Miljøudvalget 2011-12
MIU Alm.del Spørgsmål 362
Offentligt
1150737_0001.png
1150737_0002.png
1150737_0003.png
Spørgsmål vedr. Mærsk:
I MIU til miljøministeren stillet af Per Clausen (spørger skal fremgå)MILJØMINISTEREN1.Vil ministeren fremsende den eksterne undersøgelse af samtlige Mærsk’s platforme, somMærsk stillede i udsigt efter kritik af redegørelsen om olieudslip i Nordsøen, som varbaseret på en ekstern undersøgelse af Tyra Vest - og ikke Tyra Øst, som kritikken handledeom? Og vil ministeren ligeledes fremsende den opfølgende gennemgang/evaluering, somMærsk har fået udarbejdet af Lloyd’s Register?2. Er ministeren enig med hendes forgænger, Karen Elleman, som i et samråd i Miljø ogPlanlægningsudvalget den 13. januar 2011 udtalte: ”Jeg mener helt afgjort, at vilkårene iMærsk’s udledningstilladelser fremadrettet skal overholdes.”?3. Vil ministeren oplyse, om Mærsk platforme i Nordsøen siden 2010 har opfyldt vilkåret iudledningstilladelsen, der tilsigter, at koncentrationen af olie i produktionsvand ikke måoverskride 30 mg/l som et månedsgennemsnit?4. Er ministeren rede til at politianmelde Mærsk, hvis Mærsk i 2011 og 2012 har overskredetvilkåret om 30 mg/l som et månedsgennemsnit, eller hvis Mærsk indenfor de seneste år harforsøgt at tilbageholde, manipulere eller forfalske prøveresultater?5. Vil ministeren redegøre for Mærsk’s udpegning af en ekstern verifikator til at kontrollereoverholdelsen af procedurerne for indstilling af måleudstyret på platformene, og hvorvidtMærsk stadig har en sådan ekstern verifikator?6. Vil ministeren i lyset af, at den sag, som Politiken rejste i 2011, var baseret på Mærsk-medarbejderes indberetning af falske oliespildsrapporter og manipulerede prøveresultater,redegøre for, om hun deler Miljøstyrelsens vurdering om, at styrelsen: ”ikke mente, der vargrund til at tro, at overskridelserne var et resultat af hverken forsætlighed eller uagtsomhedfra Mærsk’s side.”, jf. MPU alm. del – svar på spm. 347 (2010-11)?7. Hvordan vil ministeren sikre, at Mærsk’s vilkår for olieudledningen overholdes, når Mærskog andre operatørers offshore handlingsplaner er frivillige?8. Den tidligere miljøminister Karen Ellemann lovede i et åbent samråd i Miljø- ogPlanlægningsudvalget den 13. januar 2011, at hun ville ”bede Miljøstyrelsen om, atvilkårene i de nye udledningstilladelser bliver skærpet på en måde, der sikrer størrepålidelighed af de indrapporterede data for eksempel gennem krav om større grad af eksternverifikation”. Vil ministeren redegøre for resultaterne og status for dette?9. Vil ministeren oplyse antallet af tilsynsbesøg, der er foretaget på de enkelte platforme ogborerigge i 2010, 2011 og første halvdel af 2012, og hvor mange af disse der har væretuvarslede?10. Vil ministeren redegøre for Miljøstyrelsens undersøgelser af, hvordan man sikrer størresikkerhed for analyseresultaterne og får automatiseret prøvetagningen, herunder erfaringerne
med de online målere, som er eller er ved at blive installeret på platformene, og om det harvist sig muligt at installere automatisk plomberet prøveudtagningsudstyr?11. Hvad er resultatet af Miljøstyrelsens kontakt til de norske myndigheder med henblik på atindarbejde krav om automatiseret forseglet prøveudtagning som vilkår?12. Kan ministeren bekræfte, at det kun er eller vil blive kontrolcentralen i København, der harkendskab til miljøflyenes flyveplaner for overvågning?13. Hvad agter ministeren at gøre, hvis det dokumenteres, at en ansat i et konkret tilfælde erblevet presset til at afvige fra gældende procedurer for indsamling af olieprøver på TyraØst?14. Vil ministeren redegøre for Mærsk’s interne ”Whistleblower”-system, og oplyse hvormange anonyme henvendelser til en uafhængig tredjepart det har ført til siden detsetablering?15. Finder ministeren det fuldt betryggende, at der fortsat er tale om egenkontrol med hensyn tilmålingerne af olieindholdet i det produktionsvand, der udledes fra Mærsk’s platforme i dendanske del af Nordsøen?16. Vil ministeren oplyse om de kemikalierester, som udledes med spildevandet fra Mærsk’splatforme i Nordsøen, herunder hvem der forestår kontrolmålinger heraf, hvilkegrænseværdier der er gældende for de specifikke kemikalier, samt i hvilket omfang dissegrænseværdier overholdes?17. Vil ministeren detaljeret redegøre for resultatet af den politianmeldelse af Mærsk, som PerClausen indgav den 15. december 2010, herunder om hvorfor politiet ikke kontaktede deneller de laboranter på Tyra Øst, hvis oplysninger var årsagen til anmeldelsen?18. Vil ministeren oplyse, hvorfor Miljøstyrelsen ikke var på kontrol på Tyra Øst i perioden frajanuar 2011 til november 2011 i betragtning af, at der i den periode havde været problemer.19. Vil ministeren fremsende korrelationsfaktorer for olie i vand-målingerne fra perioden 2010-2012, samt de sidste 3 års auditrapporter om online flowmålingerne på det produceredevand?
I KEB - Til klima, energi og bygningsministeren stillet af Per Clausen (spørgerskal fremgå)20. Finder ministeren, at det er tidsvarende og betryggende, at Energistyrelsen er licensgiver tilolie/gas-efterforskning og –udvinding og samtidig fører tilsyn med boringerne?21. Vil ministeren oplyse, hvilke og hvor store mængder kemikalier der anvendes, hvor megetder udledes fra platformene i Nordsøen, og om Mærsk stadig udleder røde kemikalier, somburde være udfaset inden udgangen af 2008?
22. Vil ministeren redegøre for, hvordan det går med at finde en metode til at re-injicereproduktionsvand på bl.a. Dan-feltet?23. Vil ministeren oplyse hvor meget CFC, HCFC og HFC der anvendes på Mærsk’s platformei Nordsøen, og hvor meget der heraf genanvendes eller destrueres?24. Vil ministeren give en samlet oversigt over emissionerne af CO2, SO2, NOx, VOC og CH4fra de danske offshore operatører i den danske del af Nordsøen?25. Vil ministeren oplyse, hvordan CO2-udslippet fra flaringen beregnes, herunder hvor megetmetan der antages at tilgå atmosfæren?