Miljøudvalget 2011-12
MIU Alm.del Bilag 434
Offentligt
1140913_0001.png
1140913_0002.png
1140913_0003.png
KemikalierJ.nr. MST- 001-07417Ref. BEHA
GRUNDNOTATtilFOLKETINGETS EUROPAUDVALGKommissionens meddelelse om ”De kombinerede virkninger afkemikalier, Kemiske blandinger”KOM(2012) 252 endelig
ResuméKommissionen foreslår flere tiltag, bl.a. understreges vigtigheden af atarbejde på tværs af de forskellige lovgivninger. En arbejdsgruppe skal i2014 have udarbejdet vejledning til ensartet vurdering af kombinationseffek-ter af prioriterede blandinger, på tværs af sektorer. Frem til juni 2015 vilKommissionen gennemgå foreliggende overvågningsdata, oprette en plat-form for kemikaliemonitering, arbejde for at udfylde huller i vores viden ombl.a. kemikaliers virkemåder og spille ind til det globale arbejde, hvorefterden vil offentliggøre en rapport som redegør for fremskridt og erfaringermed de iværksatte initiativer.Meddelelsen vurderes ikke at have væsentlige statsfinansielle, erhvervs-administrative eller samfundsøkonomiske konsekvenser. Beskyttelsesniveau-et påvirkes ikke konkret af meddelelsen.
1. StatusKommissionen sendte den 6. juni ovennævnte meddelelse til Rådet.2. Formål og indholdMeddelelsen er en opfølgning på rådskonklusioner fra december 2009, hvorRådet navnlig opfordrede Kommissionen ”…. til at vurdere, hvordan oghvorvidt den relevante gældende fællesskabsret i tilstrækkelig gradbehandler risici ved eksponering for flere kemikalier fra forskellige kilder ogemissionsveje, og på grundlag heraf overveje relevante ændringer,retningslinjer og vurderingsmetoder og aflægge rapport til Rådet senest ibegyndelsen af 2012”.Formålet med meddelelsen er at svare formelt på Rådets opfordring ogvurdere om den nuværende EU-lovgivning, som overvejende bygger påvurdering af kemikalier enkeltvis og kilder enkeltvis, sikrer den høje grad afbeskyttelse, som kræves i traktaten.
Miljøstyrelsen • Strandgade 29 • 1401 København KTlf. 72 54 40 00 • Fax 33 32 22 28 • CVR 25798376 • EAN (drift)5798000863002 (tilskud)5798000863019 • [email protected] • www.mst.dk
Meddelelsen bygger på en rapport fra EU’s 3 videnskabelige komitéer, hvorder gives anvisninger til, hvordan kombinationseffekter kan håndteres i EU.Kommissionen anerkender, at kemikalievurdering i EU i dag ikke tagerhøjde for kombinationseffekter ved udsættelse for mange forskelligekemikalier fra forskellige kilder, og at udsættelse for flere stoffer samtidigkan påvirke den samlede toksicitet af stofferne, både for effekter imennesker og miljøet.Kommissionen foreslår flere tiltag, bl.a. understreges vigtigheden af atarbejde på tværs af de forskellige lovgivninger. Der nedsættes en tværgåendearbejdsgruppe med deltagelse af relevante EU tjenestegrene og tilknyttedeagenturer og myndigheder for at styrke koordineringen på tværs af deforskellige dele af lovgivningen. Arbejdsgruppen skal i 2014 haveudarbejdet vejledning til ensartet vurdering af kombinationseffekter afprioriterede blandinger på tværs af sektorer. Frem til juni 2015 vilKommissionen gennemgå foreliggende overvågningsdata, oprette enplatform for kemikaliemonitering, arbejde for at udfylde huller i vores videnom bl.a. kemikaliers virkemåder og spille ind til det globale arbejde,hvorefter den vil offentliggøre en rapport som redegør for fremskridt ogerfaringer med de iværksatte initiativer.3. Europa Parlamentets udtalelserEuropa-Parlamentet har ikke udtalt sig.4. NærhedsprincippetSpørgsmålet om nærhedsprincippet er ikke relevant.5. Konsekvenser for DanmarkKommissionen stiller ikke forslag til ændringer af kemikalielovgivningen,men eventuelle opfølgende foranstaltninger skal træffes i den lovgivning,hvor hvert enkelt stof for øjeblikket er reguleret (REACH, Pesticidforord-ning mv.).Kommissionen har ikke vurderet eventuelle administrative og økonomiskekonsekvenser af meddelelsen, men bemærker at de tekniske retningslinjer,som skal udarbejdes, ikke har til formål at erstatte eksisterende regler, hvorsådanne findes, samt at de ikke må pålægge erhvervslivet yderligere forpligt-elser eller byrder.Meddelelsen vurderes ikke umiddelbart at have væsentlige statsfinansielle,erhvervsadministrative eller samfundsøkonomiske konsekvenser.Beskyttelsesniveau: Meddelelsen påvirker ikke i sig selv beskyttelsesniveau-et.
2
6. HøringForslaget er udsendt i almindelig høring den 22. juni 2012 med frist til den 6.august 2012. Sagen har endnu ikke været forelagt for miljøspecialudvalget.Folketinget vil i et revideret grundnotat snarest blive orienteret om resultatetaf den almindelige høring samt af specialudvalgshøringen.7. ForhandlingssituationenDer er ikke indledt forhandlinger om meddelelsen, men Rådet har d. 11. juni2012 vedtaget konklusioner om et kommende 7. miljøhandlingsprogram, derbl.a. også sætter den politiske retning på længere sigt for håndtering afkombinationseffekter, og som flugter indholdet af meddelelsen.8. Regeringens foreløbige generelle holdningRegeringen hilser Kommissionens forslag velkomment. Regeringen er enig ibehovet for en bedre håndtering af kombinationseffekter af kemikalier ogkemiske blandinger.Det er et betydeligt fremskridt, at Kommissionen anerkenderproblemstillingen omkring kombinationseffekter, og regeringen serKommissionens initiativer, som et godt første skridt i den rigtige retning.Meddelelsen lægger op til at udvikle vejledning på tværs af lovgivningerneog indsamle viden bl.a. fra overvågningsprogrammer mht. hvilke stoffer sommiljøet og mennesker i praksis udsættes for med henblik på at afrapporteredette til Rådet i 2015. Der er således ikke på nuværende tidspunkt konkreteforslag til, hvordan kombinationseffekter kan inkluderes i risikovurderingeni relevant EU-lovgivning. Det forventes, at sådanne anbefalinger vil fremgåaf Kommissionens afrapportering i 2015, hvilket Danmark kan støtte.Indtil der foreligger sådanne anbefalinger, vil regeringen arbejde for, at derfor konkrete stoffer og stofgrupper tages højde for kombinationseffekter.Regeringen vil efter høring af meddelelsen fremlægge sine merekonsoliderede vurderinger af forslaget i et revideret grundnotat tilFolketinget.
3