Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del Bilag 261
Offentligt
1127710_0001.png
1127710_0002.png
Christian Lindhardt-LarsenDuemosepark 1533520 Farum
Til Folketingets skatteudvalg og til Skatteministeren
27. maj 2012
Afvikling af rentefradrag i andre OECD lande og effekten på vækst og produktivitet
-
Lande som UK, Tyskland og Frankrig har over en årrække afviklet fradrag på alle private lån, så somboliglån og forbrugslån. USA afskaffede i 1986 fradrag for renteudgifter på forbrugslån, billån m.m.
-
OECD anbefaler i deres senesteECONOMIC POLICY REFORMS 2012: GOING FOR GROWTH OECD2012for USA:Broaden the tax base by phasing out the mortgage-interest deduction on owner-occupied housing once the housing market recovery is under way..
-
Finland er I gang med at reducere deres rentefradrag. OECD skriver i”OECD Economic SurveysFINLAND FEBRUARY 2012:The Programme of the Finnish government (Prime Minister’s Office, 2011)signals that mortgage interest deductibility will be reduced moderately and progressively over theparliamentary term, which is welcome.Progressive reduction of deductibility should go on until itis entirely abolished.(side 8)
-
I Danmark koster rentefradraget 30 mia. jf. beregninger fra Skattekommissionen. Efter den senesteskattereform bliver en del af dette tab begrænset med ca. 4,5 mia. på sigt. Dette beløb er langtstørre end hvad ejendomsværdiskatten indbringer og som i 2012 skønnes at indbringe 12,8 mia.
-
Mener skatteudvalget og ministeren, at det er rimeligt, at rentefradraget fortsat koster over 25mia. og som betyder at skatten på løn er højere end ellers?
-
Mener skatteudvalget og ministeren, at det er rimeligt, at renteudgifter til forbrugslån, billån ogkreditkøb af f.eks. fladskærms tv kan trækkes fra i skat, når skatten på løn er så høj som den er ellerder opkræves arveafgift, fra dødsboer hvor afdøde har sparet op?
-
Mener skatteudvalget og ministeren, at der er modstrid mellem et skattesystem uden fradrag forrenteudgifter og lavere skat på løn og en fortsat rimelig skat på ejerboliger? Det skal her noteres, ati Frankrig og UK udgør ejendomsskatterne en større andel af både BNP og skatteprovenuet end iDanmark jf. Det Økonomiske Råd efterår 2008 side 276, selvom disse lande ikke har rentefradrageller imputed rent (lejeværdi). Tyskland, der ikke har rentefradrag, har lavere ejendomsskatter endDanmark. Her anbefaler OECD dog højere ejendomsskatter…, there is still the need for a reform ofthe tax structure, as argued in the previous Survey (OECD, 2010a). Taxation remains skewedtowards labour, notably because of high social security contributions (Table 3). This is unfortunate,as cross-country evidence indicates that tax systems which put more weight on less mobile bases,notably consumption taxes and recurrent taxes on immovable property, produce better growthoutcomes (Arnold et al., 2011).Fra OECD Economic Surveys GERMANY FEBRUARY 2012 side 10.
-
Er skatteudvalget og ministeren enig i den økonomiske teori, der viser at et relativt stortrentefradrag og en lempelig skat af ejerboliger forvrider kapitalmarkedet, medvirker til bobler ogfavoriserer investering i boliger, frem for i produktionsapparat og dermed virker væksthæmmendeog giver en lavere produktivitet i samfundet?Mener ministeren og skatteudvalget ikke det er bedre helt at udfase rentefradraget og samtidigtstipulere det fremtidige system for ejendomsværdiskat og grundskyld, i stedet for blot at korrigereen smule. På den måde kan man også disponere ud over 2020 og der kan blive råderum formarkante nedsættelser på skatten på arbejde og dermed øget vækst og velstand.Mener ministeren og skatteudvalget, at det er rimeligt at der er fradrag for renteudgifter til køb afandelsbeviser, hvor andelsboligen ikke pålægges ejendomsværdiskat?Kan skatteudvalget og ministeren oplyse, hvorvidt provenuet for en afvikling af renteudgifter udover 50.000 pr. person vil kunne finansiere en afskaffelse af topskatten og at det typisk ertopskatteydere der har renteudgifter for over 50.000.
-
-
-
Med venlig hilsenChristian Lindhardt-Larsen