Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del Bilag 314
Offentligt
1141837_0001.png
1141837_0002.png
J.nr.Dato:3. juli 2012
TilFolketinget - Finansudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 274 af 14. juni 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anders Samuelsen(LA).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Thomas Larsen

Spørgsmål:

Kan ministeren oplyse, hvad effekten på beskæftigelsen vil være, hvis privatpersoner, i lig-hed med virksomheder, får mulighed for at fratrække lønomkostninger for arbejde udført ihjemmet, før de selv betaler skat?

Svar:

Der er generelt store usikkerheder forbundet med opgørelsen af, hvor mange penge der an-vendes til lønninger for ydelser foretaget i hjemmet, og provenuvirkninger og beskæftigel-seseffekter er således forbundet med en del usikkerhed.Det kan med betydelig usikkerhed skønnes, at der anvendes for knap 12 mia. kr. (2012-niveau) arbejdskraft i hjemmet. Heraf er det skønnet, at ca. 8 mia. kr. anvendes til løn.1Såfremt alle der er berettiget til fradraget, anvender muligheden for at indberette og fra-trække lønomkostninger med fuld fradragsværdi, vil det umiddelbare provenutab udgøreca. 3,8 mia. kr.Forslaget indebærer, at den disponible indkomst forøges, og derfor vil ordnin-gen medføre afledte indtægter på moms og afgifter (tilbageløb).Det umiddelbare provenutabefter tilbageløb udgør ca. 2,8 mia. kr.Ved at gøre det mere attraktivt at ansætte fagfolk til at udføre arbejde i hjemmet, må det forven-tes, at der vil komme mindre gør-det-selv-arbejde. Fradraget til lønomkostninger vil formentligtøge efterspørgslen efter hvid arbejdskraft, hvilket alt andet lige vil medføre en substitution frasort arbejdskraft til hvid arbejdskraft, hvilket forøger skattegrundlaget på kort sigt.Hvis det forudsættes, at tilskuddet virker omtrent som en forøgelse af beskæftigelsesfradraget,skønnes de afledte virkninger på arbejdsudbuddet at udgøre omkring 15 pct. af det umiddelbareprovenu efter tilbageløb, svarende til ca. 2.000 personer.
Provenutabet efter tilbageløb og adfærd skønnes at udgøre ca. 2,4 mia. kr.
Privatforbruget af reparationer og vedligeholdelse stammer fra Danmarks Statistiks forbrugerundersøgelse2008:10, hvor privatforbruget er korrigeret for den faldende udvikling i beskæftigelsen i byggebrancen og forlønudviklingen. Derudover er det antaget, at 50 pct. af privatforbruget af reparationer og vedligeholdelse i bo-liger mv. går til lønomkostninger, mens 90 pct. af privatforbrug til rengøring antages at blive anvendt til løn.Side 2
1