Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del Bilag 107
Offentligt
1044969_0001.png
1044969_0002.png
arresthuset i Hillerød d. 17. november 2011
Til medlemmerne af Folketingets RetsudvalgVedr. brug af magtanvendelse og peberspray i kriminalforsorgenJeg skriver til jer, da flere politikere de seneste måneder har udtalt sig stærkt negativt omKriminalforsorgens brug af magtanvendelse, herunder blandt andet greb, stav og peberspray.I sagen og udtalelserne, refereres til den tragiske episode i Kolding arrest hvor indsatte EkremSahin efter en magtanvendelse med personalet fik hjertestop, blev genoplivet og efterfølgendeblev lagt i koma, hvorefter han dødede på hospitalet.Indledningsvis skal jeg nævne at de greb der er blevet anvendt af personalet i Kolding arrest alle erlovlige. Alle greb som anvendes i kriminalforsorgen er blevet vurderet og godkendt afsundhedsstyrelsen og i nogle tilfælde også af retslægerådet.Flere politikere har udtalt at Kriminalforsorgen skal stoppe anvendelsen af benlås, underforstået atdet er for alt farligt og har samtidigt henvist til at Kriminalforsorgen i langt højere grad skal gørebrug af peberspray, som for nyligt er blevet godkendt til brug i Kriminalforsorgen, da peberspray eret mindre indgribende magtmiddel end fysisk magtanvendelse.Det er som ansat i Kriminalforsorgen meget belastende at se og høre politikere offentligt udtale sigtil medierne, om at vi gør dit og dat forkert, på trods af at det vi gør, er lovligt.Desuden skal jeg henlede jeres opmærksomhed på:
Bekendtgørelse om anvendelse af magt over for indsatte i fængsler ogarresthuse (magtanvendelsesbekendtgørelsen)§ 4.Stav ogpeberspraymå kun bæres, hvis der konkret foreligger en særlig risikosituation, hvor anvendelse afstav eller peberspray kan blive nødvendig. Udlevering af stav eller peberspray kan kun ske med tilladelse frainstitutionens leder eller den, der bemyndiges dertil.
Hele bekendtgørelsen kan ses her:https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=137234Dette betyder altså at vi fængselsbetjente IKKE må bære peberspray UDEN forudgående tilladelsefra ” institutionens leder eller den, der bemyndiges dertil”.Hvis, i politikere vil have, at kriminalforsorgens personale i langt højere grad skal gøre brug afpeberspray i stedet for fysisk magtanvendelse, så må i lave reglerne om, således at:”Peberspray SKAL bæres af alle uniformerede i Kriminalforsorgen. Men må dog kun bringes ianvendelse når formålet tilsiger det jf. magtanvendelsesbekendtgørelsen”.
Årsagerne til en magtanvendelse kan være mange, men oftest opstår de pludselig og udenforvarsel. Det er derfor – som reglerne er i dag – ikke muligt at bruge peberspray, da disse i alleinstitutioner opbevares i et aflåst skab på personalets kontor eller et andet sikkert sted og derforIKKE bæres som standartudrustning af fængselsbetjentene.Som følger deraf har vi fængselsbetjente ikke mulighed for at bruge peberspray, hvis en pludseligmagtanvendelsessituation opstår, hvilket oftest er tilfældet.Kriminalforsorgens medarbejdere er i høj grad uddannet til at vurdere hvornår peberspray (samtalle andre former for magtanvendelse) skal tage i anvendelse og det vil ikke give anledning tilmisbrug, at peberspray fremover bæres som standartudrustning.Derfor skal vi have lov til at bære peberspray som standartudrustning, hver gang vi er på vagt.Med venlig hilsenFængselsbetjent,Thomas Heie NielsenArresthuset i HillerødTorvet 2,3400 Hillerød[email protected]Privat.Straussvej 23, 2. Mf.2450 København SV.26169881[email protected]