Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del Bilag 225
Offentligt
1089203_0001.png
1089203_0002.png
Til høringsparternei høringsbrevet af16. februar 2012
J.nr.: 2011-7301-00042
Dato: 6. marts 2012
Supplerende høring i forhold til forslag til lov om ændring af forældreansvarsloven, retspleje-loven og lov om Det Centrale Personregister (Revision af forældreansvarsloven m.v.)Ankestyrelsen sendte den 16. februar 2012 udkast til forslag til lov om ændring af forældreansvars-loven, retsplejeloven og lov om Det Centrale Personregister (Revision af forældreansvarsloven m.v.)i høring.Nedenfor følger supplerende forslag til ændring af retsplejeloven. Dette forslag skal ses i sammen-hæng med det allerede udsendte udkast til forslag til lov om ændring af forældreansvarsloven m.v.og dette forslags § 1, nr. 12, om indførelse af muligheden for at afvise anmodninger om ændring afforældremyndighed eller barnets bopæl. Forslaget omhandler således alene domstolsbehandlingen afstatsforvaltningernes afgørelser om afvisning af anmodninger om ændring af forældremyndighed el-ler barnets bopæl efter den foreslåede § 39, stk. 2, i forældreansvarsloven.Ankestyrelsen, Familieretsafdelingen, skal anmode om eventuelle bemærkninger til denne supple-rende høring inden for den tidligere anførte høringsfrist den 12. marts 2012 til familiestyrel-[email protected].Til lovforslagets § 2 om ændringer i retsplejeloven:9.Efter § 455 indsættes:»§455 a.Sager, der indbringes for retten af statsforvaltningen efter forældreansvarslovens § 39, stk.2, afgøres på skriftligt grundlag, medmindre retten finder, at der er grund til mundtlig behandling.Stk. 2.Afgørelse i sager efter stk. 1 træffes ved kendelse.«Til nr. 9 (§ 455 a)Efter den foreslåede § 39, stk. 1, i forældreansvarsloven kan statsforvaltningen afvise en anmodningom ændring af forældremyndighed eller barnets bopæl, hvis forholdene ikke har ændret sig væsent-ligt. Statsforvaltningen indbringer afgørelsen om afvisning for retten, hvis ansøgeren inden 4 uger ef-
Kristineberg 6, 2100 København ØTelefon 72 68 80 00. Telefontid: 10.00 - 14.00, torsdag 10.00 - 16.00Der er lukket for telefonisk og personlig henvendelse den sidste onsdag i måneden.
familiestyrelsen.dkE-mail: [email protected]Telefax 72 68 80 01
- 2 -ter, at afgørelsen er meddelt den pågældende, anmoder herom, jf. den foreslåede § 39, stk. 2, i foræl-dreansvarsloven.Der foreslås i tilknytning hertil indsat en ny bestemmelse, § 455 a, i retsplejeloven om rettens be-handling af sådanne sager.Efter bestemmelsensstk. 1behandles disse sager på skriftligt grundlag, medmindre retten finder, atder efter sagens beskaffenhed er grund til mundtlig forhandling for retten. At udgangspunktet såledeser skriftlig behandling skal navnlig ses i lyset af, at den foreslåede bestemmelse i forældreansvarslo-vens § 39, stk. 1, først og fremmest er begrundet i et ønske om at dæmme op for gentagne sager omforældremyndighed eller barnets bopæl for herved at skabe ro om barnet og skærme det mod genta-gen inddragelse i en unødvendig procesførelse.Mundtlig forhandling vil dog f.eks. kunne være påkrævet, hvis der efter rettens opfattelse på bag-grund af sagens oplysninger, herunder anmodningen om indbringelse for retten, er grundlag for atantage, at statsforvaltningens afgørelse skal tilsidesættes, eller hvis det vurderes at være af betydningi den konkrete sag at høre forældrenes mundtlige forklaring om sagen og om deres opfattelse af bar-nets perspektiv. Det skal endvidere indgå i rettens vurdering af, om der efter sagens beskaffenhed ergrund til mundtlig forhandling, hvor lang tid der er gået, siden parterne indgik en aftale om foræl-dremyndighed eller barnets bopæl, eller siden retten traf afgørelse om spørgsmålet.Rettens prøvelse efter den foreslåede bestemmelse er alene en prøvelse af, om statsforvaltningensafvisning af anmodningen om ændring af forældremyndighed eller barnets bopæl har været beretti-get, eller ej, dvs. om statsforvaltningen på baggrund af anmodningen burde have iværksat fornyetsagsbehandling om spørgsmålet om forældremyndighed eller barnets bopæl efter forældreansvarslo-vens regler herom. Finder retten, at statsforvaltningens afgørelse ikke er truffet med rette, hjemvisessagen til fornyet behandling i statsforvaltningen. Denne reaktion vil ligeledes kunne være relevant,hvis den pågældende ansøger fremkommer med nye oplysninger, der ikke er indgået i statsforvalt-ningens afgørelse efter forældreansvarslovens § 39, stk. 1.Med bestemmelsensstk. 2foreslås det, at retten i de omhandlede sager træffer afgørelse ved kendel-se. Dette indebærer, at afgørelsen skal ledsages af grunde, jf. retsplejelovens § 218, stk. 1, og at denvil kunne kæres efter de almindelige regler herom i retsplejelovens kapitel 37.Det bemærkes i øvrigt, at sager efter bestemmelsen vil være omfattet af den gældende bestemmelse iretsplejelovens § 327, stk. 1, nr. 1, der omhandler fri proces i (bl.a.) sager efter retsplejelovens kapi-tel 42.
Med venlig hilsen
AnkestyrelsenFamilieretsafdelingen
Stine Krone Christensen
::ODMA\CAPTIA\http://101v053/SJFAM08P/DOK12232