Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del Bilag 172
Offentligt
1091015_0001.png
1091015_0002.png
1091015_0003.png
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
30. januar 2012StatsretskontoretThomas Klyver2011-764-0004328783

Kommissorium for Skattesagskommissionen

1.

Justitsministeren nedsætter herved i medfør af § 1, stk. 1, i lov om un-dersøgelseskommissioner en kommission til undersøgelse af sagen om be-handlingen af Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnocks skattesag.

2.

Undersøgelseskommissionen har efter § 4, stk. 2, i lov om undersøgel-seskommissioner til opgave at undersøge og redegøre for det samlede be-givenhedsforløb, som knytter sig til, hvad statslige forvaltningsmyndighe-der har foretaget sig i forbindelse med SKAT Københavns behandling afden pågældende skattesag.

2.1.

Undersøgelseskommissionen skal bl.a. undersøge og redegøre for, ihvilket omfang personer uden for SKAT København har været involveret iSKAT Københavns behandling af skattesagen.Undersøgelseskommissionen skal navnlig undersøge og redegøre for, ihvilket omfang ministre, særlige rådgivere eller andre embedsmænd harværet involveret i behandlingen af skattesagen, herunder om de pågælden-de måtte have søgt at påvirke afgørelsen af sagen.Undersøgelseskommissionen skal i den forbindelse bl.a. undersøge og re-degøre for baggrunden for, at skattesagen blev indledt, hvad der i forbin-delse med sagsbehandlingen har været af møder og andre kontakter, her-under skriftlig korrespondance, udveksling af notater mv., mellem Skatte-ministeriet og SKAT København om sagen, hvad formålet med mødernemv. har været, hvad der er blevet drøftet mv., samt hvad forløbet har væretefter, at SKAT København traf afgørelse i sagen.
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Undersøgelseskommissionen skal på tilsvarende måde også undersøge ogredegøre for, hvad der måtte have været af møder, kontakter mv. mellembl.a. Skatteministeriet og andre myndigheder, personer mv. uden for mini-steriet om behandlingen af skattesagen.Denne del af undersøgelsen og redegørelsen skal omfatte perioden fra juni2010, hvor spørgsmålet om Stephen Kinnocks skattepligt i Danmark blevrejst i medierne, og til september 2010, hvor SKAT København traf afgø-relse i sagen. Undersøgelseskommissionen skal, i det omfang den finderdet relevant, også inddrage forhold, der tidsmæssigt ligger uden for denangivne periode. Det forudsættes i den forbindelse, at undersøgelseskom-missionen bl.a. undersøger og redegør for korrespondance mv. mellemmyndighederne og Folketingets Ombudsmand i sagen.

2.2.

Undersøgelseskommissionen skal endvidere undersøge og redegørefor, i hvilket omfang der er videregivet eller forsøgt videregivet fortroligeoplysninger fra skattesagen.Undersøgelseskommissionen skal i den forbindelse bl.a. undersøge og re-degøre for, hvem der har haft adgang til eller i øvrigt haft kendskab til op-lysninger fra skattesagen, hvem der er blevet videregivet oplysninger til,samt hvad formålet med videregivelsen har været.Denne del af undersøgelsen og redegørelsen skal omfatte perioden fra juni2010, hvor skattesagen indledes, og til september 2011, hvor fortrolige op-lysninger blev gengivet i medierne. Undersøgelseskommissionen skal, idet omfang den finder det relevant, også inddrage forhold, der tidsmæssigtligger uden for den angivne periode.Det forudsættes, at undersøgelseskommissionen og Københavns Politi ifornødent omfang drøfter de spørgsmål, der løbende kan opstå om forhol-det mellem undersøgelseskommissionens og politiets arbejde, herunderspørgsmål om forældelse af eventuelle strafbare forhold samt mere prakti-ske spørgsmål med henblik på bl.a. at sikre, at kommissionen fra politi- oganklagemyndighed kan modtage det materiale, som kommissionen finderrelevant for sin undersøgelse.

3.

Undersøgelseskommissionen kan, uanset at kommissionens undersøgel-se ikke omfatter SKAT Københavns afgørelse i skattesagen, i det omfangden finder det relevant, inddrage oplysninger fra skattesagen til belysningaf de forhold, som kommissionen har til opgave at undersøge og redegørefor.2

4.

På baggrund af den beskrevne undersøgelse og redegørelse skal under-søgelseskommissionen efter § 4, stk. 3, i lov om undersøgelseskommissio-ner komme med forslag til sådanne ændringer af love, administrative be-stemmelser eller administrativ praksis, som undersøgelsen kan begrunde.Det forudsættes, at undersøgelseskommissionen i den forbindelse tagerhensyn til, at skatteministeren har taget initiativ til at ændre organiseringeni Skatteministeriet.Undersøgelseskommissionen skal endvidere efter lovens § 4, stk. 4, fore-tage retlige vurderinger til belysning af, om der foreligger grundlag for, atdet offentlige søger nogen draget til ansvar.

5.

Undersøgelseskommissionen bør tilrettelægge sit arbejde således, at denså vidt muligt kan afgive beretning om resultatet af sin undersøgelse senestto år efter, at kommissionen er endeligt nedsat.Hvis kommissionen ikke kan afgive beretning inden det nævnte tidspunkt,anmodes kommissionen om at orientere justitsministeren skriftligt ombaggrunden herfor og om, hvornår kommissionen forventer at kunne afgi-ve sin beretning.
3