Skatteudvalget 2011-12, Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
SAU Alm.del Bilag 245, SUU Alm.del Bilag 326
Offentligt
NOTAT
Emne: Sukker i fødevarerPå baggrund af debatten i medierne om sukkerindholdet i vores fødevarer, vil Mejerifor-eningen gerne bidrage med et opklarende notat, således at alle informationer inddrages idiskussionen.Frugtyoghurt og næringsstofferFrugtyoghurt indeholder tilsat sukker ja, men bidrager også med mange vigtige næ-ringsstoffer, hvorimod f.eks. læskedrikke kun indeholder sukker og ingen næringsstoffer(produkter af denne type kaldes derfor ofte ’tomme kalorier’).Ifølge den seneste kostundersøgelse bidrager mejeriprodukter med 5% af det tilsattesukker i danskernes kost. Slik, drikkevarer og frugtprodukter bidrager med langt største-delen (1).Mejeriprodukterne bidrager dog samtidig væsentligt til forsyningen af mineraler, vitami-ner og protein. Specielt kan det fremhæves at danskerne får 41% af deres kalcium framejeriprodukter, 35% af jodindtaget, 25% af fosforindtaget, 38% af riboflavin-indtaget(ét af B-vitaminerne) og 15% af zink-indtaget (1).DTU Fødevareinstituttet konkluderede i 2010 at mælk, mælkeprodukter og ost bidrager’med betydelige mængder af forskellige næringsstoffer’ (2).Sukker i frugtyoghurt og læskedrikProdukteksempelSukkerarter (*) pr 100 gTilsat sukker pr 100 gSukkerknalder (**) pr 100g (beregnet ud fra sukker-arter)Portionsstørrelse (GDA)Sukkerarter pr portionSukkerknalder pr portionProtein pr portionKalcium pr portionFrugtyoghurt:Harmonie Øko pæ-re/banan (3)12 g7g6125 g15 g75,9 g147 mg (18 % af ADT***)Læskedrik:Fanta Orange (4)10,6 g10,6 g5250 ml26,5 g12-1300
Noter*sukkerarter inkluderer både det naturlige mælkesukker (laktose) og det tilsatte sukker**en sukkerknald vejer 2,1 g i dette eksempel***Anbefalet Daglig Tilførsel
Som det fremgår af ovenstående tabel, er der stor forskel på den portionsstørrelse somforbrugeren indtager af de forskellige produkter, hvilket betyder at mængden af sukkerer meget forskellig. Der er næsten dobbelt så meget sukker i læskedrik sammenlignetmed frugtyoghurt, når portionsstørrelsen tages med i betragtning. Lægges dertil demange næringsstoffer som yoghurt bidrager med, bliver den sundhedsmæssige forskelendnu mere tydelig.
Maj 2012
Side 1
Frugtyoghurt og naturel-yoghurtDet kan fremhæves at danskerne altid kan vælge naturel-varianterne af de syrnede pro-dukter, og på den måde undgå både tilsat sukker og sukker-afgift.Mange forbrugerne, incl. børnefamilierne, foretrækker de smagssatte produkter, og dalangt den vigtigste opgave rent sundhedsmæssigt lige nu er ’sunde kostvaner’, incl. sun-de morgenmadsvaner (i mange tilfælde at børnene overhovedetspisermorgenmad!), erdet vigtigt at sikre et bredt udvalg af produkter, så alle finder noget de kan lide.Referencer1: Danskernes Kostvaner 2003-2008, DTU Fødevareinstituttet.2: Vidensgrundlag for rådgivning om indtaget af mælk, mælkeprodukter og ost i Dan-mark, 2010, DTU Fødevareinstituttet.3: Arlas hjemmeside4: Coca Colas hjemmeside
2