Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del Bilag 423
Offentligt
1132768_0001.png
1132768_0002.png
1132768_0003.png
1132768_0004.png
1132768_0005.png
1132768_0006.png
1132768_0007.png
1132768_0008.png
1132768_0009.png
1132768_0010.png
1132768_0011.png
1132768_0012.png
1132768_0013.png
1132768_0014.png
Inspektion af Arresthuset i Frederikshavnden 15. marts 2011OPFØLGNINGDok.nr. 12/00198-1/PH
2/14
IndholdsfortegnelseAd 2.2.Ad 2.3.3.Ad 2.4.1.Ad 2.4.2.Ad 3.1.1.Ad 3.2.Ad 3.3.Ad 4Ad 6.1.Den generelle vedligeholdelsesstandard ................................................... 3Celler mv. .................................................................................................... 3Observationscelle ....................................................................................... 5Besøgslokale .............................................................................................. 6Arbejde ........................................................................................................ 6Undervisning .............................................................................................. 7Behandling ............................................................................................... 10Fritid ......................................................................................................... 10Talsmandsordning .................................................................................... 14
Opfølgning .................................................................................................................... 14Underretning ................................................................................................................. 14
3/14
Den 7. november 2011 afgav ombudsmanden en endelig rapport om inspektion den15. marts 2011 af Arresthuset i Frederikshavn. I rapporten bad ombudsmanden omoplysninger mv. om nærmere angivne forhold.
Jeg har i den anledning modtaget en udtalelse af 2. februar 2012 med bilag fra Direk-toratet for Kriminalforsorgen, herunder en udtalelse af samme dag fra Arrestinspektø-ren for Midt- og Nordjylland, der erstatter en tidligere udtalelse af 15. december 2011fra arrestinspektøren.
Jeg skal herefter meddele følgende:

Ad 2.2.

Den generelle vedligeholdelsesstandard

Ombudsmanden bad om at blive underrettet om resultatet af en ansøgning om nytcelleinventar til de resterende celler, som arresthuset havde indgivet til direktoratet.
Direktoratet har oplyst, at Arresthuset i Frederikshavn nu har fået meddelelse om, atarresthuset får bevilliget nyt celleinventar til de resterende celler i arresthuset i startenaf 2012.
Jeg har noteret mig det oplyste.

Ad 2.3.3. Celler mv.

Ombudsmanden så under inspektionen de tre nye celler samt toilet og bad på 1. sal iden nye tilbygning til arresthuset.
Cellernes størrelse svarer til de øvrige celler i arresthuset, og der er mindre dørtrinved cellerne. I badet er der desuden en kant ved gulvet til brusenichen.
I opfølgningsrapporten fra ombudsmandens sidste inspektion af arresthuset nævntehan, at direktoratet i en anden sag havde orienteret ham om, at det var besluttet, at tre
4/14
af cellerne i det nye byggeri i Arresthuset i Frederikshavn ville blive indrettet med han-dicaptoilet og bad, så de blev egnede til personer med handicap.
Ombudsmanden bad på denne baggrund direktoratet om at oplyse, hvorfor celleafsnit-tet i tilbygningen ikke var indrettet som planlagt dengang.
Arrestinspektøren har oplyst, at tilbygningen er etableret med de rum, der var planlagt.Det var arresthusets samlede kapacitet, der skulle udvides med fem pladser, og treceller skulle etableres i tilbygningen, mens de to andre celler skulle etableres i deneksisterende bygning. Arresthuset har ikke kendskab til planlagt etablering af celler tilpersoner med handicap, men der er dog mulighed for at få en kørestol op på 1. sal viaelevatoren. Tilbygningen indeholder derudover lager/værksted i kælderen som be-skrevet i rapporten samt bad og toilet på 1. sal. Besøgsrummet blev ikke som planlagtetableret i tilbygningen, hvilket skyldes sikkerhedsmæssige problemer ved ind- og ud-lukning fra rummet.
Arrestinspektøren har videre oplyst, at åbningerne i celledørene og i toiletdøren i til-bygningen er 80 cm brede, og at toilettet er uden fodlister. Dog er der en muret kantved brusekabinen, der måler 7 x 7 cm.
Direktoratet har henholdt sig hertil. For så vidt angår etablering af celler til personermed handicap har direktoratet oplyst, at det skyldes en beklagelig misforståelse ikommunikationen, at cellerne i tilbygningen ikke blev udført uden dørtrin, og at badetikke blev udført uden opmuret kant foran brusenichen. Direktoratet har bedt sin byg-ningssagkyndige om at undersøge muligheden for at ændre forholdene, så cellerne vilkunne bruges til kørestolsbrugere, der er så selvhjulpne, at de vil kunne anbringes i etarresthus.
Jeg har noteret mig det oplyste.
Da ruderne i vinduerne til cellerne i den nye tilbygning er matterede, er det ikke muligtfor de indsatte at kigge ud af vinduet, og dagslysindfaldet er begrænset. Ombuds-manden bad om at få oplyst, hvorfor denne løsning var valgt i stedet for ruder med enfilm, der gør det muligt at se ud, men ikke ind, ad vinduerne (der vender ud mod bolig-bebyggelse).
5/14
Arrestinspektøren har oplyst, at årsagen til de matterede ruder i cellerne skyldes, atarresthuset ligger i bymæssig bebyggelse, og at arresthuset har en etageejendomsom nabo mod vest.Arrestinspektøren har videre oplyst, at arresthuset ”måtte erkende, at beboerne i disselejligheder blev udstillet for de indsatte, når de opholdt sig på altanerne, hvorfor derblev indgået en aftale med boligforeningen om den valgte løsning.”
Arrestinspektøren har desuden oplyst, at arresthuset ikke har modtaget klager fra ind-satte over vinduerne. Det er tværtimod arresthusets opfattelse, at cellerne er eftertrag-tede, idet der til tider er venteliste til de tre celler.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig, at arresthuset efter aftale med den boligforening, der ligger over-for arresthuset, har valgt en løsning, der (også) tager hensyn til, at de indsatte ikkeskal kunne se beboerne i ejendommen overfor, når beboerne opholder sig på deresaltaner.
Jeg har desuden noteret mig, at arresthuset ikke har modtaget klager fra indsatte overvinduerne, og jeg foretager mig herefter ikke mere vedrørende dette forhold.

Ad 2.4.1. Observationscelle

I loftet i observationscellen er der en plade, og mellem denne plade og loftet var der etmellemrum, som ombudsmanden nævnte muligvis kunne udgøre et sikkerhedsmæs-sigt problem. Det blev oplyst, at cellens varmekilde ligger bag pladen i loftet, og om-budsmanden forstod det sådan, at det derfor ikke vil være hensigtsmæssigt at fuge irevnen mellem pladen og loftet.
Ombudsmanden gik ud fra at arresthuset i forlængelse af hans bemærkninger underinspektionen havde overvejet, hvad der i stedet kunne gøres for at sikre, at der ikke ernoget sikkerhedsmæssigt problem forbundet med den nævnte revne. Ombudsmandenbad om at få oplyst resultatet af disse overvejelser.
Arrestinspektøren har oplyst, at mellemrummet mellem loftet og pladen efter inspek-tionen er blevet lukket med fugemasse.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
6/14
Jeg har noteret mig det oplyste.

Ad 2.4.2.

Besøgslokale

Den 12. februar 2011 satte en indsat (der var placeret i arresthusets besøgslokale pågrund af overbelægning) ild til besøgslokalet, der brændte ned. Arresthuset havdetidligere fået afslag på at udvide besøgslokalet ved at inddrage et kontor ved siden af,men arresthuset havde nu fået bevilling til at ombygge besøgslokalet som ønsket.
Ombudsmanden bad om at få oplyst, om besøgslokalet nu var ombygget, eller hvor-når det forventedes at være ombygget. Da arresthuset er med i et projekt om børne-ansvarlige, der er iværksat i to fængsler og to arresthuse på foranledning af Institut forMenneskerettigheder, gik ombudsmanden ud fra, at lokalet var eller ville blive indrettetbørnevenligt.
Arrestinspektøren har oplyst, at besøgslokalet nu er ombygget og taget i brug, og atder er etableret et ”børnehjørne” i lokalet. Arresthuset har supplerende over for direk-toratet oplyst, at børnehjørnet er forsynet med børnemøbler (bord og to stole), tavle,skriveredskaber, børnebøger, reol med børnelegetøj og tv med indbygget dvd-afspillersamt diverse børnefilm.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste.

Ad 3.1.1.

Arbejde

Ombudsmanden noterede sig at beskæftigelsessituationen i Arresthuset i Frederiks-havn på inspektionstidspunktet fortsat – og på trods af de generelle problemer medbeskæftigelse til de indsatte i arresthusene – var rimelig god. Så vidt ombudsmandenforstod, går det generelt rimeligt godt med beskæftigelsen i Arresthuset i Frederiks-havn, men han bad alligevel arresthuset om at oplyse, hvordan beskæftigelsessitua-tionen havde udviklet sig siden inspektionen den 15. marts 2011, herunder med hen-syn til cellearbejde.
Arrestinspektøren har oplyst, at beskæftigelsessituation stadig er rimelig god. Arrest-huset har stort set haft fuld beskæftigelse og i perioder haft op til 17 indsatte beskæfti-get på værksteder. Resten har været beskæftiget i cellerne eller som gangmænd ogved bygningsvedligeholdelse.
7/14
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste.
Af resultatkontrakten mellem arresthuset og direktoratet fremgår det bl.a. at arresthu-set i samarbejde med regionsværkmesteren skal udarbejde prognoser for produk-tionsvirksomheden to gange om året, og ombudsmanden bad om at modtage den se-nest udarbejdede prognose for produktionsvirksomheden i arresthuset. Hvis der varudarbejdet et samlet notat herom for arresthusene i området, kunne der blot henvisestil svar på ombudsmandens tilsvarende anmodning i sagen om inspektionen dagenefter af Arresthuset i Aalborg.
Den seneste prognose for Arresthuset i Frederikshavn er vedlagt som bilag til direkto-ratets udtalelse. Arrestinspektøren har i øvrigt henvist til arrestinspektørens samledesvar om beskæftigelsessituation i arresthusområdet i sagen om inspektionen af Ar-resthuset i Aalborg (hvori det udtrykkeligt er oplyst, at der ikke er udarbejdet en samletprognose for arresthusområdet).
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste, herunder det, der fremgår af prognosen for Arrest-huset i Frederikshavn. Det oplyste om den generelle beskæftigelsessituation for dearresthuse, der hører under Arrestinspektøren for Midt- og Nordjylland, vil blive med-taget i opfølgningsrapporten i sagen om inspektionen af Arresthuset i Aalborg.

Ad 3.2.

Undervisning

Ombudsmanden gik ud fra, at undervisningen – ligesom ved den sidste inspektion afarresthuset – omfattede almindelige skolefag fra 1. til 10. klasse, men at der primærtblev undervist i dansk. Ombudsmanden bad dog arresthuset om at oplyse nærmereom, hvad undervisningen omfatter.
Arrestinspektøren har oplyst, at der undervises i almindelige skolefag, dvs. dansk, en-gelsk, matematik, edb og tysk, og at der undervises i alle fagene fra 1. til 10. klasse.
8/14
Arrestinspektøren har videre oplyst, at de indsatte informeres om muligheden for un-dervisning ved indsættelsen og i husordenen. Herudover opsøger læreren de indsatteog opfordrer dem til at deltage i undervisning.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste.
Ombudsmanden gik ud fra, at det sikrede pc-netværk (nu) var taget i brug i arresthu-set. Han bad om at få oplyst, om det havde ført til, at flere indsatte nu deltager i un-dervisning i arresthuset, og om behovet for undervisning dermed var blevet større.
Arrestinspektøren har oplyst, at det sikrede pc-netværk har givet anledning til størresøgning til undervisning, men at behovet stadig anses for dækket med de tildelte ti-mer.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste.
Ombudsmanden bad også arresthuset om at oplyse om arresthusets erfaringer indtilvidere med ordningen med det sikrede pc-netværk.
Desuden gik ombudsmanden ud fra, at oplysningen i husordenen om, at der for tidenikke er pc’er til rådighed for de indsatte, ville blive rettet.
Arrestinspektøren har oplyst, at det sikrede pc-netværk blev taget i brug, da direktora-tet gav tilladelse til, at det kunne tages i brug. Efter lidt startvanskeligheder fungerernetværket for det meste fint. Arresthuset ønsker, at der i fremtiden bliver adgang tilflere og bedre undervisningsprogrammer samt adgang til flere udenlandske internet-aviser.
Arrestinspektøren har desuden oplyst, at der er foretaget følgende ændring af husor-denen vedrørende (brug af) pc:
9/14
"Arresten råder i øjeblikket over 2 PC'er til undervisningsbrug (i et sikret netværk).Indsatte kan ved henvendelse til arresthuslæreren (på anmodningsseddel) få ad-gang til disse maskiner.”
Direktoratet har henholdt sig hertil. Direktoratet har endvidere oplyst, at der løbendearbejdes på at tilføre det sikrede pc-netværk flere undervisningsprogrammer, herundermulighed for fjernundervisning, og at åbne for hjemmesider, som har uddannelses-mæssig relevans. Det skal dog ske under behørig hensyntagen til såvel tekniske somsikkerhedsmæssige procedurer, hvorfor der kan forekomme ventetid, eksempelvis vedåbning af adgang til ønskede hjemmesider.
Jeg har noteret mig det oplyste.
Ombudsmanden bad om oplysning om praksis i arresthuset med hensyn til at under-vise indsatte sammen i læge-/undervisningslokalet. Ombudsmanden bemærkede, athan var opmærksom på den begrænsede plads, der er i dette lokale.
Arrestinspektøren har oplyst, at undervisningslokalets fysiske rammer begrænser mu-ligheden for undervisning i fællesskab, men at det dog er muligt at have to eleversammen til undervisning, eventuelt ved hver sin maskine.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig, at det er muligt at undervise to indsatte sammen i undervisnings-lokalet, og at de også vil kunne benytte hver deres pc i undervisningen.
Ombudsmanden bad desuden arresthuset om at oplyse, om arresthuset har overvejetat lade de indsatte lave lektier sammen i arbejdstiden. Han henviste i den forbindelsetil rapporten om inspektion samme dag af Arresthuset i Nykøbing Mors, hvoraf detfremgik, at det er muligt i dette arresthus.
Arrestinspektøren har oplyst, at det af og til forekommer, at indsatte ønsker at lavelektier sammen i fællesskabstiden, hvilket er til stor fornøjelse og inspiration for dem.Denne mulighed findes også i arbejdstiden på samme vilkår som arbejdsfællesskabog fællesskab ved manglende arbejde.
Arrestinspektøren har desuden oplyst, at følgende nu fremgår af husordenen:
10/14
"To indsatte kan arbejde, lave lektier sammen eller have fællesskab i arbejdsti-den på en celle (hvis der ikke kan tilbydes beskæftigelse) såfremt det er praktiskmuligt, og ordens- og sikkerhedsmæssige forhold ikke taler imod".
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste.
Det tilføjes, at jeg er bekendt med, at kriminalforsorgen har fået 122 millioner kroner isatspuljemidlerne til undervisning af indsatte over de næste fire år. Pengene er givet tilfem overordnede mål, herunder forsøg med import af undervisning i udvalgte arrest-huse – f.eks. i samarbejde med lokale voksenuddannelsescentre.

Ad 3.3.

Behandling

Ombudsmanden bad om at få oplyst, hvor mange indsatte der normalt deltager i mis-brugsbehandling i arresthuset, og hvor behandlingen foregår.
Arrestinspektøren har oplyst, at der løbende deltager ca. 5-7 indsatte i misbrugsbe-handlingen i arresthuset. Samtalerne er enkeltvis og foregår i det lokale, hvor der erlægekonsultation og undervisning.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste.

Ad 4.

Fritid

Der er oplysning om fritidstilbuddene og adgangen til cellefællesskab i arresthusetshusorden, men det fremgik ikke, hvor lang tid ad gangen de indsatte må benytte fri-tidsrummene.
Ombudsmanden bad om oplysning herom og anbefalede, at det kommer til at fremgåaf husordenen.
Arrestinspektøren har over for direktoratet oplyst, at husordenens punkt om benyttelseaf fritidsrummene nu er ændret, så det fremgår, hvor længe og hvornår der er mulig-hed for at benytte arresthusets fritidsrum. I husordenen står der nu følgende:
11/14
"FritidDer er mulighed for at deltage i forskellige fritidstilbud, for eksempel motionstræ-ning og fritidsrum med billard.
Tilmelding sker på skema ved personalekontoret dagligt i forbindelse med ind-samling efter morgenmad.
Du har adgang til at benytte kondi eller poolrum 1 time dagligt. På hverdage i ti-den mellem kl. 16.00 og 20.30 og på lørdag, søndag og helligdage i tiden mellemkl. 09.00 og kl. 15.00. Inden for de tidsrum kan du reservere følgende tider:

Hverdage:

Kondi16.00-16.3016.30-17.0017.00-17.3018.30-19.0019.00-19.3019.30-20.0020.00-20.30pool16.00-17.0017.00-17.3018.30-19.3019.30-20.30

Son- og Helligdage

Kondi09.00-09.3009.30-10.0010.00-10.3010.30-11.0011.00-11.3011.30-12.0012.00-12.3014.00-14.3014.30-15.00Pool09.00-10.0010.00-11.0011.00-12.0014.00-15.00
Der kan kun reserveres tid dags dato. ALTSÅ ikke flere dage frem i tiden.
Kondirummet kan benyttes af højest 3 personer af gangen og billardrummet afhøjest 2 personer af gangen. Døren er låst under brug af rummene.
Der er i alle rum forbud mod rygning.
Indsatte skal efter brug efterlade rummet i ryddelig stand.Overtrædelse af disse regler kan medføre disciplinærstraf eller karantæne.”
Direktoratet har henholdt sig til det, som arrestinspektøren har oplyst. Direktoratet harpræciseret, at det gælder både det oplyste om brugen af fritidsrummene og om revisi-onen af husordenen.
12/14
Jeg har noteret mig det oplyste.
Ombudsmanden gengav oplysninger fra sidste inspektion af arresthuset om boldspil igården og nævnte, at det under inspektionen denne gang (igen) blev oplyst, at dertidligere havde været mulighed for at spille basketball i gården, men at arresthusetmåtte opgive denne mulighed, fordi det gav anledning til konflikter. Ombudsmandengik ud fra, at der hermed sigtedes til den mulighed, der allerede var opgivet ved densidste inspektion af arresthuset, og ikke et nyt forsøg på at etablere basketball i går-den, men han bad om at få oplyst, om det var rigtigt forstået.
Arrestinspektøren har oplyst, at arresthuset siden sidste inspektion har forsøgt atetablere boldspil. Der er i den forbindelse i øvrigt henvist til besvarelsen af spørgsmå-let på side 20, punkt 4, i rapporten jf. nedenfor.
Jeg har noteret mig, at arresthuset har forsøgt at etablere boldspil i gården igen eftersidste inspektion, jf. også det, som arrestinspektøren har oplyst nedenfor.
Ombudsmanden noterede sig, at der ikke som forudsat var indrettet et nyt sammen-hængende gårdtursareal, men han bad alligevel arresthuset om at oplyse baggrundenfor, at der – som han forstod det – ikke som bebudet ved sidste inspektion var etable-ret mulighed for boldspil (f.eks. i den ene af gårdene) – eller eventuel anden form forfysisk aktivitet.
Arrestinspektøren har oplyst, at arresthuset et par gange siden inspektionen i 2003har forsøgt at etablere boldspil (basketkurv) på gårdtursarealet. Det er dog hver gangendt med hærværk, og det er derfor for tiden opgivet.
Arresthuset har ligeledes i perioder forsøgt med softball på gårdtursarealet. Det frem-går af direktoratets udtalelse, at arresthuset telefonisk over for direktoratet har oplyst,at forsøget med softball blev indstillet, da gården er så lille, at de indsatte, der ikkedeltog i boldspillet, ikke kunne undgå at blive ramt af bolden. Gårdens lille areal erogså forklaringen på, at det ikke er muligt at opdele gården i en del til boldspil og endel uden.
Arrestinspektøren har videre oplyst, at arresthuset kun har to gårdtursarealer (hvorafdet ene primært bruges til lagerplads), og at boldspil forstyrrer de andre indsatte under
13/14
gårdturen. Arresthuset har oplyst, at arresthuset ikke har personaleressourcer til atafholde ekstra gårdtur til boldspil.
Det er videre oplyst, at der de sidste to år ikke har været ønske fra de indsatte omboldspil på gårdturen. Det står de indsatte frit for at dyrke fysisk aktivet på andre må-der, så som småløb og gymnastik.
Arresthuset har desuden oplyst telefonisk over for direktoratet, at arresthuset fortsat viloverveje forslag til flere fysiske aktiviteter under gårdturen, og at man ligeledes fortsater lydhør over for at afprøve aktiviteter, som de indsatte måtte foreslå.
Direktoratet har henholdt sig til arresthusets svar.
Jeg har noteret mig det oplyste om de forsøg, der har været efter sidste inspektionmed boldspil, herunder softball, og at arresthuset er lydhør over for at prøve andrefysiske aktiviteter.
Det er efter min opfattelse uheldigt, at de fysiske rammer for gårdtursarealet sætterbegrænsninger for de fysiske udfoldelsesmuligheder i gården. Jeg har dog ikke fundettilstrækkeligt grundlag for at foretage mig mere vedrørende dette forhold, herunder detforhold, at de to gårde ikke blev sammenlagt, hvilket ellers – går jeg ud fra – ville havegivet bedre muligheder for fysisk udfoldelse i gården.
Ombudsmanden bad om at få oplyst, i hvilket omfang de indsatte har tv med indbyg-get dvd-afspiller.
Arrestinspektøren har oplyst, at alle celler i arresten er udstyret med tv med indbyggetdvd-afspiller.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste.
Arrestinspektøren har i øvrigt under dette punkt oplyst, at der ikke – som ombuds-manden antog i rapporten – er samme ordning med hensyn til adgang til PlayStation ialle arresthusene i området. Da husordenerne for arresthusene er udfærdiget på bag-grund af en skabelon, gik ombudsmanden ud fra, at de andre arresthuse havde en
14/14
købeordning ligesom i arresthusene i Frederikshavn og Nykøbing Mors (dog med und-tagelse af Arresthuset i Århus) og ikke en lejeordning. Arrestinspektøren har oplyst, atdet kun er arresthusene i Hjørring, Randers og nu også Århus, der har købeordninger,mens der er lejeordninger i de andre arresthuse.
Jeg har noteret mig det oplyste. Det tilføjes, at jeg under en inspektion den 27. og 28.marts 2012 af Anstalten ved Herstedvester fik oplyst, at denne anstalt havde købt desidste PS-2-konsoller, der var tilbage på kriminalforsorgens centrallager i Statsfængs-let på Kragskovhede.

Ad 6.1.

Talsmandsordning

Ombudsmanden bad om at få oplyst, hvor samtaler mellem talsmanden og indsatte,der har ønsket at tale med talsmanden, finder sted.
Arrestinspektøren har oplyst, at sådanne samtaler finder sted enten i talsmandenseller den indsattes celle.
Direktoratet har henholdt sig hertil.
Jeg har noteret mig det oplyste.

Opfølgning

Jeg betragter hermed sagen om inspektionen af Arresthuset i Frederikshavn den 15.marts 2011 som afsluttet.

Underretning

Denne rapport sendes til Arresthuset i Frederikshavn, Arrestinspektøren for Midt- ogNordjylland, Direktoratet for Kriminalforsorgen, Folketingets Retsudvalg og de indsattei arresthuset.
København, den04-06-2012