Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del Bilag 500
Offentligt
1147220_0001.png
1147220_0002.png
1147220_0003.png
Albertslund 02.08.2012
Kriminalisering af en meget stor del af den danske befolkning
Kære medlemmer af Folketingets Retsudvalg!
Det er med stor undren og bestyrtelse, at jeg erfarer, at der er sket en kolossal stramning afstraffen for at føre motorkøretøjmed blot mindste anelse af THC (det aktive stof i Cannabis) iblodet.Hermed er man godt i gang med at kriminalisere mellem � og⅓ af befolkningen, hvilket jegvirkelig ikke håber har været hensigten – jeg må da formode, at der er tale om en lettereuigennemtænkt ”hovsa-løsning”….?!Sagen er jo i al sin enkelhed, at man selv med den mindst målbare andel af THC i blodet mister sitkørekort i 3 år… – hvilket kan udløses selv af mindre indtagelse – eller sågar af passiv rygning. Detforholder sig sådan, at THC desværre- modsat hård narkotika- kan måles i blodet i op til en månedefter indtagelse, altså uger og dage efter virkningen har fortaget sig.Alle, som har den mindste smule kendskab til Cannabis, vil vide, at dette er skudt lange over målet,idet virkningen fortager sig efter relativ kort tid,og da i hvert fald ikke bevirker, at en billist hardårligere overblik eller ringere reaktionsevne flere uger efter, at han har været i kontakt med hash.Hvis ikke sagen var så alvorlig, måtte man jo trække på smilebåndet.Det er paradoksalt, når man helt legalt kan køre bil på stærke smertestillende mediciner som f.eks.morfin og andet med ”Rød Trekant” i blodet– hvis man blot føler sig rimelig frisk – og ikke ”bankerind i nogen”. Spritkørsel har et fornuftigt straffeleje; men ve den der på et tidspunkt har indtagethash– han/hun står til at miste sit kørekort i 3 år…….., hvilket for manges vedkommende er lig medat miste sit arbejde, med alle de afledte konsekvenser for familie og fremtid, en sådan situationbringer med sig.Mener man virkelig, at straffen her står mål med forbrydelsen?Jeg selv har for nylig åbenbart været på kant med loven, idet jeg i forbindelse med en alvorligrygskade, hvor al den stærke medicin ikke hjalp, blev rådet til at ryge lidt for at udholdesmerterne. Det hjalp mig faktisk til at kunne sove om natten – uden sløvende medicin – og dermedvære i stand til at passe mit arbejde.
Det er vigtigt at holde sig for øje, at rigtig, rigtig mange mennesker bruger hash som et fredeligtrusmiddel i festligt lag. - Lur mig om ikke én i jeres bekendtskabskreds, det være sig jer selv, jeresbørn, familie, venner eller naboer, er havnet i risikozonen, med denne håbløse skærpelse….!Naturligvis skal ingen færdes påvirket i trafikken – det er jeg som gammel kørelærer den første tilat erklære mig enig i; men at stigmatisere en hel befolkningsgruppe, alene fordi den hælder tilandet end det, som findes på hylderne i Bilka og på Apoteket, finder jeg ikke rimeligt ogretfærdigt.Hvis man vil lave hæderlig og retfærdig lovgivning på dette område, kræver det enten fjernelse afden vedtagne skærpelse, eller en målbar graduering af påvirkningen, således at den sidestillesmed alkohol og andet. Det vil bevirke at ikke alle, som nu, skæres over én kam; men alene de, sombevidst og åbenlyst færdes til fare for sig selv og andre straffes.
Legalisering
Og nu vi er ved det, vil jeg benytte lejligheden til at plædere for en legalisering af Cannabis:Nu har vi i de ca. 50 år, hvor urten har været alment kendt her i landet, opretholdt et fuldstændignyttesløst forbud. Der er i mine øjne tale om ældgammel unuanceret vanetænkning –sandsynligvis fordi det er det letteste….Det virker som om, en del politikere blot ”sætter kikkerten for det blinde øje” i stedet for at se pårealiteterne. Der er ganske mange – også ganske almindelige, hvis nogen skulle være i tvivl – somser Cannabis som et behageligt alternativ til alkohol. At nyde en lille ”fniseurt” i ny og næ er formange at foretrække, idet der er tale om en kortvarig glad og fredelig rus, uden efterfølgendetømmermænd. Denne rus er langt nemmere at kontrollere, end f.eks. alkohol, som jo ofte - altefter sindelag - kan synes at være brygget på enten ”boksehandsker eller kondomer”.Alle ved jo, at hvor der er et marked, er der også en handel. Alligevel fortsætter man bevidstløstden statslige adfærdsregulering/kriminalisering af befolkningen – vel vidende, at ikke nok såmange politiressourcer vil ændre billedet. At ”skyde gråspurve med kanoner”, fører intetfornuftigt med sig. Det er ingen hemmelighed, at kun de kriminelle skummer fløden. Så er det jobare ærgerligt, at folk ”jages” i armene på disse, hvor ALT andet også er til salg….!Nu må det da være tid til nytænkning……..Heldigvis er der masser af kræfter, som ikke lider af ”tunnelsyn”i denne sag. Her kan nævnesLiberal Alliance, Enhedslisten, Venstres Ungdom, SF (som dog endnu vakler), Radikal Ungdom, ensamletBorgerrepræsentation i København osv.
Jeg efterlyser, at flere snart begynder at lytte til gode erfaringer fra udlandet og diverse eksperterpå området. Der findes så rigelige erfaringer, som er lige til at plukke!Henrik Rindom er jo ganske klar, når han siger: ”Man kan jo f.eks. lave et 3-årigt forsøg medlegalisering, og falder det ikke ud som forventet, kan man jo bare give markedet tilbage tilbanderne…..”.Retsudvalget har en god mulighed for en ordentlig og fremsynet debat, ved Folketingets samrådden 16. august.
Med venlig hilsenJohnny Mortensen