Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del Bilag 227
Offentligt
1071952_0001.png
1071952_0002.png
Nordensvej 3, Taulov7000 FredericiaTlf. +45 70 10 40 40Fax. +45 75 45 19 28H. C. Andersens Boulevard 371553 København VTlf. +45 70 10 40 40Fax +45 33 32 32 38[email protected]www.dkfisk.dk
RetsudvalgetFolketingetChristiansborg1240 København K
26. januar 2012

Vedr. frifindelse af Greenpeace for overtrædelse af § 264 (straffeloven)

Mandag den 16. januar 2012 frikendte en Domsmandsret under Byretten i Helsingør såvelGreenpeace som en enkeltperson ansat i Greenpeace for overtrædelse af straffelovens §264. Anklagemyndighedens påstand var, at såvel Greenpeace som den medanklagedeenkeltperson i 2010 havde placeret GPS-udstyr på fem fiskefartøjer i Gilleleje udenfartøjsejernes viden eller accept. De anklagede havde erkendt handlingerne, men nedlagtpåstand om frifindelse.Danmarks Fiskeriforening ønsker at henlede Retsudvalgets opmærksomhed påfrifindelserne, fordi vi finder, at frifindelserne er krænkende for retsopfattelsen af primært toårsager.

For det første

lægger Domsmandsretten i sin frifindelse til grund, at afsløring ogdomfældelse af fiskerne for ulovligt fiskeri i Kattegat kun kunne finde sted som følge af denulovlige aktion, som Greenpeace / enkeltpersonen udførte, og at det derfor ikke varuberettiget, da Greenpeace / enkeltpersonen skaffede sig adgang til fiskefartøjerne. Detteer i Danmarks Fiskeriforenings øjne ikke i overensstemmelse med sandheden.Fire af de fem fiskefartøjer havde allerede såkaldt VMS-udstyr om bord, der videregavoplysninger direkte til Fiskerikontrollen om fartøjernes sejlads - det gælder tidspunkter ogplaceringer på havet. Der er altså tale om den samme type af oplysninger, somGreenpeace skaffede sig, da de brugte oplysninger fra det GPS-udstyr, som de på ulovligvis havde sat op på de selvsamme fartøjer.Det betyder, at Greenpeace kunne have gjort myndighederne opmærksom på depåståede ulovligheder på anden vis. Nemlig ved at påpege overfor politiet, atFiskerikontrollen havde informationer om, hvornår og hvor fiskefartøjerne havde været påfiskeri, og at Greenpeace havde mistanke om, at der foregik ulovligt fiskeri. Dermed er derefter Danmarks Fiskeriforenings opfattelse ikke længere tale om et berettiget brud påstraffelovens § 264.

For det andet

mener Danmarks Fiskeriforening, at frifindelsen giver Greenpeace og andreorganisationer såvel som enkeltpersoner carte blanche til at bryde loven fremadrettetunder påberåbelse af, at det er berettiget på grund af formodet afsløring af alvorligerelovovertrædelser. Det er en form for selvjustits og en skævvridning af myndighedernesrolle, som ikke er klædelig for et retssamfund som det danske.

Danmarks Fiskeriforening

finder det som nævnt tidligere krænkende for retsopfattelsen,når en organisation / enkeltperson kan blive frifundet for en lovovertrædelse, som det ersket i dette tilfælde. I vores opfattelse har Greenpeace bevidst valgt at bryde loven, selvom de har vidst, at de også uden at bryde loven kunne opnå det samme mål for dem -nemlig at få politiet til at efterforske hvorvidt fiskerne fiskede lovligt eller ej. Det ernærliggende at antage, at Greenpeace derfor ikke har haft torskens redning fra detpåståede overfiskeri for øje, men snarere den opmærksomhed, der naturligt kommer meden retssag.
Med venlig hilsen
Svend-Erik AndersenFormand, Danmarks Fiskeriforening
2