Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del Bilag 311
Offentligt
1141579_0001.png
1141579_0002.png
J.nr. 2012-311-0085Dato: 2. juli 2012

Resumé

af

Forslag til lov om ændring af ligningsloven og kildeskatteloven

(Nedsættelse af loftet over rejsefradrag, beskatning af arbejdsudleje, øgetbeskatning af fri bil og beskatning af fuldt skattepligtiges udenlandskelønindkomst)
Regeringen (Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og SocialistiskFolkeparti), Venstre og Det Konservative Folkeparti har den 22. juni 2012indgået aftale om en skattereform, der skaber ny vækst og flere job, ogsom sikrer, at man får mere ud af at arbejde. De samlede effekter af Skat-tereformen fremgår af forslag til lov om ændring af ligningsloven, person-skatteloven og lov om børne- og ungeydelse (Skattereformen).Dette lovforslag udmønter den del af aftalen, der vedrører begrænsning afsocial dumping, øget beskatning af fri bil og beskatning af fuldt skatteplig-tiges udenlandske lønindkomst.Samlet set skønnes lovforslaget at medføre et merprovenu på ca. 570 mio.kr. årligt målt i varig virkning efter tilbageløb og adfærd. I 2013 og 2014skønnes lovforslaget at medføre et samlet umiddelbart merprovenu på ca.645 mio. kr. og ca. 865 mio. kr.Lovforslaget indeholder følgende elementer:Nedsættelse af loft over rejsefradragLoftet for fradrag for rejseudgifter nedsættes fra de nugældende 50.000 kr.til 25.000 kr. pr. indkomstår med virkning fra og med indkomståret 2013.Rejsefradraget kan foretages afsåvel danske som udenlandske lønmodtage-re samt selvstændigt erhvervsdrivende, der arbejder på et midlertidigt ar-bejdssted, hvor afstanden gør, at de ikke har mulighed for at overnatte på densædvanlige bopæl.Endvidere foreslås en stramning af den gældende værnsregel, som skal sikre,at skattepligtig løn ikke konverteres til skattefrie godtgørelser, idet en yderli-gere nedsættelse af loftet skaber øget incitament til/pres på, at lønmodtagerog arbejdsgiver indgår aftaler om lønnedgang mod at få udbetalt skattefrigodtgørelser.
Beskatning af arbejdsudlejeDe nuværende regler om arbejdsudleje strammes, således at udenlandskarbejdskraft i større omfang kommer til at betale skat i Danmark. Hvisudenlandsk arbejdskraft for en udenlandsk arbejdsgiver udfører arbejde,der indgår som en integreret del af arbejdet i en dansk virksomhed, skal
vederlaget beskattes i Danmark efter reglerne om arbejdsudleje. Forslaget bygger påOECD’s kriterium for arbejdsudleje.Udvidet beskatning af udenlandsk arbejdskraftDer indføres en beskatning af lønindtægten for udenlandske personer, der har en uden-landsk arbejdsgiver, som ikke har fast driftssted i Danmark. Skattepligten indtræder, når enperson opholder sig i her landet i en eller flere perioder, der tilsammen overstiger 183 dageinden for en 12-måneders-periode. Skattepligten udnytter den ret til at beskatte lønindtægt,som er tillagt Danmark efter OECD’s modeloverenskomst og de fleste gældende dobbelt-beskatningsaftaler.Øget beskatning af fri bilReglerne for beskatning af fri bil justeres, så tilskyndelsen til at anskaffe mere brændstof-økonomiske firmabiler øges, og så der ikke opnås en skattemæssig fordel ved at indregi-strere en bil i slutningen af året. Ændringerne træder i kraft den 1. januar 2013 og har ogsåvirkning for allerede indregistrerede biler.Beskatning af fuldt skattepligtiges udenlandske lønindkomstEn særlig regel medfører, at personer, der er fuldt skattepligtige til Danmark, kan få hel el-ler delvis fritagelse for dansk skat af lønindkomst, der er optjent under udlandsophold afmindst 6 måneders varighed. Reglen medfører ofte, at der ikke skal betales skat nogen ste-der, eller at skatten er væsentligt lavere, end hvis lønnen var optjent i Danmark.Dette stemmer ikke overens med internationale standarder, og forslaget går derfor ud på, atder kun gives nedsættelse i den danske skat i det omfang, der er betalt skat af lønnen i etandet land.For personer, der allerede opholder sig udenfor riget, skal de nye regler først gælde fra ind-komståret 2014.
Side 2