Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del Bilag 404
Offentligt
1124528_0001.png
1124528_0002.png
22 maj 12
Til Folketingets Retsudvalg

Nye regler om åbenhed betyder mere lukkethed i EU

Mindre åbenhed i EU! Det bliver konsekvensen, hvis EU-kommissionensnye udkast til regler for aktindsigt i EU, bliver vedtaget.De gældende regler om aktindsigt fra 2001 skal vurderes og eventuelt om-skrives, da en fem årig vurderingsperiode for længst er udløbet. Kommissi-onen er kommet med udkast til nye regler i 2008 og igen i 2011. Disse ud-kast modtog alvorlig kritik fra eksterne interessenter og fra Europa-Parlamentet. Dansk Journalistforbund har ligeledes afgivet kritik.Efter Dansk Journalistforbunds oplysninger består den mindre åbenhed ifølgende:-en indsnævring af, hvad borgerne kan få ret til at se, da definitionenaf dokumentbegrebet bliver smallere.-En hemmeligholdelse af råd og anbefalinger fra EU-institutionernesjuridiske tjenester, som ellers efter de nugældende regler skal væretilgængelige for borgerne.En ret til at EU-landenes regeringer kan stoppe udlevering af oplys-ninger, de har sendt til EU's institutioner.
-
I december 2011 vendte Parlamentet så tommelfingeren ned i sin holdningtil de foreslåede nye regler om åbenheden i EU. På trods af den negativetilkendegivelse fra Europa-Parlamentet, er der sat en proces i gang i retningaf, at de nye regler skulle godkendes.Efter Dansk Journalistforbunds oplysninger forsøger det danske formand-skab netop i øjeblikket at forhandle et resultat på plads. Et resultat, som efteral sandsynlighed vil medføre mindre åbenhed af EU end før. Den svenskeog finske regering har på den baggrund taget afstand fra det danske forhand-lingsudspil.I samme ombæring forhandles der også om EU’s regler om beskyttelse afpersondata. Her frygter DJ at reglerne bliver strammet så meget, at der ikkekan udleveres oplysninger på lobbyister og eksempelvis modtagere af EU-støtte, hvilket offentligheden har en klar interesse i at få oplyst.
På den baggrund skal DJ opfordre til, at Folketinget beder den danske rege-ring undlade at presse sit forhandlingsudspil igennem, men i stedet læggerop til, at enten ændres der ikke noget, eller også skal åbenheden øges.
Baggrundhttp://www.wobbing.eu/news/presidency-criticised-%E2%80%9Deven-worse-commission%E2%80%9Dhttp://www.notat.dk/svensk-angreb-p-det-danske-formandskab-2/http://www.wobbing.eu/news/supervisor-alarmed-threats-access-rightshttp://www.update.dk/CFJE/lovbasen.nsf/%28FastunikID%29/LB06063179Venlig hilsenDansk JournalistforbundMogens Blicher Bjerregård
2/2