Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del Bilag 291
Offentligt
1116964_0001.png
1116964_0002.png
OMBOLD´s foretræde for socialudvalget den 10. maj 2012Formål med foretræde:

At få OMBOLD og Hjemløselandsholdet på finansloven eller på anden måde sikre et stabilt økonomisk

fundament for organisationen.

At få lov til at bruge en mindre del af socialministeriets midler til VM deltagelse

Kort om OMBOLD og Hjemløselandsholdet-------OMBOLD laver stævner og landsdækkende træninger for udsatte og hjemløse. Rundt regnetdeltager der på årsbasis ca. 1300 udsatte og hjemløse til OMBOLD´s stævner.OMBOLD driver også hjemløselandsholdet, som er et 10 mdr. socialpædagogisk forløb for 12udsatte og hjemløse fra hele landet med fodbold som omdrejningspunkt.Spillerne er udtaget på baggrund af deres præstationer i vores landsdækkende stævner.Forløbet arbejder hen imod et mål om at spillerne opnår at komme i arbejde, uddannelse,stoffrihed og boligTræner en gang om ugen.Spiller showkampe på centrale pladser mod politikere, kendisser, tidligere fodboldprofiler.Arbejder hen imod deltagelse ved VM – Dette år i Mexico med deltagelse af lande fra hele verden.DK er nok ikke repræsenteret
De overordnede formål med hjemløselandsholdet er:---at give en gruppe udsatte mulighed for at skabe varig forandring mod et bedre liv gennem brug afidræt.at bruge hjemløselandsholdet som platform til at synliggøre hjemløse og udsattes resurser ogpotentialer overfor den brede offentlighedat metodeudvikle idræt som socialpædagogisk værktøj og formidle dette til relevante aktører påfeltet.
Hvad bidrager hjemløselandsholdet med i samfundet:--Landsholdspillerne fungerer som rolle modeller for andre udsatte og hjemløse.Hjemløselandsholdet er blevet et landskendt flagskib for idrætten blandt hjemløse og udsatte og ermed til at nuancere billedet af hvad denne gruppe udsatte mennesker er i stand til under de retteomstændigheder. Hjemløselandsholdet er folkeligt og appellerer til pressen. hjemløselandsholdethar en vigtig funktion i forhold til den brede offentlighed, ved at sætte fokus på hjemløses resurserfrem for begrænsninger. Hjemløselandsholdet er genstand for stor opmærksomhed fra medierne.Der er mange historier at fortælle fra hverdagen for en socialt og helbredsmæssigt hårdt belastetgruppe. Det er historier fra ’det virkelige liv’ om at tro på sig selv, udfordre sig selv, lide nederlag oggenvinde troen på sig selv.
-
OMBOLD Inspirerer fagfolk inden for området til at bruge idræt mere aktivt i arbejdet med udsatteog hjemløse. Vi samarbejder og har samarbejdet med SFI, Institut for Idræt, Professions højskolenMetropol. Ydermere står vi til rådighed med viden for at hav af studerende fra universitetet,seminarer til 8. klasser på folkeskoler, der vil skrive om sport og hjemløshed. Vi holder foredrag påværesteder, herberger, boformer o. lign. for at fremme brugen af idræt i det daglige arbejde medudsatte og hjemløse..
Problemer og udfordringeroVi er afhængige af socialministeriets midler til at dække landshold og bredde. Vi søger hvertår, men det nytter ikke noget at vi hvert år skal gå fremtiden usikkert i møde. Detforhindrer os i at udvikle og tænke landsigtet. Vi vil på finansklovenVi er gode til at rejse penge, men fonde støtter generelt ikke udlandsrejser, hvilket gør detmeget svært at deltage i det årlige verdensmesterskab i gadefodbold for udsatte oghjemmeløse. Hvis Kirgisistan, Kenya og mange andre udviklingslande er repræsenteretburde det også være muligt for Danmark
o