Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del Bilag 117
Offentligt
1047964_0001.png
1047964_0002.png

Ændring af lov om fuldbyrdelse af visse strafferetlige afgørelser i Den Europæiske

Union (Gennemførelse af rammeafgørelsen om gensidig anerkendelse af afgørelser

om foranstaltninger som alternativ til varetægtsfængsling) (Okt II)

Lovforslaget gennemfører en rammeafgørelse, der har til formål at fremme anvendelsen afikke-frihedsberøvende foranstaltninger over for personer, der har lovligt og sædvanligtophold i en anden medlemsstat end den, hvor efterforskningen pågår. Forslaget indebæreren ordning, hvorefter medlemsstaterne gensidigt anerkender og fuldbyrder hinandensstrafferetlige afgørelser om foranstaltninger, der udgør mindre indgribende alternativer tilvaretægtsfængsling (varetægtssurrogater).

Ændring af international købelov og lov om aftaler og andre retshandler på formuerettens

område (Gennemførelse i dansk ret af del II om aftalens indgåelse i FN konventionen

om internationale køb) (Okt II)

Lovforslaget gennemfører del II vedrørende aftaleindgåelse i FN-konventionen om aftalerom internationale køb. Lovforslaget indebærer, at Danmark kan ophæve sit forbehold overfor denne del af konventionen. Lovforslaget bygger på en fællesnordisk rapport, og detforventes, at de øvrige nordiske lande også vil ophæve deres respektive forbehold over forkonventionens del II.

Ændring af straffuldbyrdelsesloven og retsafgiftsloven (Revision af straffuldbyrdelsesloven)

(Nov I)

Forslaget gennemfører på grundlag af 10 års erfaringer med straffuldbyrdelsesloven visseændringer af loven.

Lov om tilhold, opholdsforbud og bortvisning (Nov I)

Lovforslaget har til formål at styrke indsatsen for at beskytte personer mod at blive udsatfor fredskrænkelse, forfølgelse og chikane, herunder såkaldt stalking. Forslaget indebærerbl.a., at adgangen til at anvende tilhold og opholdsforbud udvides, og at overtrædelse herafbliver nemmere at retsforfølge, og at der indføres en udtrykkelig bestemmelse om, at stalkingskal være en skærpende omstændighed ved fastsættelse af straf for overtrædelse aftilhold, opholdsforbud og bortvisning.

Ændring af retsplejeloven (Fordeling af opgaver mellem politikredsene og statsadvokaturerne)

(Nov II)

Forslaget vedrører navnlig ændringer af reglerne om politikredsenes og de regionale statsadvokaterskompetence til at varetage udførelsen af straffesager i 1. og 2. instans. Forslagetbygger på betænkning nr. 1523/2010 om en fremtidig statsadvokatordning.

Ændring af straffeloven (Udvidet anvendelse af samfundstjeneste m.v.) (Dec I)

Formålet med lovforslaget er, at samfundstjeneste skal anvendes i videre omfang end i dag,således at samfundstjeneste fremover efter omstændighederne vil kunne anvendes i sager,hvor der fastsættes en frihedsstraf af op til 2 års varighed.

Ændring af straffeloven (Udvidet definition af menneskehandel m.v.) (Dec I)

Forslaget justerer straffelovens bestemmelser om menneskehandel i lyset af EU-regler påområdet. Der er tale om dels en ”udvidet” definition af menneskehandel og dels en forhøjelseaf strafferammen fra 8 til 10 år. Danmark er ikke retligt forpligtet til at gennemføredirektivet på grund af forbeholdet vedrørende retlige og indre anliggender, men regeringenfinder, at Danmark bør leve op til direktivets m.v. bestemmelser.

Ændring af straffeloven, retsplejeloven, færdselsloven og lov om erstatning fra staten

til ofre for forbrydelse (Forhøjelse af den kriminelle lavalder) (Dec I)

Med lovforslaget hæves den kriminelle lavalder fra 14 til 15 år. Desuden indeholder lovforslageten række konsekvensændringer som følge heraf. Forslaget følger op på regeringsgrundlaget”Et Danmark, der står sammen” fra oktober 2011. Forslaget indgår også iaftalerne om finansloven for 2012.

Ændring af straffeloven (Gennemførelse af revideret bilag til Europarådets konvention

om forebyggelse af terrorisme) (Dec I)

Lovforslaget indeholder en justering af straffelovens § 114 a med henblik på at sikre, at dedanske regler fortsat lever op til forpligtelserne i den europæiske konvention om forebyggelseaf terrorisme, efter at denne er blevet udvidet med en henvisning til den internationalekonvention til bekæmpelse af nuklear terrorisme.

Ændring af retsplejeloven (Ændring af revisionsbestemmelse om logning) (Dec I)

Forslaget indebærer en udskydelse af revisionen af loven med henblik på at afvente etkommende EU-forslag på området.

Ændring af retsplejeloven, lov om erstatning fra staten til ofre for forbrydelser og lov

om retsafgifter (Adgang til at en dommer m.v. kan færdigbehandle sager, der er påbegyndt,

før den pågældende skal fratræde på grund af alder, visse ændringer af reglerne

om behandling af sager om mindre krav, udelukkelse af sigtedes adgang til at

være til stede under indenretlige videoafhøringer af børn m.v.) (Dec I)

Der er tale om en række justeringer af regler i retsplejeloven m.v.

Ændring af våbenloven (Straf for overtrædelse af knivforbuddet) (Dec II)

Våbenloven foreslås ændret, således at den forudsætning, som ligger i den nuværende lovgivningom, at førstegangstilfælde af ulovlig besiddelse af kniv på offentligt tilgængeligtsted m.v. som altovervejende hovedregel straffes med ubetinget frihedsstraf på 7 dagesfængsel, ikke gælder længere. Forslaget følger op på regeringsgrundlaget ”Et Danmark,der står sammen” fra oktober 2011. Forslaget indgår også i aftalerne om finansloven for2012.

Ændring af færdselsloven (Tilbagekaldelse af kørerlærergodkendelse) (Feb II)

Formålet med forslaget er at skabe hjemmel til, at en kørerlærer, som ikke udfører sin virksomhedpå forsvarlig vis, skal kunne få tilbagekaldt sin kørelærergodkendelse. Forslagetvil eventuelt indeholde andre ændringer af færdselsloven.

Ændring af lov om indendørs hold af drægtige søer og gylte og lov om udendørs hold

af svin (Forbud mod fiksering af søer og gylte i løbeafdelingen m.v.) (Feb II)

Lovforslaget indebærer bl.a. et forbud mod fiksering af søer og gylte i løbeafdelingen, somfølger op på anbefalinger herom fra Justitsministeriets arbejdsgruppe om hold af svin. Forslagetvedrører herudover en revisionsbestemmelse i lov om udendørs hold af svin vedrørendesvins adgang til rent drikkevand.