Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del Bilag 384
Offentligt
Civil- og PolitiafdelingenUdlændingeafdelingen
Dato:8. maj 2012Kontor: KoordinationskontoretSagsbeh.: Sanne Renée StengaardJensenSagsnr.: 2012-3051/01-0007Dok.:411080
REDEGØRELSEforrådsmødet (retlige og indre anliggender)og mødet i Det Blandede Udvalg den 26.-27. april 2012Henvisningerne til dagsordenspunkterne svarer til den systematik, der eranvendt i samlenotatet til Folketingets Europaudvalg, som også er sendt tilRetsudvalget og Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik.Dagsordenspunkt 1: Køreplan for at sikre en fælles EU-tilgang til be-kæmpelse af ulovlig indvandringRådet vedtog på mødet en handleplan til styrket bekæmpelse af ulovligindvandring, som det danske formandskab har udarbejdet med bidrag fraKommissionen og medlemsstaterne.Dagsordenspunkt 2: SIS IIKommissionen orienterede på mødet kort om status for SIS II-projektet.Dagsordenspunkt 3: Det fælles europæiske asylsystem*Formandskabet orienterede på mødet kort om status for forhandlingerne afretsakterne til gennemførelse af anden fase af det fælles europæiske asyl-system.
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
*
Forslaget er fremsat efter TEUF, tredje del, afsnit V. Protokollen om Danmarks stilling,der er knyttet til Lissabon-Traktaten, vil finde anvendelse, hvilket indebærer, at foran-staltningerne ikke vil være bindende for eller finde anvendelse i Danmark.
Dagsordenspunkt 4: Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direk-tiv om anvendelse af passagerlisteoplysninger til at forebygge, opdage,efterforske og retsforfølge terrorhandlinger og grov kriminalitet*Rådet vedtog på mødet en generel indstilling til forslaget. Forhandlingernemed Europa-Parlamentet om forslaget forventes indledt under dansk for-mandskab.Dagsordenspunkt 5: Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets for-ordning om markedsføring og brug af sprængstofprækursorerRådet drøftede på mødet et kompromisforslag, som formandskabet havdeudarbejdet for at sikre fremskridt i forhandlingerne. Der var generel op-bakning til kompromisforslaget, som indebærer, at der som hovedregelskal indføres en licensordning, hvis medlemsstaterne vil fravige det gene-relle forbud mod salg til private af stoffer, som er omfattet af forordnings-forslaget. De medlemsstater, der allerede har registreringsordninger, vil ef-ter kompromisforslaget kunne opretholde disse.Dagsordenspunkt 6: Rådskonklusioner om af-radikalisering og til-skyndelse til opgivelse af terroristiske aktiviteterRådet vedtog på mødet konklusioner om af-radikalisering og afstandtagenfra terrorvirksomhed. Rådskonklusionerne indeholder opfordringer tilmedlemsstaterne og Kommissionen om at iværksætte en række tiltag, derkan styrke indsatsen for at få radikaliserede personer til at ændre holdnin-ger og opgive deres tilknytning til voldelige ekstremistiske miljøer.Dagsordenspunkt 7: EU’s samlede strategi for migration og mobilitetRådet drøftede på mødet et udkast til rådskonklusioner om EU’s samledestrategi for migration og mobilitet. Rådskonklusionerne, der forventes ved-taget på rådsmødet (almindelige anliggender) den 29. maj 2012, omfattertiltag og prioriteringer med henblik på at styrke og udvikle den samledemigrationsstrategi.Dagsordenspunkt 8: Tilbagetagelsesaftaler*Rådet drøftede bl.a. spørgsmålet om indgåelse af en tilbagetagelsesaftalemellem EU og Tyrkiet.
2
Dagsordenspunkt 9: Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direk-tiv om indefrysning og konfiskation af udbytte fra strafbart forhold iDen Europæiske Union*Kommissionen præsenterede sit direktivforslag om indefrysning og konfi-skation af udbytte fra strafbart forhold i EU. Rådet havde i forlængelseheraf en indledende drøftelse af forslaget, der generelt blev positivt mod-taget af medlemsstaterne.Dagsordenspunkt 10: Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets di-rektiv om strafferetlige sanktioner for insiderhandel og kursmanipu-lation*Rådet vedtog på mødet en generel indstilling til direktivforslagets artikel5-12, der bl.a. indeholder bestemmelser om forsøg og medvirken, sankti-onsspørgsmålet og juridiske personers ansvar.Dagsordenspunkt 11: Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets for-ordning om gensidig anerkendelse af beskyttelsesforanstaltninger i ci-vile sager*Rådet opnåede på mødet enighed om nogle overordnede retningslinjer fordet videre arbejde med forordningsforslaget. Medlemsstaterne tilsluttedesig således bl.a., at der skal arbejdes hurtigt i retning af et instrument, somkan sikre en samlet retlig ramme for en sammenhængende offerbeskyttel-se, og at der skal etableres en enkel, hurtig og effektiv procedure for aner-kendelse af beskyttelsesforanstaltninger iværksat i andre EU-medlems-stater.Dagsordenspunkt 12: EU’s tiltrædelse af Den Europæiske Menneske-rettighedskonventionRådet drøftede på mødet et kompromisforslag, som formandskabet havdeudarbejdet for at sikre fremskridt i sagen. Der var generel opbakning tilkompromisforslaget, og Kommissionen vil nu genoptage forhandlingernemed Europarådet om EU’s tiltrædelse af Den Europæiske Menneskerettig-hedskonvention. Rådet vil samtidig påbegynde drøftelserne om de interneEU-regler om betydningen af tiltrædelsen.Dagsordenspunkt 13: Gennemførelse af Rådets afgørelse2009/316/RIA om indførelse af det europæiske informationssystemvedrørende strafferegistre (ECRIS) og Rådets rammeafgørelse2009/315/RIA om tilrettelæggelsen og indholdet af udvekslinger af op-lysninger fra strafferegistre mellem medlemsstaterne3
Kommissionen orienterede på mødet kort om status for medlemsstaternesgennemførelse af det europæiske informationssystem vedrørende straffe-registre (ECRIS).
4