Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del Bilag 475
Offentligt
1141037_0001.png
1141037_0002.png

NOTAT

Tværgående PlanlægningJ.nr. NST-101-00846Ref. kisdaDen 11. juni 2012

Opfølgning på åbent samråd i Retsudvalget med miljøministeren den 3. maj 2012 vedr.

ekspropriation

1. Antallet og udfaldet af påklagede ekspropriationssager

Udvalget blev under samrådet stillet et notat i udsigt, der redegør for antallet af sager, hvormyndigheder har tabt en klagesag, samt en opgørelse af antallet af sager, hvor der er ændret ierstatningernes størrelse, set i forhold til de under samrådet nævnte opgørelser.I forhold til den under samrådet nævnte undersøgelse fra Naturstyrelsen, omfattede denne alenespørgsmålet om antallet af gennemførte og igangværende ekspropriationer efter planloven samtoplysninger om disses hovedformål. Det blev ikke i den forbindelse undersøgt, hvorvidt deindberettede sager var indbragt for Natur- og Miljøklagenævnet, taksationsmyndighederne ellerdomstolene, og hvad udfaldet af eventuelt indbragte sager i givet fald havde været.I forhold til den under samrådet nævnte undersøgelse fra CEPOS, fremgår følgende af den offentligttilgængelige del af datamaterialet bag undersøgelsen:Af de 68 ekspropriationssager, som CEPOS angiver er til private formål, er der klaget overbeslutningen om ekspropriation i 9-15 sager fordelt på i alt 21 klager.Af de samme 68 ekspropriationssager er der klaget over erstatningen i 30-49 sager fordelt på i alt 91klager.Antallet af klager kan være højere end antallet af sager, da flere lodsejere kan have klaget i sammesag. Antallet af sager hvori der er klaget, er angivet som et spektrum, idet det ikke på grundlag af dettilgængelige datamateriale er muligt at afgøre det eksakte antal, da det alene angives, hvor mangesager der har været, og hvor mange klager der har været, uden angivelse af hvor mange sager disseklager er fordelt på. Spektrummets rammer er dog eksakte.Det fremgår ikke af datamaterialet, hvilken myndighed der er klaget til, og hvad resultatet afklagebehandlingen har været.Det skal bemærkes, at CEPOS undersøgelsen ikke alene dækker ekspropriationer efter planloven,men også efter anden lovgivning.Ud over de under samrådet nævnte undersøgelser har Kammeradvokaten i august 2008 foretaget enundersøgelse af ekspropriationspraksis på planlovens område mellem 2003 og 2007. 85 kommunerdeltog.
I forhold til ekspropriationer til virkeliggørelse af en lokalplan viser denne undersøgelse, atNaturklagenævnet (nu Natur- og Miljøklagenævnet) afsluttede 21 sager i den fem-årige periode,som undersøgelsen dækker. Af disse blev 18 sager realitetsbehandlet. Heraf ophævedeNaturklagenævnet helt eller delvist kommunens ekspropriationsbeslutning i tre sager.Undersøgelsen viser endvidere, at Naturklagenævnets afgørelser i to tilfælde blev indbragt fordomstolene i den fem-årige periode. Af de to sager var der ved undersøgelsen afslutning afsagt domi den ene, hvorefter Naturklagenævnet blev frifundet. Dommen blev anket til Vestre Landsret. Denanden indbragte sag blev hævet af sagsøger. To yderligere sager blev indbragt for domstolene i2008, dvs. uden for undersøgelsesperioden.Ingen af de nævnte undersøgelser viser, hvor ofte taksationsmyndighedernes afgørelser er blevetindbragt for domstolene og eventuelt ændret. Transportministeriet, under hvis ressorttaksationsmyndighederne hører, har på Naturstyrelsens forespørgsel oplyst, at man ikke ligger indemed opgørelser herover.

2. Sag fra Randers Kommune om ekspropriation til fordel for en golfbane

Hvad angår en konkret sag fra Randers Kommune, hvor udvalget fik oplyst, at der formentligt vartale om en påklaget sag, skal det hermed over for udvalget oplyses, at ekspropriationen i den nævntesag fra Randers, så vidt Naturstyrelsen er bekendt, blev opgivet inden gennemførslen, hvorfor denikke er, eller har været, påklaget.Det kan i den forbindelse oplyses, at der ifølge de tre ovennævnte undersøgelser er foretagetekspropriation til én golfbane i den samlede periode dækket af undersøgelserne, dvs. fra 2003 til2011. Der er tale om en golfbane i Tønder. Denne sag blev ifølge Kammeradvokatens undersøgelsehverken indbragt for Natur- og Miljøklagenævnet eller for domstolene.
2