Skatteudvalget 2011-12
SAU Alm.del Bilag 115
Offentligt
1069429_0001.png
1069429_0002.png
J.nr. 2011-238-028620. januar 2012
TilFolketinget – Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 37 af 22. december2011. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Kim Andersen(V).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Lene Skov Henningsen

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for, om der eksisterer NOx-afgifter i Tyskland, Sverige og Hol-land og i givet fald, på hvilket niveau og med hvilke lempelsesordninger / tilbageførelses-systemer eller lignende for virksomheder / grupper af virksomheder.

Svar:

Tyskland har ikke en afgift på NOx-udledning.Sverige har en NOx-afgift på store motorer, turbiner og kedler. Afgiften ligger på 50 Skr.Pr. kg. NOx. Afgiften tilbageføres efter en fordelingsnøgle til de virksomheder, som er om-fattet af afgiften.I praksis er svenske væksthusgartnerier ikke omfatte af ordningen, da kedelstørrelserne, be-nyttet af væksthuserhvervet i Sverige, er mindre end de kedler, der er omfattet af ordnin-gen.Holland har indført et kvote system tilsvarende EU’s Emission Trading Scheme. Anlæg,der er større end 20 MW eller udleder mere end 50 ton NOx om året, er omfattet.Kvoterne uddeles gratis til virksomhederne, der derefter kan handle internt.For de virksomheder, der efter hollandske definitioner forarbejder jern og metal, visse mi-neraler og visse kemiske stoffer, er der fastsat specifikke præstationsnormer.I praksis har den hollandske ordning haft meget begrænset virkning, da der hidtil er uddeltflere kvoter end, der har været behov for.
Side 2