Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del Bilag 373
Offentligt
1160089_0001.png
1160089_0002.png
1160089_0003.png
1160089_0004.png
27. september 2012
Ny struktur i SkatteministerietSkatteministeriet omstruktureres den 1. januar 2013. Det sker for at sikre en klaradskillelse af sagsbehandlingen i SKAT fra den politiske betjening i departementet.Samtidig skal den nye struktur sikre øget fokus på den borger- og virksomheds-vendte administration i SKAT, der styrkes med en selvstændig ledelse.Skatteministeriets koncern kommer til at bestå af et departement, SKAT, Lands-skatteretten og Spillemyndigheden. Strukturen betyder, at det nuværende Koncern-center deles i to dele. Den største del kobles organisatorisk sammen med regionernei et landsdækkende SKAT, mens den anden del kommer til at udgøre det nye depar-tement i Skatteministeriet. SKAT vil fortsat være til stede over hele landet.
DepartementetSkatteministeriets departement kommer til at bestå af to hovedområder:Lovgivning, Politik og Samfundsøkonomibestår af fagkontorer for lovområ-derne og et tværgående kontor vedrørende økonomi og politik. Kontorerne beskæf-tiger sig primært med lovgivning, skatte- og samfundsøkonomi og provenubereg-ninger.Koncernstyring og Udviklingvaretager sekretariats- og styringsopgaver samt for-retningsudvikling i koncernen. Området skal sikre en effektiv økonomisk styring ogplanlægning i forhold til styrelserne og understøtte koncernens forretningsudviklingog tværoffentligt samarbejde.Herudover vil Skatteministeriets Interne Revision være knyttet til departementet,ligesom presse- og kommunikationsfunktionen.
SKATSKAT består i dag af de seks regionale enheder, som varetager den borger- og virk-somhedsvendte driftsopgave. Regionerne vil fremover blive integreret med de cen-trale funktioner, der varetager forretningsudvikling og digitalisering, juridisk vejled-ning, it, økonomi og forretningsstyring, HR og kommunikation. Strukturen betyder,at alle opgaver fremover vil være organiseret som landsdækkende fagområder i ste-det for den nuværende regionale struktur. Opgaverne vil dog stadig være fysisk pla-ceret rundt i landet.
Side 1 / 4
Omlægningen skal sikre, at produktionen styres effektivt ud fra hensynene til admi-nistrativ effektivitet og en god og sammenhængende borgerservice. Omlægningen erbaseret på de gode erfaringer siden 2005 med at samle stadig flere opgaver i lands-dækkende enheder og herved styrke de faglige miljøer og sikre en mere effektiv op-gaveløsning ved at reducere dobbeltfunktioner og udnytte mulighederne for synergiog stordrift.Adskillelsen af ledelsen af den politiske og lovgivningsmæssige del i departementetog ledelsen af den borger- og virksomhedsvendte del i SKAT skal understøtte etklarere ledelsesmæssigt fokus på både en effektiv drift og god politisk betjening.Det overordnede mål med strukturændringerne er at skabe en organisation, derpeger fremad og giver en stabil ramme for Skatteministeriet de kommende år, ogsom er i stand til hele tiden at levere den mest optimale og effektive service i for-hold til borgere og virksomheder.SKAT vil bestå af tre kundevendte hovedområder:Kundeservice,som omfatter vejlednings- og afregningsopgaverne i forholdtil borgere og virksomheder. Det omfatter bl.a. de mange digitale løsninger,som samles med de regionale driftsenheder vedrørende kundebetjening ogsagsbehandling.Indsats,som omfatter opgaverne med at sikre en høj grad af regelefterle-velse hos borgere og virksomheder gennem individuelle vejledningstiltag ogkampagner samt kontrol, herunder også opgaverne vedrørende store selska-ber, økonomisk kriminalitet samt den fysiske toldkontrol.Inddrivelse,som varetager den samlede offentlige restanceinddrivelse isamarbejde med de offentlige myndigheder.
Herudover etableresJurasom en central funktion vedrørende juridisk vejledning iforhold til såvel enhederne i SKAT som rådgiverbranchen. Jura-enheden varetagerdesuden sekretariatsbetjeningen af Skatterådet.SKAT vil desuden omfatte enheder, der varetager IT-Udvikling og Drift samt funk-tioner vedrørende Økonomi og Virksomhedsstyring, HR og stabsfunktioner, her-under kommunikation og pressebetjening samt Koncernservice, der varetager internadministration og service på tværs af koncernen.Ankecentret, som yder sekretariatsbetjening til skatte-, vurderings- og motoranke-nævn, vil sammen med retssikkerhedschefen og borgerambassadøren være knyttettil SKAT.
Side 2 / 4
Landsskatteretten og SpillemyndighedenLandsskatteretten er en selvstændig styrelse indenfor Skatteministeriets koncern, dervaretager opgaven som den øverste administrative klageinstans på skatteområdet.Opgaverne på spilleområdet er organiseret i den selvstændige Spillemyndighed, dervaretager administrationsopgaver samt kontrol og tilsyn.
Skatteministeriets organisation pr. 1. januar 2013
Fakta om SKATSKAT er lokaliseret i 29 skattecentre fordelt rundt i landet samt Betalingscentret iRingkøbing og Kundecentret i Ribe, samt et centralt kontor i København. Anke-centret er placeret på 9 adresser rundt i landet. Departementet og Landsskatterettener placeret i København, mens Spillemyndigheden ud over København har medar-bejdere på skattecentrene.Den organisatoriske sammenlægning mellem regionerne og de centrale dele afSKAT i en landsdækkende opgavevaretagelse betyder ikke, at opgaver samles geo-grafisk. Derfor indebærer omorganiseringen ikke i sig selv væsentlige ændringer ilokaliseringen. Det er først og fremmest en ændring af ledelsen og styringsfunktio-nerne i SKAT.
Side 3 / 4
Det er fremadrettet ambitionen at gennemføre effektiviseringer via f.eks. øget digi-talisering, nye it-systemer og tredjepartsindberetninger mv. med henblik på at reali-sere de betydelige effektiviseringskrav, som Skatteministeriet står over for. Disseeffektiviseringskrav er ikke nye og er ikke en konsekvens af reorganiseringen af mi-nisteriet. Skatteministeriets nye organisation er gearet til at indfri effektiviseringskra-vene.
TidsplanenDen nye struktur træder i kraft pr. 1. januar 2013, hvor departementet og SKATetableres. Processen med at integrere regionerne og de centrale funktioner i nye,landsdækkende fagområder forventes dog at kunne strække sig ind i 2013. Derforkan regionerne fortsat fungere i en periode efter den 1. januar 2013.Der vil blive udstedt en ny bekendtgørelse, som tager højde for den nye struktur.Stillingen som ny direktør for SKAT vil blive opslået snarest muligt.
Side 4 / 4