Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del Bilag 307
Offentligt
1141545_0001.png
1141545_0002.png
J.nr. 2012-711-0076Dato: Den 2. juli 2012

Resumé

af

Forslag til lov om ændring af ligningsloven, kursgevinstloven,

skattekontrolloven og kildeskatteloven

(Større efterrettelighed og korrekt skattebetaling)

Som led i skattereformaftalen er det aftalt at stramme reglerne for kontrol (øgetefterrettelighed). Ovennævnte lovforslag udmønter 4 af de i alt 10 initiativer, somer nævnt i aftalen.Det drejer sig om:Beskatning af aktionærlån: Forslaget går ud på at indføre beskatning vedoptagelse af ulovlige aktionærlån, idet aktionærlånene dermed skattemæssigtsidestilles med løn eller udbytte.
Feltlåsning i forhold til selvstændigt erhvervsdrivende: Forslaget gør detmuligt at låse selvangivelsesfelter for selvstændigt erhvervsdrivende isamme omfang som det i dag sker for borgere. Forslaget finansierer deforbedrede afskrivningsregler (Investeringsvinduet), der blev vedtaget den13. juni 2012.Fortryk og låsning af udvalgte indberetningspligter: Forslaget givermulighed for at få oplysninger om udbetalinger fra offentligemyndigheder indberettet til SKAT i større omfang. Det gælder i førsteomgang oplysninger fra Domstolsstyrelsen om salærer m.v. til beskikkedeadvokater samt oplysninger fra kommunerne om betaling til privatedagplejere. Endvidere går forslaget ud på, at de nye oplysninger, somindberettes, samt andre oplysninger SKAT allerede i dag får indberettetfra offentlige myndigheder, skal bruges mere effektivt i forhold til deskattepligtige, herunder i visse tilfælde til fortryk og feltlåsning.Bedre forskudsproces: Forslaget gør det muligt at anvende mere tidsaktuelleindkomstdata til dannelsen af den ordinære forskudsopgørelse. Endvidereopdateres borgernes forskudsopgørelse i selve forskudsåret med løbende data fratredjeparter, herunder vedrørende renteoplysninger fra den finansielle sektor.Forslaget er udarbejdet på baggrund af drøftelser, Skatteministeriet har haft medFinansrådet, Realkreditforeningen og Realkreditrådet.4 andre initiativer, som er nævnt i aftalen, kan udmøntes administrativt og kræverderfor ikke lovgivning. Det drejer sig om:
Retvisende skøn for opgørelse af lønsumsafgift i den finansielle sektorDigital indberetning af kapitalindkomstYderligere feltlåsning på årsopgørelsenForenkling og modernisering af fraflytterbeskatning
Disse initiativer er også omtalt i lovforslaget.De initiativer, som i aftalen er benævnt ”Udvidet tredjepartsindberetning af finansielle produkterm.v.” og ”Indsats mod erhvervsdrivendes fradrag for private udgifter” kræver yderligere modning.Initiativerne er derfor ikke indeholdt i lovforslaget. Sigtet er at få modnet initiativerne, så denødvendige lovforslag kan fremsættes senest i anden halvdel af Folketingsåret 2012-13.
Side 2