNotat vedr. kommissorium for oprettelse af tre regionalecentre for voksne med senfølger efter seksuelle overgreb ibarndommen og psykologordningen jvf. satspuljen 2012.Fra:Til:Resumé:Bente Marianne Olsen og Sara AndersenLine Karlskov Jensen og Bjørn WestSocialstyrelsen har udformet et forslag til kommissorium foroprettelsen af tre regionale centre, hvor voksne medsenfølger efter seksuelle overgreb kan få rådgivning ogbehandling mv. Kommissoriet omhandler organiseringen afcentrene, deres målgruppe og indsatser. Desuden er der etkommissorium for drift af psykologordningen ved et afcentrene.
28.marts 2012 Udsatteenheden
Bente Marianne Olsen [email protected]
Kommissorium for oprettelse af tre regionale centre til voksne medsenfølger efter seksuelle overgreb i barndommen Organisering af regionalt center for voksne med senfølger Der etableres tre centre, der dækker henholdsvis Region Hovedstaden ogSjælland, Region Syd samt Region Midtjylland og Nordjylland. Hvert centeretableres som en organisatorisk enhed med ansatte, som skal bestå af enbehandlingsdel, der varetages af autoriserede, kliniske psykologer og enprofessionel socialrådgivningsfunktion i hvert center, som kan give borgerne!1
rådgivning og vejledning i forhold til lovgivningen. Herudover skal der væreen del, helt eller delvis baseret på frivillig arbejdskraft, der kan yde rådgivningog støtte fx i form af selvhjælpsgrupper mv. Der skal i et af centrene placeres etovergrebscenter på forsøgsbasis, hvor voksne med andre overgreb ibarndommen/ungdommen såsom fysisk og psykisk vold, voldtægt, grovomsorgssvigt og lignende kan henvende sig. De nærmere omstændighederomkring Overgrebscentrets målgruppe og centrets indsatser skal afklares indenetablering af centret. Et andet af centrene skal overtage administrationen afPsykologordningen til voksne med senfølger.
Indsatser i centrene Centrene skal tilbyde brugerne anonym rådgivning af en socialrådgiver. Centrene skal tilbyde individuel behandling foretaget af uddannedepsykologer. Centrene kan efter eget valg yde gruppebehandling. Centrene skal tilbyde frivillig rådgivning og evt. en værestedsfunktion. Centrene kan i vid udstrækning samarbejde med frivilligeorganisationer om arrangementer, der sikrer opbakning tilsenfølgeområdet, fx Synlighedsdagen, Landsorganisationen modseksuelle overgreb (LMSO) og lign.
Målgruppen for rådgivning Mænd og kvinder over 18 år, der enten selv har været udsat for seksuelleovergreb eller pårørende til disse. Målgruppen for behandling Voksne mænd og kvinder i alderen 18 år eller derover, der i barndommen harværet udsat for seksuelle overgreb, og som i dag lider af senfølger heraf. Bestyrelse Hvert center er selvejende og skal have tilknyttet en bestyrelse. Formanden forbestyrelsen udpeges af socialministeren, mens de øvrige medlemmer afklares iprocessen. Økonomi Hvert center tildeles et beløb fastsat af Social- og integrationsministeriet tildriften i de tre år, bevillingen løber. Hvert centerkanarbejde på at skabekommunal medfinansiering til centrets drift. Det er også muligt at havedriftsoverenskomst med frivillige organisationer.
Behandling og rådgivning i centrene skal som udgangspunkt være gratis. Derkan evt. være tale om en mindre brugerbetaling til behandling, da nogle nævnerdette som en motivationsfaktor hos brugerne, der styrker behandlingsforløbet. Tidsplan for oprettelse af centre !2
Processen med dannelsen af centrene påbegyndes i april 2012. Fra 1. januar2013 skal centret i Region Hovedstaden og Sjælland samt centret i Region Sydvære i drift. Der må forventes længere opstartsperiode for centret i RegionMidt Jylland og Nordjylland, da det skal dannes fra grunden.
Evaluering af de tre centre Hvert center indgår i en evaluering i de tre år, bevillingen løber. Evalueringengennemføres af ekstern leverandør på baggrund af et udbud, somSocialstyrelsen udarbejder. I evalueringen skal der foretages en beskrivelse afindsatserne på de tre centre og en måling af brugernes vurdering af indsatserne.Evalueringen kan inddrage erfaringerne fra Socialstyrelsens studie afvirkninger af indsatserne på frivilligcentrene. I evalueringen skal der tageshensyn til, at centrene har forskellige opstartsfaser og at nogle centre bygger påtidligere centre. Formålet med evalueringen er at give satspuljepartierne vedforhandlingerne om satspuljen for 2016 et beslutningsgrundlag for indsatsenfremover. Kommissorium for Psykologordningen Socialstyrelsen overdrager driften af og visiteringen til Psykologordningen tilet af de tre centre, når det pågældende center er klar til drift pr. 1. januar 2013.Der nedsættes en følgegruppe bestående af en repræsentant fra Socialstyrelsenog fra hvert af de tre regionale centre. Følgegruppens formål er at styrkekoordinationen af behandlingsindsatsen i de nye regionale centre.
Psykologordningen giver kvinder og mænd over 18 år mulighed for at ansøgeom 11 timers gratis psykologbehandling for deres senfølger efter overgrebene.Det er nødvendigt med en form for visitering til ordningen, da flere ansøgernehar brug for rådgivning og en vis socialfaglig bistand for at kunne møde op hospsykologen. Den socialfaglige bistand skal sikre mod et for stort frafald iordningen, da målgruppen generelt har brug for støtte til at gennemføre deresbeslutning om psykologhjælp fra ansøgning til at fremmøde hos psykologen.
Visiteringen skal følge en række kriterier fastsat af Socialstyrelsen isamarbejde med departementet på baggrund af erfaringerne fra den nuværendepsykologordning. Kriterierne er blandt andet, at ansøgere skal have erindringom overgrebene, skal være i behandling for et eventuelt misbrug og ansøgerenmå ikke modtage behandling for psykiske lidelser andre steder ibehandlingsperioden, der i så fald afbrydes. I den forbindelse vil det bliveovervejet at skærpe visiteringskriterierne for at mindske målgruppen forpsykologordningen, da den hidtidige erfaring er at der ikke kan holdes åbenhele året for det bevilligede beløb.
For at sikre alle borgere i landet en mulighed for at få hjælp inden for engeografisk rimelig afstand fra deres bopæl skal et landsdækkendepsykologkorps anvendes i ordningen. I rekrutteringen til psykologkorpset skal!3
der tages udgangspunkt i det nuværende psykologkorps for at sikre optimaludnyttelse af de erfaringer disse psykologer har opnået med behandling afmålgruppen. Der kan dog foretages ændringer i forhold til at opnå endnu bedregeografisk dækning eller for at sikre flere psykologer med tilknytning tilsygesikringsordningen.
!4