Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del Bilag 222
Offentligt
1088112_0001.png
1088112_0002.png
1088112_0003.png
1088112_0004.png
1088112_0005.png
1088112_0006.png
1088112_0007.png
1088112_0008.png
Konference om handicap i København5.-6. marts 2012(Derkan forekomme mindre ændringer til programmet.)
TilgængelighedogDeltagelsefuld inklusionfor mennesker med handicap i samfundet"Mennesker med handicap er mennesker med rettigheder. FN's Handicapkonventionmarkerer et vigtigt skridt i processen fra at anse mennesker med handicap som"genstande" for velgørenhed, medicinsk behandling og social understøttelse mod atanerkende dem som "borgere" med rettigheder og værende i stand til at kræve disserettigheder og træffe beslutninger om deres liv på baggrund af frit og informeret samtykkeog samtidig være aktive medlemmer af samfundet.Men for at virkeliggøre dette må vi sikre, at mennesker med handicap har adgang tilsamfundet, er i stand til at deltage i samfundet og har samme valg som ikke-menneskermed handicap. Tilgængelighed kan fjerne de fleste begrænsninger for deltagelse og givemennesker med handicap mulighed for at leve et aktivt og produktivt liv, hvor de er godtintegrerede i samfundet og familien.Tilgængelighed er en meget vigtig brik i at inkludere mennesker med handicap isamfundet. Et tilgængeligt miljø uden forhindringer er det første skridt på vejen til at sikremennesker med handicap ret til at deltage i alle områder af samfundslivet. Tilgængeligheder helt afgørende for samfund, som er baseret på lige behandling, og som sikrer borgernesselvbestemmelse og midler til at forfølge et aktivt og økonomisk liv. Et tilgængeligtsamfund betyder, at flertallet af befolkningen kan søge jobs, modtage undervisning ogforfølge et aktivt og økonomisk liv. Tilgængelighed skal ses som en investering, der førertil øget produktion og produktivitet.Tilgængelighed er afgørende for alle og ikke blot for mennesker med handicap. I takt medat de demografiske ændringer resulterer i en aldrende europæisk befolkning, børtilgængelighed inddrages i en bredere politisk kontekst end blot handicappolitikken. Vi må
1
sikre os, at både produkter og det byggede miljø er tilgængeligt for alle uanset alder, evnereller status i livet. Universelt Design anvendes allerede med succes, men der er stadigmange områder, hvor det endnu ikke er tilstrækkeligt implementeret.Denne konference har fokus på tilgængelighed og deltagelse for mennesker medhandicap.
2
Mandag 5. marts 20129.00Ankomst og registrering
Konference åbnes10.00Konferencen åbnes:Ledes af Dorte Bech Vizard, kontorchef i Social- og Integrationsministeriet.Ordstyrer Nynne Bjerre Christensen, journalist ved DR.Åbningstale v/ Karen Hækkerup, social- og integrationsminister ogkoordinerende minister for handicapområdet.H.K.H. Kronprinsesse Mary af DanmarkAurel Ciobanu-Dordea, EU-Kommissionen, direktør forligebehandlingsområdet.Yannis Vardakastanis, formand, Det Europæiske Handicapforum.Adam Kosa, MEP.
Tilgængelighed og handicap: At skabe rammerneLedes af Aurel Ciobanu-Dordea, EU-Kommissionen, direktør forligebehandlingsområdet.11.00Den mest tilgængelige kontorbygning i verdenDet Centrale Handicapråd præsenterer sin kommende kontorbygning, som vilblive den mest tilgængelige kontorbygning i Danmark og måske i hele verden.Stig Langvad, formand for Det Centrale Handicapråd, medlem afforretningsudvalget i Det Europæiske Handicapforum og ekspertmedlem afden internationale følgegruppe for FN's handicapkonvention.11.15Sådan forbedres tilgængelighed i EuropaIma Placencia, EU-Kommissionen, vicechef for Rettigheder for menneskermed handicap..Medborgerskab, inklusion og lige deltagelse i samfundet set i lyset af
11.30
3
FN's handicapkonventionJonas Christoffersen, direktør for det danske Institut for Menneskerettigheder,som er udpeget til at fremme, beskytte og overvåge implementeringen af FN'shandicapkonvention i Danmark.11.45Diskussion og spørgsmål
12.00
Frokost – og et besøg på udstillingen
Workshops 13.30-15.00(Der vil være to parallelle spor)A. Cases om Tilgængelighed i ikt, Bygget miljø, Transport og TilgængelighedLedes af Johan Ten Geuzendam, EU-Kommissionen, chef for Rettigheder formennesker med handicap.13.30Cases om eAccessibility: ICTAxel Leblois, direktør for Global Initiative for Inclusive Technologies.
13.50
Engelsk undersøgelse om, hvordan man gør tog stationer tilgængeligeDr Alice Maynard C Dir, direktør, Future Inclusion.
14.10
Lige deltagelse i arbejdsmarkedet ved hjælp af inkluderende teknologiSusan Scott-Parker, grundlægger og direktør for Employers’ Forum onDisability (EFD), verdens førende arbejdsgiverorganisation med fokus på,hvordan handicap påvirker virksomheder.
14.30
Diskussion og spørgsmål
B. Lige deltagelse i samfundet inden for jobs, uddannelse, politik og sociale medierLedes af Anne-Mette Kjær Hesselager, Social- og Integrationsministeriet.13.30Støttende teknologis rolle som hjælp til mennesker med handicap oglige deltagelse i samfundet.Thomas Børner, formand for Fonden for Velfærdsteknologi.Sociale medier – nye former for deltagelse i samfundet
13.50
4
Per Holm, direktør for Socialt Udviklingscenter, og Kasper Nizam. SocialtUdviklingscenter er en almennyttig forening, der løser opgaver i forhold tilsocialt sårbare grupper - nationalt og internationalt.
14.10
Mennesker med handicap - deltagelse i det politiske og offentlige livCM/ Rec (2011) 14.Thorsten Afflerbach, chef for Integration of People with Disabilities Division,generaldirektoratet for social samhørighed, Europarådet.
14.3015.00
Diskussion og spørgsmålKaffepause
StrategierLedes af Dorte Bech Vizard, kontorchef i Social- og Integrationsministeriet.15.30Fordelene ved at udvikle strategier for mennesker med handicap for atsikre implementeringen af FN's handicapkonvention og fuld inklusion afmennesker med handicap i samfundet: Den europæiske strategi formennesker med handicap 2010-2020Johan Ten Geuzendam, EU-Kommissionen, chef for Rettigheder formennesker med handicap.15.4515.50Diskussion og spørgsmålPræsentation af Danmarks arbejde med en ny langsigtet nationalstrategi for mennesker med handicapAnders Lynge Madsen, direktør, Social- og Integrationsministeriet.16.0516.10Diskussion og spørgsmålPræsentation af en europæisk national strategiPatrick Risselin, chef for Division for the Autonomy of Disabled and Elderlypeople under Generaldirektoratet for Social Samhørighed.16.25Diskussion og spørgsmål
Konferencen slutter kl. 16.30
5
Rundvisning på Scandic Hotel Sydhavnen (en valgfri 30-minutters rundvisning)17.00Rundvisning og præsentation af Scandic Hotel Sydhavnen.Scandic Hotels har stærk fokus på tilgængelighed og arbejder konstant medat tilbyde et veltilpasset miljø uden hindringer – kun muligheder, som alle kantrives i. I efteråret 2003 udpegede Scandic Hotels en handicapambassadør. Idag er alle Scandic Hotels ansatte uddannet i tilgængelighed. De har blandtandet prøvet at arbejde i en kørestol.I samråd med handicaporganisationer, hotelgæster og ansatte har ScandicHotels opstillet en tjekliste med 93 punkter (Scandics accessibility standard).http://www.godadgang.dk/gb/places/mainsheet.asp?id=2438
Gallamiddag19.30Gallamiddag med underholdning af jazzsangerinden Cæcilie Norby.
6
Tirsdag 6. marts 2012Workshops 9.15-10.45(Der vil være to parallelle spor)
A. Cases om Tilgængelighed i ikt, Bygget miljø, Transport og TilgængelighedLedes af Ima Placencia, EU-Kommissionen, vicechef for Rettigheder formennesker med handicap.9.15Hvad kan staten gøre for at sikre, at arkitekter bygger tilgængeligt?Fionnuala Rogerson, direktør, Fionnuala Rogerson Architects.9.35Case om investering i tilgængelighedNick Lansley, chef for F&U, Tesco.9.50Forventet økonomisk effekt af at forbedre tilgængelighed i OntarioKevin Stolarick, forskningschef ved The Martin Prosperity Institute, RotmanSchool of Management, University of Toronto.10.10Diskussion og spørgsmål
B. Lige deltagelse i samfundet inden for jobs, uddannelse, politik og sociale medierLedes af Anne-Mette Kjær Hesselager, Social- og Integrationsministeriet.9.15Retten til at deltage i det politiske liv – unge mennesker med handicapog medborgerskabMads Brix Bauland og Isabella Leandri-Hansen, bestyrelsesmedlem ogformand, Sammenslutningen af Unge med Handicap.9.35Kan inkluderende undervisning blive en realitet?Andreas Rasch-Christensen, leder af videnscentret, professionshøjskolen VIAUniversity College.9.50Deltagelse i det politiske livStephen Thrower, chef for FN's Convention and International Team, Office ofDisability Issues, England.
7
10.1010.45
Diskussion og spørgsmålKaffepause
AfslutningLedes af Nynne Bjerre Christensen, journalist i DR.
11.00
Paneldebat om programmer og virkemidler, der skal støttetilgængelighed, udfordringerne ved “progressiv implementering” og dennuværende økonomiske situation.Panelet består af:

Stig Langvad,

medlem af Det Europæiske Handicapforumsforretningsudvalg og formand for Det Central Handicapråd i Danmark,

Johan

Ten Geuzendam,

EU-Kommissionen, Rettigheder for mennesker medhandicap,

Annette Tabbara,

Bundesministerium für Arbeit und Soziales, EiriniZafeiratou, Vodafone, chef for EU Affairs Group Public Policy, og ThorstenAfflerbach, chef for Integration of People with Disabilities Division,Generaldirektoratet for Social Samhørighed, Europarådet.
12.00
KonklusionerOrdstyrer Nynne Bjerre Christensen, journalist i DR.
12.20
Afsluttende bemærkningerJohan Ten Geuzendam, EU-Kommissionen, Rettigheder for mennesker medhandicap.Jesper Zwisler, Departementschef, Social- og Integrationsministeriet.
12.45
Frokost
UdstillingVirksomheder, organisationer, osv. er blevet indbudt til at udstille deres produkter, ideer,erfaringer og initiativer om tilgængelighed og deltagelse.
8