Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del Bilag 345
Offentligt
1102627_0001.png
1102627_0002.png
1102627_0003.png
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
12. april 2012StatsretskontoretNicolai Winther2012-764-0006395686
PRESSEMEDDELELSEFarum-kommissionen har afgivet sin beretning - nyt udvalgskal sikre klare regler for, hvornår borgmesteren kan su-spenderesRegeringen vil nedsætte et lovforberedende udvalg, der bl.a. skal sikremere tydelige regler for, hvornår en borgmester kan suspenderes. Detsker, efter Farum-kommissionen i dag har afleveret sin beretning.Hvordanforhindrervi,atderbliverennyFarum-sag?
Det er et af de mange spørgsmål, som Farum-kommissionen har forsøgt atfinde svar på med sin 12.546 sider lange beretning, som kommissionen hararbejdet på siden 2003 og afleveret til justitsministeren i dag.Baggrunden for kommissionens nedsættelse var den række påstande om ogbeskrivelser af meget kritisable forhold omkring Farum Kommunes admi-nistration, herunder om borgmesterens ageren, der fremkom i medierne iløbet af 2002.Kommissionen kommer blandt andet med to anbefalinger om lovændrin-ger på Økonomi- og Indenrigsministeriets område: For det første bør manse på, om reglerne for, hvornår en borgmester kan suspenderes, kan blivemere tydelige. For det andet bør man indføre mere ufravigelige frister for,hvornår dagsordner og bilag skal sendes til kommunalbestyrelsesmedlem-merne forud for møder i kommunalbestyrelsen.
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
På den baggrund har regeringen besluttet at nedsætte et lovforberedendeudvalg, der skal se på de to anbefalinger.Justitsminister Morten Bødskov udtaler:”Jeger meget tilfreds med i dag at have modtaget Farum-kommissionensberetning. Farum-kommissionen har med sin beretning givet en meget om-fattende beskrivelse af det samlede begivenhedsforløb i Farum-sagen oghar dermed sat punktum for en meget omtalt og usædvanlig sag. Beretnin-gens redegørelse for, hvad der foregik i Farum Kommune i perioden fra 1.januar 1990 til den 6. august 2003, er lærerig. Nu må vi se nærmere påkommissionens forslag til, hvordan vi kan forhindre, at historien måttegentage sig. Og i den forbindelse skal bl.a. det lovforberedende udvalg,som regeringen vil nedsætte, hjælpe os på vej.”Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager udtaler:”Farum-sagenhar vist os, at det er afgørende, at kommunalbestyrelsernehar en reel mulighed for at trække i håndbremsen, hvis en borgmesterhandler groft i strid med lovgivningen. Nu sætter vi et udvalg til at se på,om vi kan formulere reglerne for suspension af borgmesteren bedre, så detbliver klart for kommunalbestyrelsesmedlemmerne, hvornår de har mulig-hed for at tage initiativ til at suspendere borgmesteren. Samtidig skal ud-valget se på fristerne for, hvornår kommunalbestyrelsesmedlemmerne skalhave dagsordner og materiale forud for møder i kommunalbestyrelsen.”BaggrundFarum-kommissionen har i dag afgivet sin beretning til justitsministerMorten Bødskov. Undersøgelseskommissionen har med landsdommerJohn Mosegaard som formand undersøgt den såkaldte Farum-sag.Sagen vedrører navnlig det kommunale område, som hører under Økono-mi- og Indenrigsministeriet. Beretningen afgives til justitsministeren, fordidette følger af lov om undersøgelseskommissioner.Farum-kommissionen har haft til opgave at undersøge og redegøre for detsamlede begivenhedsforløb, som knytter sig til de beskrivelser og påstan-de, der er fremkommet i medierne og den offentlige debat, om en langrække kritisable forhold vedrørende Farum Kommune i perioden 1. januar1990 til kommissionens nedsættelse den 6. august 2003.2
Farum-kommissionen har endvidere haft til opgave at komme med forslagtil sådanne ændringer af love, administrative bestemmelser eller admini-strativ praksis, som undersøgelsen af det samlede begivenhedsforløb kanbegrunde.Beretningens bind 1-16 er på 4.837 sider, og beretningens bilagsdel er på7709 sider. Resultatet af kommissionens arbejde er sammenfattet i bind 1.Justitsministeriet har nu sendt beretningen videre til Folketingets Udvalgfor Forretningsordenen, hvor beretningen vil blive behandlet, samt til Fol-ketingets Retsudvalg og Kommunaludvalg til orientering.Samtidig vil de relevante ministerier overveje de forslag, som er indeholdti beretningen.Beretningen er tilgængelig på Justitsministeriets hjemmeside (www.jm.dk)samt Farum-kommissionens hjemmeside (www.farumkommissionen.dk).En trykt udgave af beretningen vil desuden i dag kunne afhentes i Justits-ministeriet mellem kl. 10.30-12.00.Yderligere oplysninger om Farum-kommissionen, herunder om kommisso-rium, organisation mv., kan findes på kommissionens hjemmeside(www.farumkommissionen.dk).Yderligere oplysningerEventuelle spørgsmål til nedsættelsen af det lovforberedende udvalg samtkommissionens undersøgelser og forslag på det kommunale område kanrettes til afdelingschef Hans B. Thomsen på 5077 5674 eller til pressemed-arbejder Marie Nyhus på 7228 2424 (Økonomi- og Indenrigsministeriet).Øvrige spørgsmål kan rettes til kontorchef Jens Teilberg Søndergaard på4127 1242 eller til særlig rådgiver Jakob Thune 2214 6650 (Justitsministe-riet).
3