Socialudvalget 2011-12
SOU Alm.del Bilag 159
Offentligt
1070761_0001.png
LMS GØR EN FORSKEL – RESUME I 2011: LMS’ rådgivningstilbud har 25 henvendelser pr. åbningsdag. Deltog 160 personer med spiseforstyrrelser og selvskade samt pårørende i støttegrupper. Deltog 2.500 skoleelever i workshops om selvværd. Åbner Danmarks første Videnscenter og Aktivitetshus for mennesker med spiseforstyrrelser og selvskade. Social-·‐ og Integrationsministeriet støtter i 2011 og 2012 LMS’ drift med kr. 1,8 mio. kr. pr. år. Det er vigtigt for videreførelsen af det forebyggende, motiverende, støttende og rehabiliterende arbejde, og de etablerede aktiviteter at Social-·‐ og Integrationsministeriet fortsætter sin støtte til LMS efter 2012.
TRO, HÅB OG STØTTE

Forebyggende, motiverende, støttende og

rehabiliterende aktiviteter

Øjeblikket er afgørende. LMS, er til rådighed i øjeblikket, hvor en person føler sig motiveret. Konsulentkompagniets evaluering af LMS, på vegne af Socialministeriet, konkluderer, at LMS´ støtte og rådgivning: giver mennesker med spiseforstyrrelser og selvskade en tro på, at de kan komme videre. giver de pårørende en følelse af, at være klædt bedre på i forhold til at håndtere spiseforstyrrelsen og støtte det berørte familiemedlem. Det kan således forventes, at LMS’ tilbud for nogle personer betyder, at de undgår behandling, eller at de efter en behandling undgår tilbagefald.

Regneeksempel:

Hvis man forudsætter, at det koster mellem kr. 35.000 og 90.000 pr. måned, at behandle en person med en spiseforstyrrelse, spares der årligt mellem kr. 2,1 og 5,4 mio., hvis LMS forebygger/ hjælper 10 personer, der skulle have haft 6 måneders behandling. Hertil kommer de sociale udgifter, som ofte knytter sig til en person med spiseforstyrrelser og den berørte familie (søskende, forældre og ægtefælle): AKT-·‐medarbejder og skolepsykolog Sygedagpenge, dagpenge og sociale ydelser Tilskud til botilbud Socialministeriet støtter årligt LMS med 3.404.000 kr. ”Det er dejligt at have fået et sted, hvor man som person, der lider af en spiseforstyrrelse, kan komme og bruge sin krop på en ny måde i trygge omgivelser”. Bruger af Aktivitetshus
FAKTA 75.000 mennesker i Danmark lider af en spiseforstyrrelse. 40.000 mennesker med spiseforstyrrelser og selvskade har årligt behov for specialbehandling. Men kun ca. 4.000 personer behandles årligt. 50 % af de behandlede får tilbagefald og skal genindlægges. 80.000 personer har en risiko for at udvikle en spiseforstyrrelse. Næsten hver 10. ung i alderen 15-·‐24 år har prøvet at skære i sig selv. På Rigshospitalet tager et behandlingsforløb i gennemsnit 12 måneder.