Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del Bilag 104
Offentligt
1044303_0001.png
1044303_0002.png
.j.nr. 11-235597Dato : 22. november 2011
TilFolketingets Skatteudvalg
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 46 af 26. oktober 2011.(Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikkemedlem af udvalgetSimon Emil Ammitzbøll (LA).
Thor Möger Pedersen
/Lars Tjærby Rasmussen

Spørgsmål:

"Ministeren bedes redegøre for, hvordan uanmeldte kontroller af sexarbejderemed hjemmel i skattekontrolloven og momsloven anvendes til at hjælpe politietmed at udpege bagmænd, som f.eks. beskrevet i svaret fra den tidligereskatteminister til SAU (2010 11, 1. samling) alm. del – spm. 485 og svaret fraden tidligere justitsminister til REU (2010 11, 1. samling) alm. del spm. 99,idet man samtidig skal overholde paragraf 9 i Lov om retssikkerhed vedforvaltningens anvendelse af tvangsindgreb og oplysningspligter."

Svar:

SKAT anvender uanmeldte kontroller på bordeller med henblik på at konstatere,om sexarbejderne er registreret hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, samt om deer registreret for indbetaling af moms og skat. Derudover kontrolleres det, omder bliver angivet moms og skat efter reglerne.SKAT anvender i stigende omfang kontrollerne til at indhente oplysninger, derkan identificere eventuelle bagmænd, således at der efterfølgende kan ske engennemgang af disse bagmænds økonomiske forhold. Kontrollerne gennemføresi overensstemmelse med Retssikkerhedsloven.Formålet med kontrollerne er således at opgøre de skatte- og momsmæssige kravfor sexarbejderne og for bagmændene. Kontrollerne kan gennemføres i overens-stemmelse med bl.a. Retssikkerhedslovens § 9, stk. 2, hvis indgrebet sker ”medhenblik på at tilvejebringe oplysninger til brug for behandlingen af andrespørgsmål end fastsættelsen af straf.” SKAT kan således, uanset om der forelig-ger mistanke om strafbare forhold, godt gennemføre en kontrol af sexarbejdere,hvis det sker med henblik på varetagelsen af SKATs ”civile” opgaver.Uanmeldte kontroller gennemføres for at fastholde et øjebliksbillede i en bran-che, hvor der ofte er konstateret uregelmæssigheder i form af manglende regi-strering og manglende betaling af moms og skat. SKAT anmoder i den type kon-troller ofte politiet om bistand med det formål at skabe trygge rammer forSKATs arbejde på stedet.Hvis SKAT i forbindelse med kontrollen konstaterer strafbare forhold, vil SKATefterfølgende foretage anmeldelse af disse forhold til politiet.