Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del Bilag 233
Offentligt
1117642_0001.png
Note fra SAU-sekr.Henvendelsen er anonymiseret efter ønske fra afsender.Afsenders identitet kan oplyses til udvalgets medlemmer ved kontakt til sekretariatet.
Skatteminister Thor Möger PedersenSkatteministerietNicolai Eigtvedsgade 281402 København KPensionisters ret til fri bevægelighed i EU, manglende dobbeltbeskatningsaftale DK-FRSven Ulstrup har på Deres vegne besvaret vores brev af 2. april 2012.Af svaret fremgår,at skatteministeren også ønsker en dobbeltbeskatningsaftale med Frankrig, mendet afhænger af aftalens indhold.Samt,at en ny aftale skal medføre, at Danmark kan gennemføreden beskatning af udbetalinger fra private pensionsordninger, som skal modsvare, at Danmark gavskattefradrag for indbetalingerne på disse ordninger.Kapital-, livrente og ratepensioner er private pensionsordninger. Hvorimod arbejdsmarkeds- og tje-nestemandspensioner er en bunden pensionsopsparing som led i et ansættelsesforhold og udtryk forløntilbageholdenhed. En arbejdsmarkedspension adskiller sig væsentligt fra en tjenestemandspensi-on ved, at det indbetalte beløb er til stede i en pensionskasse og kan investeres til fordel for det dan-ske samfund. En tjenestemandspension har ikke været ude og arbejde for samfundet, men er en ud-gift for staten ved pensionering. Det undrer os, at kun denne pensionsform blev tilgodeset i over-gangsregel L 122. Tjenestemandspensioner er altid blevet beskattet i Danmark i modsætning til, aten arbejdsmarkedspension før aftalens opsigelse kunne medtages til Frankrig uden forudgåendebeskatning.omfatter den omtalte beskatning udelukkende udbetalinger fra private pensionsordninger:kapital-, livrente- og ratepensioner?
Det fremgår endvidere, atder er derfor ikke planer om at indlede forhandlinger med Frankrig omen ny dobbeltbeskatningsaftale.Dette udsagn er uforståeligt. Skatteministeren udtrykker ønske om en aftale, og politikere fra Soci-aldemokratiet og de Radikale vil arbejde for at få en dobbeltbeskatningsaftale med Frankrig, ogStatsminister Helle Thorning-Schmidt taler om retten til fri bevægelighed i EU. Den manglendedobbeltbeskatningsaftale medfører, at pensionister er kommet i klemme. Enkelte må flytte tilbage,og alle pensionister er nu stavnsbundne til Danmark i forhold til at ville flytte til Frankrig.er det regeringens standpunkt, at der ikke skal indledes forhandlinger med Frankrig om enny dobbeltbeskatningsaftale, og har regeringen flertal for denne holdning?
De bedes venligst besvare vores spørgsmål, gerne på e-mail. På forhånd tak.Venlig hilsen
Kopi: Statsminister Helle Thorning-Schmidt, Folketingets Skatteudvalg v. Gitte Lillelund Bech