Miljøudvalget 2011-12
MIU Alm.del Bilag 71
Offentligt
1039918_0001.png
1039918_0002.png
1039918_0003.png
Organisation & Jura
J.nr. 001-05174Ref. Morim/kirstDen 4. november 2011

Orientering til Folketinget

om resultatet af

4. partsmøde under Århuskonventionen om adgang til oplysninger,

offentlig deltagelse i beslutningsprocesser samt adgang til klage og

domstolsprøvelse på miljøområdet

den 29. juni – 1. juli 2011.

Folketinget blev på forhånd orienteret om mødet ved notat dateret 20. juni2011, der blev oversendt til Folketinget 22. juni 2011.

Baggrund

Konventionen om adgang til oplysninger, offentlig deltagelse i beslutnings-processer samt adgang til klage og domstolsprøvelse på miljøområdet blevunderskrevet på Århuskonferencen den 25. juni 1998.Det 4. partsmøde (MOP4) fandt sted den 29. juni - 1. juli 2011 i Chisinau,Moldova.Der blev på partsmødet truffet en række beslutninger om det videre arbejdeunder konventionen. Resultatet anses tilfredsstillende for Danmark.

Højniveaudelens indhold

Højniveaudelens indhold fokuserede på Århuskonventionen og dens rolle tilfremme af bæredygtig udvikling og ”RIO+20-processen” samt til implemen-tering af Rio-deklarationens Artikel 10. På partsmødet blev der vedtaget enerklæring: ”Chisinau Declaration”.

Indholdsmæssige emner

Nedenfor følger en gennemgang af de væsentligste indholdsmæssige em-ner:

1. Erklæringen fra Århuskonventionens parter til ”RIO+20” - ”Chisinau

Declaration”.

Deklarationens overordnede budskab er, at Århuskonventionens principperbør indtænkes i ”RIO+20”-processen. For så vidt angår grøn økonomi er dertæt sammenhæng mellem Århuskonventionens principper og de mål, somsøges opnået ved en omstilling til grøn økonomi. Ligeledes skal der sikresborgerinddragelse ved udarbejdelse af programmer om grøn økonomi. År-huskonventionens parter tilbød i denne sammenhæng at bistå ”RIO+20”med sine erfaringer med implementeringen af Århuskonventionen.

2. Optagelse af ikke - UNECE-stater i Århuskonventionen

Efter konventionen kan parterne beslutte, at ikke-UNECE lande kan opta-ges som parter. Efter konventionen skal det ske efter parternes godkendel-
./.
Miljøstyrelsen • Strandgade 29 • 1401 København KTlf. 72 54 40 00 • Fax 33 32 22 28 • CVR 25798376 • EAN (drift)5798000863002 (tilskud)5798000863019 • [email protected] • www.mst.dk
se. Der blev vedtaget en beslutning, hvorefter ansøgerstaten skal sørge for,at dets retssystem er sådan indrettet, at det er i stand til at overholde kon-ventionen fra det tidspunkt, hvor konventionen træder i kraft for staten. Alle-rede ved afleveringen af ansøgningen skal der dog være visse, ikke for om-fattende, minimumstandarder, som skal være opfyldte. Herefter tager par-terne stilling til optagelsen.Mongoliet har udtrykt interesse i at tiltræde konventionen.

Offentlighedens deltagelse i internationale fora

Der blev vedtaget en beslutning for at forbedre implementeringen af artikel3, stk. 7 i konventionen om, at hver part skal fremme Århuskonventionensprincipper i andre internationale miljøkonventioner.

Fortsættelse af ekspertarbejdsgruppe omkring adgang til information

Der blev vedtaget en beslutning om fortsættelse af en arbejdsgruppe, somarbejder med adgangen til information, herunder elektronisk formidling.

Fortsættelse af ekspertarbejdsgruppe omkring offentlig deltagelse i

beslutningsprocesser

Der blev vedtaget en beslutning om fortsættelse af en arbejdsgruppe, somarbejder med offentlig deltagelse i beslutningsprocesser.

3. Fortsættelse af ekspertarbejdsgruppe om adgang til klage og dom-

stolsprøvelse

Der er nedsat en ekspertarbejdsgruppe, der arbejder inden for det hidtil giv-ne mandat. Ekspertarbejdsgruppen har haft sit primære fokus på uddannel-sesaktiviteter, erfaringsudveksling, indsamling af bedste praksis på områdetm.v. og i mindre grad på fastlæggelse af ensartede fortolkninger af nogle afkonventionens vage bestemmelser om adgang til klage og domstolsprøvel-se. Det blev besluttet, at task forcen skal fortsætte sit arbejde.

4. Overholdelseskomitéen

Der blev på 1. partsmøde i 2002 etableret en Overholdelseskomité. Over-holdelseskomitéen er unik i internationale sammenhænge, da også privatepersoner kan indbringe parter for komitéen.Der blev vedtaget en generel beslutning om overholdelse af konventionen,samt en række konkrete beslutninger om ikke-overholdelse vedrørende enrække af konventionens parter. Der er tale om 9 beslutninger om ikke-overholdelse vedrørende følgende parter: Armenien, Hviderusland, Ka-sakhstan, Moldova, Slovakiet, Spanien, Turkmenistan, Ukraine og England.Partsmødet fandt herudover i en række klagesager, at parten havde over-holdt konventionen. Det drejer sig om sager vedrørende følgende parter:Østrig, EU (dvs. EU’s institutioner), Frankrig og Georgien.Særligt omdiskuteret var spørgsmålet om Ukraines eventuelle suspension.Det blev besluttet at vende tilbage til spørgsmålet på næste partsmøde.
2

Implementeringsrapporter og rapporteringsformat

Langt de fleste af konventionens parter, herunder Danmark havde afleveretnationale implementeringsrapporter, der indgik i en sammenfattende rap-port. Den sammenfattende rapport viser, at det særligt er adgangen til klageog domstolsprøvelse, der giver de største udfordringer. Der blev ligeledesvedtaget et nyt afrapporteringsformat, som skal anvendes ved udarbejdel-sen af næste implementeringsrapport, som skal udarbejdes omkring efter-året 2013.

Finansiering:

Der blev vedtaget en beslutning om en fortsættelse af det hidtidige beta-lingssystem bygget på frivillige indbetalinger fra parterne. Arbejdsgruppenunder partsmødet fik til opgave at arbejde videre med opgaven om at sikrefinansiering til Århuskonventionens aktiviteter med henblik på en ny beslut-ning om finansiering til vedtagelse på næste partsmøde.

Valg til konventionsorganerne:

Der blev valgt fire nye medlemmer til Overholdelseskomiteen. De nye med-lemmer er fra Tjekkiet, Rumænien, Armenien og Polen. Der skal ved valg afmedlemmer tages hensyn til ligelig geografisk repræsentation af konventio-nens parter. De nye medlemmer skulle derfor især komme fra Øst- og Cen-traleuropa samt Centralasien.Til konventionsbureauet (et slags forretningsudvalg) blev valgt en formandfra Nederlandene, samt en repræsentant for Italien og en repræsentant forHviderusland som viceformænd. Der blev desuden valgt en række med-lemmer til bureauet.

Næste partsmøde:

Ukraine tilkendegav sin interesse i at blive vært for det næste partsmøde.Arbejdsgruppen under partsmødet fik til opgave at arbejde videre med or-ganiseringen af partsmødet, herunder tid og sted. Tilkendegivelsen fraUkraine blev noteret og vil indgå i de videre overvejelser.

I øvrigt:

Foruden de ovenfor nævnte emner blev der vedtaget beslutninger om føl-gende emner:- Arbejdsprogram for 2012-2014 samt strategisk plan for fremtiden.- Vedtagelse af en kommunikationsstrategi for Århuskonventionen ogPRTR.- Forskellige informationskampagner og udannelsesaktiviteter for at udbre-de kendskabet til Århuskonventionen

Officielle dokumenter

Officielle dokumenter til Partsmødet findes på hjemmesiden:http://www.unece.org/env/pp/mop4.htm
3